Toen Linda en ik  door srprs.me naar Bologna werden gestuurd, hadden we totaal geen beeld van deze stad. We waren dan ook zeker erg verrast toen we erachter kwamen hoeveel er te zien was in deze stad. Ik deel graag onze tips voor Bologna met jullie.

Wat te doen in Bologna

1. Door het oude centrum lopen

Doordat Linda en ik met srprs.me naar Bologna gingen, hadden we niet de mogelijkheid om van tevoren alles te plannen. We zijn dus gewoon maar gaan lopen en kijken wat we onderweg tegenkwamen. Bologna heeft veel leuke straatjes waar je uren kunt rondlopen. Eén van deze straatjes is de Via Pescherie Vecchie vlakbij het plein Piazza Maggiore. Er hangt een gezellig sfeertje en er is onder andere een bakker, slager en een groenteboer. Er zijn ook een paar leuke restaurantjes. Als je in Bologna bent, zou ik zeker aanraden om gewoon door de straatjes te lopen en je te laten verrassen.

Tip: Piazza Maggiore is een goed centraal herkenningspunt.

Je vindt daar de Sint-Petroniusbasiliek. Het oorspronkelijke ontwerp van de basiliek zou de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad moeten overtreffen. De toenmalige paus was het daar niet mee eens en liet de bouw stoppen. Je kunt ook duidelijk zien dat de basiliek niet af is. Wij zijn er helaas niet naar binnen gegaan, maar het schijnt wel echt de moeite waard te zijn om te bezoeken.

2. Torri degli Asinelli

De Asinelli toren is wel echt (letterlijk) één van de hoogtepunten van Bologna. De eeuwenoude toren van maar liefst 97,6 meter kijkt uit over heel Bologna. Voor slechts €3,- mag je de 500 wankele traptreden beklimmen. Een goede conditie is vereist, want er is geen lift. Helemaal op de top word je beloond op een prachtig uitzicht over de stad. In mijn andere blog vertel ik meer over de toren en zijn geschiedenis. 

3. Het anatomisch theater & de oude bibliotheek

De universiteit van Bologna is de oudste van heel Europa. Aan de straat Via dell’ Archiginnasio vind je een oud universiteitsgebouw waar het anatomisch theater staat. Hier kregen vroeger geneeskundestudenten les. Het universiteitsgebouw vond ik al erg mooi en het anatomisch theater was erg interessant om te zien.

Het theater is trouwens in de tweede wereldoorlog gebombardeerd; daarom is het gedeeltelijk nagebouwd. Voor €3,- mag je het anatomisch theater bekijken. In hetzelfde gebouw én met hetzelfde kaartje kun je de oude bibliotheek bekijken. Je kunt helaas niet door de bibliotheek lopen, maar je kunt het wel bekijken via een deur. De bibliotheek deed me een beetje denken aan de bibliotheek van Zweinstein. Ik zou daarom ook zeker niet de bibliotheek vergeten.

Wist je dat..

Bologna drie bijnamen heeft? Namelijk de rode stad, de dikke stad en de geleerde stad. De stad wordt zo genoemd door de rode gebouwen, het lekkere eten en doordat er de oudste universiteit van Europa staat.

4. La Piccola Venezia

Het raam van Venetië vind je in de straat Via Piella. Wanneer je door het raam kijkt, heb je uitzicht op een kanaal. Het lijkt een beetje op Venetië in het klein (vandaar ook de naam). Ik vond het erg leuk om te zien en zou ook zeker aanraden om erheen te lopen.

La Piccola Venezia Bologna

5. Lekker eten en drinken

Bologna is de culinaire hoofdstad van Italië en dat merk je, want wat een lekkere pasta’s kun je er eten! Ik krijg alweer honger als ik eraan denk. In Bologna zijn er ontzettend veel leuke restaurantjes en gezellige terrassen, dus er is keuze genoeg. Het eten in Bologna is overigens helemaal niet duur, de wijn daarentegen wel. Zo betaalden we een keer €6,- voor een simpel glas huiswijn.

Pasta bologna

6. Winkelen 

Bologna is ook erg geschikt om te winkelen. Op de straat Via dell’ Indipendenza vind je enorm veel winkels. Linda en ik houden allebei niet zo van winkelen, maar voor mensen die het wel leuk vinden, is Bologna erg leuk.

7. Uitstapjes naar andere steden

Bologna heeft een groot treinstation waar vandaan je gemakkelijk uitstapjes naar andere steden kunt maken. Zo zijn Linda en ik naar Venetië gegaan. Maar wij kregen bijvoorbeeld ook de tip om naar Ferrara te gaan. Helaas hadden wij hier geen tijd meer voor.

Kortom: Bologna is voor iedereen een leuke bestemming. Je kunt er lekker eten, goed shoppen en je vindt er veel cultuur en leuke terrasjes.

Hieronder vind je nog ons reisfilmpje van onze trip naar Bologna: