In mei ga ik vrijwilligerswerk doen met olifanten in Thailand. Bij deze olifantenopvang, Elephant Nature Park, ga ik aan de slag als dierenartsassistente. Het is erg spannend allemaal. Ik ben namelijk nooit alleen weggeweest. Benieuwd wat ik ga doen? Lees dan verder.

vrijwilligerswerk olifanten Thailand

Eigenlijk wil ik het al heel lang: vrijwilligerswerk doen met dieren in het buitenland. Er zijn enorm veel mogelijkheden. Ik zag een tijdje terug een project met the big five in Afrika. Het is best een grote stap. Ik durfde daarom toen niet te boeken.

Elephant Nature Park

Trip naar Thailand

Wanneer ik echt iets in mijn hoofd heb, krijg ik het er niet uit. Het moest en zal dus gebeuren. Daarom vroeg ik af wat me tegenhield. Behalve dat iedereen zei dat ik een idioot was dat ik alleen naar het buitenland wil gaan natuurlijk. Maar ja, nu kan het nog. Misschien zou ik later die kans niet meer krijgen en zou spijt hebben dat ik het nu niet heb gedaan. Het was dus tijd voor actie!

Opnieuw begon ik me te oriënteren. Dit keer vond ik een olifantenopvang in Laos. Dit sprak me erg aan, maar dat was belachelijk duur. Via via hoorde ik over Elephant Nature Park. Een oud-buurvrouw van mij, Monique, gaat daar ieder jaar heen, dus ik kon goed naar haar ervaringen vragen. Nog een pluspunt: ze hebben ook dierenartsen en dierenartsassistentes nodig als vrijwilliger. Dit sprak me dus meteen aan!

Vrijwilligerswerk dierenartsassistente Thailand

Gentle giants

Ik heb olifanten altijd al prachtige dieren gevonden. Het lijkt me daarom ook superleuk om vrijwilligerswerk met olifanten in Thailand te doen. In Thailand zijn veel olifanten slachtoffer van toerisme. Veel toeristen rijden op olifanten, niet wetend dat olifanten een gevoelige rug hebben en dus niet veel gewicht kunnen dragen. Verder moeten ze vaak kunstjes doen en bedelen ze op straat. Olifanten worden ook veel gebruikt voor het verslepen van boomstammen en ander zwaar werk. Hierbij lopen ze regelmatig verwondingen op. Het gekke is dat de meeste olifanten alles zonder slag of stoot ondergaan. Dit komt doordat ze door de zogenaamde ‘Phajaan‘ zijn gegaan.

Bij het Elephant Nature Park vangen ze gewonde en mishandelde dieren op om ze zo een toekomst te kunnen geven. Verder geven ze advies aan mahouts (=olifantenverzorgers), toeristen en op scholen. Behalve olifanten zijn er ook honden, katten, buffels, varkens en kippen. ENP is erg bekend in Thailand. De oprichtster Sangduen ‘Lek’ Chailert doet veel voor het welzijn voor olifanten in Thailand. Zij heeft hier verschillende prijzen mee gewonnen. Verder is er ook een documentaire van National Geographic over het Elephant Nature Park.

In een sprintje door Chiang Mai

Op 1 mei mag ik eindelijk gaan. Ik zal eerst twee dagen in de stad Chiang Mai zelf zijn en daarna ga ik voor een week naar ENP. Na die week zal ik nog twee dagen in Chiang Mai zijn. In Chiang Mai is er ook ontzettend veel te doen. Een vriendin van mij, Ilse, is daar geweest en heeft superveel aanraders. Ik zal dus zoveel mogelijk in een korte tijd proberen te zien. Verder ben ik veel bezig met de voorbereidingen en heb er bovenal veel zin in!

Olifanten Elephant Nature Park

Update: Hier lees je over hoe mijn avontuur met de olifanten was!