Een Maltese collega zei toen ik net op Malta was: “Dit land klopt gewoon niet. Er gebeuren hier constant rare dingen en daarom houd ik van Malta.” Ik snapte toen niet precies wat ze bedoelde. Maar ik begon het al snel te snappen.

gekke dingen op malta

Maltezers in het verkeer

In één woord: levensgevaarlijk. De Mediterraanse cultuur die normaal heel relaxed is, verandert in het verkeer compleet. Ineens heeft iedereen enorm veel haast. De auto’s halen elkaar aan alle kanten in en ze rijden standaard minstens 50 km te hard. De busmaatschappij is hier erg onbetrouwbaar. Bussen kunnen rustig 20 minuten te vroeg of te laat komen, maar ze kunnen ook ineens een andere route rijden. Zo ben ik een keer in Valletta beland, terwijl ik naar huis wilde. Daarom probeert iedereen zo snel mogelijk een rijbewijs te halen. Het verkeer is daarom ook nog eens heel druk.

Parkeren mag ook overal, zolang je de weg niet blokkeert. Ideaal als iedereen fileparkeert en jij daar geen zin in hebt. Je kunt dan je auto gewoon vooruit inparkeren (het gebeurt echt).  

De bussen zijn net zo gevaarlijk. Ik gaf al eerder een voorbeeld over de buschauffeurs op Malta. Als je in de bussen zit, zie je veel mensen kruisjes slaan (niet overdreven!). Blijkbaar vrezen de Maltezers ook voor hun leven in een bus. Als een buschauffeur iemand niet meer laat instappen, dan slaan mensen regelmatig de bus. Ik denk zelf dat je meer schade aan jezelf aanricht dan aan de bus.

bus malta gekke dingen
Deze bus kan zomaar naar Valletta gaan in plaats van San Gwann

Maak je eigen nummerplaat

In het begin liep ik een keer naar het dorp toen ik ineens een raar geluid hoorde. Toen ik omkeek, kwam er een auto met een lekke band aanrijden. Lekke band of niet, de Maltezers laten zich niet tegenhouden om op hun bestemming te komen. In de afgelopen paar maanden heb ik dit al zo’n vier keer gezien. Toch sta ik iedere keer weer raar te kijken.

Maar ook aan nummerplaten wordt niet veel aandacht besteed. Ben je je nummerplaat op Malta kwijtgeraakt, omdat je met een lekke band met 130 kilometer per uur over een 50-kilometerweg reed? Geen probleem! Schrijf je nummer met een stift op een stuk karton en plak het met ducttape op je auto. Toch jammer dat ik te verbaasd was om een foto te maken toen ik dat zag.

Sinterklaasliedjes in de kerk

Malta heeft ontzettend veel kerken. Ieder uur spelen de kerkklokken een deuntje. Toen ik net op Malta was, stond ik vrolijk mee te zingen: ‘Vol verwachting klopt ons hart, wie de koek krijgt, wie de gard.’ Ja echt, de Maltese kerken spelen Zie de maan schijnt door de bomen. Toen ik het tegen andere Nederlanders hier zei, geloofden ze me eerst niet. Totdat ze het zelf ook hoorden natuurlijk. Ik denk zelf dat het sinterklaasliedje is afgeleid van een kerkliedje. Hierdoor voelde ik me op 5 december op Malta net als tijdens Sinterklaas in Nederland.

kerk sinterklaasliedjes gekke dingen op malta

Engelse beleefdheid

Iedere ochtend kwam ik op stage en werd er aan me gevraagd hoe het met me ging. Ik dacht gelijk dat ik er ziek of niet oké uitzag. Dus ik rende direct naar de spiegel, maar ik kon niets ontdekken. Totdat ik merkte dat iedereen het constant aan elkaar vroeg. De meeste Maltezers zijn erg beleefd en vriendelijk. Als je naar huis gaat, bedankten ze je en wensen je een fijne avond. In e-mails staat er altijd minstens drie keer alsjeblieft en twee keer bedankt.

Je pakt ook niet alleen voor jezelf wat te eten of te drinken. Er wordt van je verwacht dat je gelijk aan iedereen vraagt of ze iets willen. Ik ben blij dat mijn stagebedrijf maar tien werknemers heeft, anders is het een halve dagtaak. De Nederlanders kunnen nog wat leren van deze beleefdheid.

Er wordt hier fatsoenlijk geluncht

In mijn eerste week wilden we ergens wat gaan lunchen. Gek genoeg kon je, behalve bij de McDonald’s en de Subway, nergens een broodje eten. Overal kreeg je gelijk een driegangenmenu. Op sommige plekken kun je wel een pastizzi of hobz biz zejt halen, maar daar kun je niet gezellig zitten. Toen ik aan mijn stagebegeleider vroeg of het niet normaal is voor Maltezers om brood tussen de middag te eten, zei ze: “Voor ons is het normaal om met brood te lunchen, maar als je ergens gaat lunchen moet je fatsoenlijk eten.”

Overstromingen door een beetje regen

Als het hier regent, dan regent het hard. Tijdens die enorme stortbuien van ongeveer een uur lopen de straten vol met water. Het water stroomt als een rivier naar beneden. Probeer niet om door zo’n ‘rivier’ heen te lopen, want je wordt door de enorme kracht onderuit getrokken. Ja, ik spreek uit ervaring.

Een aantal jaar geleden was er een loods met doodskisten ondergelopen en de kisten werden meegetrokken in zo’n waterstroom. Hierdoor dreven er allemaal doodskisten in de straten rond. Veel mensen waren bang dat er overledenen in lagen. Gelukkig waren ze leeg.

Maltese scheldwoorden

Maltezers zijn erg katholiek, maar schelden kunnen ze als de beste. Volgens mijn stagebegeleider zijn de Maltese scheldwoorden niet geschikt om te vertalen naar het Engels; ze zijn te grof. De scheldwoorden die ik heb geleerd, hebben allemaal iets met god te maken. Best gek, aangezien het grootste gedeelte van de bevolking iedere zondag weer braaf in de kerk zit.

In de tussentijd begrijp ik heel goed wat die collega bedoelde met dat er veel rare dingen op Malta gebeuren. Ik heb me goed vermaakt op Malta en ik heb veel gekke verhalen om mee naar Nederland te nemen.