Parijs is één van mijn favoriete Europese steden. Er is veel te doen en te zien. Daarbij is het erg makkelijk om er te komen met de trein, het vliegtuig of gewoon met je eigen auto. Maar ook in Parijs kom je overal makkelijk met de metro. Dit zijn mijn aanraders voor Parijs.

Notre Dame slotjesbrug
Helaas hebben ze de slotjes van de slotjesbrug gehaald.

Montmartre: dorpelijk stukje Parijs

Toen ik twee jaar terug met een vriendin in Parijs was, hebben we in sneltreinvaart veel van Parijs gezien. Montmartre zagen we als laatst en dat was jammer, want dat vond ik het allerleukst. Montmartre is een wijk bovenop een heuvel. Het wordt gezien als het dorpelijke stukje van Parijs. De sfeer is erg gezellig en er zijn schilders die een portret van je kunnen maken.

Tip: Het is slim om af te dingen bij de schilders. Wij kregen namelijk een portret voor de helft van de prijs van hun eerste aanbod.

Als je naar Montmartre gaat, zie je al gelijk de Sacré-Coeur. De Sacré-Coeur is een prachtige witte basiliek. We zijn er helaas niet naar binnen gegaan, omdat er een enorme rij voor de basiliek stond. Maar de basiliek is ook aan de buitenkant al erg mooi. Als je in Montmartre loopt, zou je niet zeggen dat je nog in Parijs bent. De sfeer in Montmartre is meer ontspannen dan in Parijs. Parijs is natuurlijk ook een erg drukke stad. Vanuit Montmartre heb je een prachtig uitzicht over de stad.

Notre Dame

In één woord: wauw. De Notre Dame is de indrukwekkendste kerk die ik ooit heb gezien. Dat wil wat zeggen, want met mijn gekke kerkentik heb ik behoorlijk wat kerken gezien. In het buitenland wil ik namelijk altijd wel een of vijf kerken bekijken. De Notre Dame is enorm en je kunt er een behoorlijke tijd rondlopen. Het kathedraal is zeker iets wat je moet hebben gezien in Parijs.

Naar de top van de Eiffeltoren

De Eiffeltoren is hét beeld van Parijs. Met een lift kun je helemaal naar de top. Helaas was de lift al gesloten toen wij aankwamen. We zijn daarom via de trap naar boven gelopen. Dit kan ‘maar’ tot de tweede verdieping. Dus na drie uur stonden we eindelijk 115 meter hoog uit te hijgen. Ik zou dit niemand aanraden.

Ga daarom niet te laat naar de Eiffeltoren, zodat je gewoon de lift kunt pakken. De laatste lift naar de top gaat om half 11 ’s avonds. In de zomer gaat de laatste lift om 11 uur naar boven. Vanaf de Eiffeltoren kun je heel Parijs zien. Beneden staan er allemaal kraampjes met veel te dure souvenirs en heerlijke macarons. De macarons zijn zeker een aanrader.

Met de batobus over de Seine

Wat ik ook iedereen zou aanraden, is om met de batobus over de Seine te varen. De boot vaart over de Seine, langs alle hoogtepunten van Parijs. Bij ieder hoogtepunt kun je uitstappen en ieder half uur kun je weer opstappen. Je koopt namelijk een kaartje voor de hele dag. Het is een leuke en relaxte manier om Parijs te verkennen. De batobus stopt bij de Eiffeltoren, Musée d’Orsay, Saint-Germain-des-Prés, de Notre Dame, Jardin des Plantes, Hôtel de Ville, het Louvre, Champs-Élysées en Beaugrenelle.

Het Louvre

Ik ben niet zo’n museummens, maar op aandringen van vrienden en familie zijn we toch naar het Louvre gegaan. Zelf waren we ook wel nieuwsgierig naar de Mona Lisa. Dus we zijn alsnog gegaan.

Tip: Als je een studentenkaart hebt, kun je gratis naar binnen.

Het Louvre was vroeger een paleis en dat is te zien; wat ziet het er prachtig uit. Het museum is enorm en we hebben lang niet alles gezien.

Natuurlijk hebben we wel de Mona Lisa gezien. Vanaf een afstandje zagen we al een drom mensen staan. We propten ons er vol nieuwsgierigheid tussendoor, want als het zo druk is, moet het wel heel geweldig zijn. Ik ging op mijn tenen staan om over alle mensen heen te kijken en.. wat een klein schilderijtje. Ik begreep niks van alle ophef over dat schilderij, want er zijn zoveel mooiere schilderijen in het Louvre. Ik zal dit waarschijnlijk nooit snappen. Desondanks vond ik het Louvre erg mooi.

Tip: Parijs is in de zomer erg duur. Ga daarom in januari of februari om veel geld te besparen.

Deze activiteiten vond ik het leukste in Parijs. Ik had ook erg graag de catacomben willen bezoeken, maar daar hadden we helaas geen tijd meer voor. Toch hoor ik hier erg goede verhalen over.

Wat zouden jullie graag willen zien in Parijs?