In oktober ga ik samen met mijn vriend Donald naar een bestemming die allang op mijn verlanglijstje stond: IJsland. We hebben voor onze roadtrip een camper gehuurd, waarmee we het eiland gemakkelijk kunnen verkennen.

IJsland

IJsland trekt mij zo door de (afwisselende) natuur. Het wordt ook wel ‘het land van vuur en ijs’ genoemd vanwege de vulkanen en gletsjers. Verder zijn er geisers, watervallen en warmwaterbronnen te vinden. Het noorderlicht is ook op IJsland te zien. Dit is dan ook iets wat Donald en ik heel graag zouden willen zien.

noorderlicht ijsland
De afgelopen maand was het noorderlicht al regelmatig gezien, dus we hebben goede hoop om het te zien!

Proberen niet failliet te gaan

IJsland is best een dure bestemming. Het was dus niet makkelijk om te bepalen hoe we het zouden gaan aanpakken. We wisten dat het geen budgetvakantie ging worden, maar we wilden ook niet failliet gaan. De hostels zijn al best duur, laat staan de hotels. Airbnb is erg populair in IJsland. Deze zitten dan ook vaak vol. Wij wilden ons niet te veel vastpinnen aan een schema door van tevoren te boeken. Omdat we bang waren dat betaalbare accommodaties al vol zouden zitten, kwam Donald op het idee om een tent te huren. Dat leek me op zich prima. Het probleem is alleen dat ik echt een koukleum ben. Als iedereen buiten al in een hemdje rondloopt, dan lig ik nog binnen onder een deken te bibberen met een kopje thee. Als wij op IJsland zijn, is het rond het vriespunt. Gelukkig kun je wel dikke slaapzakken huren, maar toch leek het me niet fijn om iedere nacht in een tent te slapen. Het kan in oktober namelijk best veel regenen en het waait op IJsland ook vaak hard. Nog een andere optie was een camperbus. Dit zijn gewoon bestelbusjes die zijn omgebouwd tot camper. Je hebt geen speciaal rijbewijs nodig en ze zijn er ook met vierwielaandrijving.

Ons huis op wielen

Wij hebben gekozen voor een camperbusje met vierwielaandrijving van Cozy Campers. Zo kunnen we overal gemakkelijk heen en we kunnen slapen waar we willen. In IJsland mag je namelijk, met uitzondering van natuurparken, vrij kamperen. In de camper zit ook een elektrische koelbox en kookmateriaal (met waterkoker voor mijn theetjes). Er zit ook een watertank in die we aan kunnen sluiten op de kraan, zodat we stromend water hebben. En het allerbelangrijkste voor mij: een verwarming die ook ’s nachts aan kan! Het is dus eigenlijk gewoon een huis op wielen.

Cozy Camper
Onze camper Bron: cozycampers.is

De route

De ringroad is de belangrijkste weg van IJsland. Deze weg rijdt het hele eiland rond. Veel toeristen kiezen er dan ook voor om deze weg te rijden. Wij zullen grotendeels deze weg dan ook volgen. Maar er zijn ook veel zijweggetjes die we mee zullen nemen. We zijn ook afhankelijk van het weer. Zo zijn niet alle wegen het hele jaar begaanbaar. Zo is het binnenland alleen in de zomer geopend.

ring road ijsland
De Ring Road rijdt rond het hele eiland. Toch zijn de schiereilanden en het binnenland ook heel mooi.

Voorbereidingen

Momenteel zijn we druk bezig met de voorbereidingen: de route uitstippelen, twee weken aan muziek voor in de auto verzamelen en warme outdoorkleding kopen. Zo heb ik warme wandelschoenen gekocht. Mijn broertje David noemt ze Yellowstone stampers. Donald vond ze gelukkig wel mooi en heeft ze ook gekocht. Zo kunnen we goed voorbereid als een ANWB-stelletje naar IJsland.

Bergschoenen
De Yellowstone stampers. Donald heeft ze met oranje. Bron: Decathlon