Op Malta is er ontzettend veel te doen. Voor iedereen is er wel iets: cultuur, winkelen, uitgaan, zon en zee. Tijdens mijn stage op Malta heb ik veel gedaan én gezien. Dit zijn mijn tips!

Mdina & Rabat

Mdina en Rabat worden vaak in één adem gezegd. Mdina is de vroegere hoofdstad van Malta en Rabat is de voorstad van Mdina. Naar mijn mening is Mdina de mooiste stad van Malta. Zoals de naam al verraadt, zien Mdina en Rabat er Arabisch uit. Een tripje naar Mdina en Rabat hoeft niet veel te kosten; door de smalle straatjes lopen, is al een belevenis op zich. Geen wonder dat de makers van Game of Thrones Mdina als set gebruikten in het eerste seizoen.

Een échte aanrader in Rabat is de St. Paul’s catacomben. Je kunt er een behoorlijke tijd ronddwalen (of in mijn geval: verdwalen). De catacomben zijn in de vierde eeuw gebouwd als graven, maar ze zijn ook gebruikt als schuilplaats tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hartstikke interessant dus.

In Mdina zou ik zeker naar Fontanella Tea Garden gaan. Hier kun je de beste taart van Malta eten. Ik weet niet of dat naar eigen zeggen is, maar de taart is wel erg lekker. Verder heb je vanaf het terras uitzicht over heel Malta.

Valletta

De huidige hoofdstad Valletta is ook echt iets wat je moet zien op Malta. De ridders van de Orde van Malta hebben de stad gebouwd. Zij hielden van veel pracht en praal en dat is goed te zien in de St. John’s Co-Cathedral. In de zomer is de kathedraal erg druk (en warm!), maar het is zeker de moeite waard. Een andere aanrader in Valletta is het kanonschot bij de Upper Barrakka Gardens. Je kunt het kanonschot iedere dag om 12 en 4 uur gratis bekijken.

Gratis, daar houden wij gierige Nederlanders wel van. In Valletta heb je ook Casa Rocca Piccola. Dat is een huis uit de 16e eeuw waar een adellijke familie woont. Als je het huis binnenstapt, lijkt het alsof je terug in de tijd gaat. Je krijgt een rondleiding door de eigenaren die veel vertellen over de rijke geschiedenis van het huis. Ik vond het erg interessant.

Tip: Koop in plaats van losse kaartjes voor de bus een Tallinja card. Zo heb je een rittenkaart voor twaalf ritten voor €15,-. Normaal betaal je zomers €2,- per rit en ’s winters €1,50 (het nachttarief is €3,- per rit). Zo kun je al snel geld besparen! (Prijzen zijn uit 2015)

Duiken

Malta staat bekend als een van de beste duikspots in de Middelandse Zee. Er zijn dan ook erg veel duikscholen op Malta. Ik heb zelf mijn duikbrevet gehaald bij Dive Malta. De duikleraren zijn daar erg aardig en geduldig. Bij Dive Malta is het ook leuk dat je geen zwembadduiken hebt. Achter de duikschool heb je namelijk Spinola Bay waar het water nog ondiep is. Het is daarom ook erg leuk om een proefduik bij Dive Malta te doen, omdat je gelijk de kans krijgt om de onderwaterwereld te zien.

Mijn toenmalige duikleraar (Chris) heeft een nu een eigen duikschool bij St. Paul’s Bay, genaamd Corsair Diving. Wanneer je dichterbij St. Paul’s Bay dan St. Julians verblijft, zou ik bij Chris duiken. Hij is superaardig en geduldig.

Blue Lagoon

Blue Lagoon is één van de paradepaardjes van Malta. Iedereen die naar Malta gaat, gaat ook naar Blue Lagoon. Blue Lagoon is de felblauwe zee bij zustereiland Comino. Je gaat er per (speed)boot heen of je stapt op de ferry vanaf Cirkewwa. Bij Blue Lagoon heb je grotten waar je doorheen kunt zwemmen. Dat is wel echt een aanrader! Als je wat dichter richting de waterplanten zwemt, kun je er ook heel goed snorkelen. In de zomer is Blue Lagoon erg druk en dat is jammer, maar het is zeker wel een bezoekje waard.

Op Comino zijn er meer baaien dan alleen Blue Lagoon. Deze zijn rustiger en er is goed heen te lopen. Wanneer het iets minder warm is, is het ook leuk om te gaan wandelen op Comino.

Golden Bay

Golden Bay is een van de weinige zandstranden op Malta. Ik vond het strand erg mooi. Achteraf kwam ik erachter dat er nog een rustigere baai naast lag. Omdat het tijd was om de bus te pakken, zijn wij daar helaas niet meer heen geweest. Bij Golden Bay kun je ook erg goed snorkelen.

Vismarkt van Marsaxlokk

Marsaxlokk is een klein vissersdorpje in het oosten van Malta. Met klein bedoel ik ongeveer één straat groot. Superhandig, want zelfs ik kan hier niet verdwalen! Op zondagochtend is er een vismarkt over de boulevard. Er worden ook veel souvenirtjes verkocht. Er heerst een leuke sfeer en achteraf kun je heerlijke verse vis eten in een van de vele restaurantjes. Marsaxlokk staat ook bekend om de gekleurde vissersbootjes (zogenaamde luzzu’s). De foto’s van luzzu’s die in reisgidsen staan, zijn dan ook meestal in Marsaxlokk gemaakt.

Azure Window op Gozo

Als je wilt ontsnappen uit de drukte van Malta, ga dan naar Azure Window op zustereiland Gozo. Azure Window is een gat in de kliffen van Dwejra Bay. Het is erg groot en het water onder de rotsformatie is helderblauw. Jij schijnt er daarom ook heel goed te kunnen duiken. Ik moet bekennen dat toen ik op Gozo was, ik bij Azure Window ben blijven hangen en daarom weinig van Gozo heb gezien. We hebben daar heerlijk kunnen genieten van het mooie uitzicht en de zon.

UPDATE: Op 8 maart 2017 is Azure Window ingestort. Ook al is het nog steeds een mooie plek om te bekijken.

Scotsman Pub

Scotsman Pub zit aan het begin van uitgaansgebied Paceville. Het echte uitgaan in Paceville spreekt mij niet zo aan. De doelgroep is over het algemeen wat jonger en er loopt vaak gespuis rond. Ik ken overigens genoeg anderen die Paceville wel erg leuk vinden (bij Footloose komen de meeste Nederlanders).

Daarentegen vind ik Scotsman Pub wel erg leuk. Dit is een typische Schotse pub met een gezellige sfeer. Ze organiseren karaokeavonden die erg leuk en grappig zijn. Het schijnt dat ze ook erg goede fish & chips serveren. Ik heb dat helaas niet zelf geproefd. Ik zou Scotsman Pub zeker aanraden om gezellig een drankje te drinken.

Boulevard van Sliema

Sliema heeft een erg leuke boulevard. Vooral ’s avonds heerst er hier een gezellige sfeer. In het hoogseizoen staan er allemaal kraampjes met souvenirtjes. Er zijn ook allemaal terrasjes aan de boulevard, waar je tot laat nog kunt genieten van een drankje.

Shoppen bij The Point

Sliema heeft een groot winkelcentrum, waar je van alles kunt kopen. Er zijn allerlei winkels, zoals Tommy Hilfiger, Nike, maar ook Mango, New Look en Bershka. Ik houd zelf niet zo van winkelen, maar als je op Malta wilt shoppen, zou ik zeker naar The Point gaan. Vlakbij het winkelcentrum zijn er ook een paar losse winkels, zoals Yves Rocher, Zara en Mac.

Malta is geschikt voor iedere vakantie. Het maakt niet uit of je een feestbeest, shopaholic, sportieveling, cultuurliefhebber of zonaanbidder bent; op Malta kan het allemaal. Wat vinden jullie het leukste van Malta?