Waarom moet je El Salvador bezoeken + veiligheidstips

door 17 okt 2022El Salvador, Midden-Amerika, Reistips

Daar ging ik dan: soloreizen naar El Salvador. Het land wat door de meeste reizigers wordt overgeslagen vanwege de veiligheid. Zo stond El Salvador niet heel lang geleden bekend als land met de meeste moorden per vierkante kilometer. Tel daarbij de (vaak) corrupte regeringen in Latijns-Amerika op. En in El Salvador hebben de gangs nog steeds een groot aandeel in het dagelijks leven. Klinkt gezellig hè?

Ben je al overtuigd om naar El Salvador te reizen? Toch is El Salvador echt een aanrader. In deze blog geef je alle (veiligheids)tips waar je rekening mee moet houden. En ik vertel je waarom je juist wel El Salvador moet bezoeken!

lago de coatepeque

Lago de Coatepeque

De veiligheid in El Salvador is flink verbeterd

De laatste jaren veranderde de veiligheid in El Salvador flink. De overheid namelijk treed hard op tegen drugsbendes en de moordcijfers nemen flink af. Het geweld in het land draait vaak om conflicten tussen de politie en de bendes. Als toerist heb je hier vaak niks mee te maken. Maar er heerst wel veel criminaliteit. Oplettendheid is dus aan te raden. Maar met onze tips kun je prima door dit land rondreizen. 

Laat je niet zomaar afschrikken door alle verhalen die je hoort. Er worden vooroordelen geschetst door mensen die er nooit zijn geweest en alleen verhalen hebben gehoord via het nieuws. Ik kan je vertellen dat dit land niet anders voelt dan andere landen in Midden-Amerika. Ik heb me heel veilig gevoeld en ik heb veel mooie herinneringen gemaakt.

kathedraal Santa Ana

Catedral de Nuestra Señora Santa Ana

7 Veiligheidstips voor reizen door El Salvador

Eerst even een aantal basistips, wat je sowieso in je achterhoofd moet houden:

1. Loop niet met dure spullen en veel geld rond

Het spreekt voor zich dat je hier niet als de ‘rijke’ toerist moet rondlopen. Dit is iets wat eigenlijk in heel Midden- en Zuid-Amerika geldt. Laat dus je dure sieraden en grote hoeveelheden geld thuis of stop ze goed weg.

2. Reis, waar mogelijk, met andere mensen samen (bij voorkeur locals)

Zij kennen de plekken en zijn heel behulpzaam. Daarnaast leer je natuurlijk extra dingen over de cultuur van het land. Erg leuk! Zeker op plekken als grensovergangen is het fijn om met meerdere reizigers te zijn. Het kan altijd hectisch worden en je kunt tegen problemen aanlopen. Mocht je met meerderen zijn, kun je altijd even overleggen wat het verstandigste is om te doen.

 

3. Zorg dat je de weg zo goed mogelijk weet (en anders doe alsof)

Zolang je zelfvertrouwen uitstraalt, ben je minder snel een prooi voor oplichters. Dus borst vooruit en gewoon rondlopen alsof je al jaren in de regio woont! Mocht je de weg echt niet weten, kun je altijd even een restaurant in of een winkel om Google Maps te checken. In drukke straten probeer ik altijd zoveel mogelijk mijn telefoon in m’n zak te houden.

 

straat Ataco

Een typische straat in El Salvador. kleurrijk en authentiek

4. Gebruik in grotere steden zoveel mogelijk Uber

De chauffeurs zijn geregistreerd, waardoor je bijna nooit problemen krijgt. Mocht er geen Uber beschikbaar zijn, kijk of er lokale apps zijn om te gebruiken. Anders kun je altijd vragen of je accommodatie een taxi voor je wilt bestellen. Spreek vooraf altijd een prijs af en zorg ook dat je de richtprijzen van de rit weet.

Ik vraag vaak in de bus aan mensen die naast me zitten de prijzen van een taxi als ik vanaf het busstation ergens naartoe moet. Zo weet je heel goed wat je moet betalen en kun je taxi’s makkelijk weigeren als ze absurde prijzen vragen omdat jij als toerist reist.

 

5. Vraag bij je accommodatie na of het veilig is om na zonsondergang over straat te gaan

Dit zijn natuurlijk dingen die je niet zwart op wit kunt hebben. Er kan altijd en overal wel iets gebeuren. Volg hierin altijd je eigen gevoel. Ik ging in San Salvador ’s avonds niet de straat op terwijl het misschien prima kon. Ik had een fijn hostel met een grote, schone keuken. Ik ging overdag vaak de stad in. ’s Avonds kookte ik lekker gezond en maakte ik mijn reisplannen.

 

6. Een money belt is je beste vriend

Er zijn verschillende soorten en maten. Ik heb er zelf één van Eagle Creek die ik onder mijn kleding draag. Ik kan hierin mijn telefoon, paspoort en bankpassen kwijt.

Ook zijn er bepaalde riemen die je kunt dragen waar je aan de binnenkant cash geld in kunt doen. Voor vrouwen zijn er ook kleine bh-tasjes. Die hang je aan je bh-bandje. Zeker tijdens reisdagen is dit erg handig. Je hebt altijd je waardevolle spullen dichtbij je als je van A naar B reist.

 

7. Neem voldoende hangslotjes mee

Het is ook fijn om altijd voldoende hangslotjes mee te nemen. Je kunt ze vaak voor weinig geld ergens scoren. Ik had er zelf 4 mee en ik gebruikte ze veel.

Zo kon ik mijn backpack goed op slot doen als er geen lockers zijn in de hostels. En gebruikte ik ze ook altijd om aan m’n daypack te hangen.

Ik had ook nog een kabel mee, zodat ik mijn spullen ergens aan kon vastmaken als ik bijvoorbeeld ergens alleen ging zwemmen. Dit setje had ik gekocht van Eagle Creek. Eagle Creek is misschien wat prijziger, maar het is ook van betere kwaliteit.

En dan nu de redenen waarom je El Salvador juist wel moet bezoeken!

Na onze veiligheidstips kun je je geweldige reis voorbereiden naar dit nog onbekende land. Dit zijn de 7 redenen waarom je naar El Salvador moet reizen:

1. De vriendelijke bevolking

El Salvadorianen zijn een van de vriendelijkste mensen die ik ooit heb ontmoet. Er is altijd wel iemand die voor je stopt als je een lift nodig hebt en zelfs als je het niet nodig hebt stoppen ze voor je en brengen ze je van A naar B. Vaak heb je gelijk een leuk praatje en ben je altijd welkom bij hun thuis als je nog een keer ergens in de buurt bent.

2. Het is een goedkoop land.

Zoals ik al in mijn andere blog heb uitgelegd, is El Salvador een heel goedkope bestemming. Met de bus reizen is heel veilig en eenvoudig. Vaak betaal je voor een busritje van een uur maar 50 dollarcent.

Er is veel streetfood te vinden, waardoor je ook goedkoop kunt lunchen of avondeten. De tours en accomodaties zijn niet heel duur. Zo deed ik een tour naar de Santa Ana vulkaan voor 9 dollar. Je kunt een accommodatie vinden voor onder de 10 dollar.

Pupusas

Pupusas, het nationale streetfood gerecht van El Salvador

3. Weinig toeristen

Doordat veel toeristen zoveel slechte verhalen horen over het land wordt El Salvador vaak overgeslagen. Dat vind ik helemaal niet erg. Je komt bijna geen andere toeristen tegen. Het is misschien even wennen en anders, maar daardoor reis je wel op een hele andere manier. En dat maakt het uniek en onvergetelijk.

Het land is heel erg puur en je maakt sneller contact met de lokale bevolking. De lokale bevolking is heel geïnteresseerd wat jij van hun land vindt en waarom je dan juist wel het land bezoekt.

4. De stranden.

De kust van El Salvador staat bekend als beste surfbestemming van Midden-Amerika. Voor ieder wat wils.

Zo is El Tunco het bekende surfersdorpje waar het erg levendig is. Voor een goede avond stappen moet je hier langs de boulevard zijn.

El Zonte staat bekend als bitcoin beach, het is een wat rustigere plek. En ook El Palmarcito is een fijne plek om je rust te vinden en om te leren surfen door de lagere golven.

5. Vulkanen

In veel landen in Midden-Amerika kun je vulkanen beklimmen. Zo ook in El Salvador. De hike naar de Santa Ana vulkaan was er 1 om nooit meer te vergeten. Na een hike van 2 uur kwam je boven en keek je op een prachtig turquoise kratermeer uit. Er zijn meer vulkanen die je kunt beklimmen, maar dit is de bekendste en populairste.

vulkaan izalco

Vulkaan Izalco

6. Heerlijk klimaat

Vanaf november t/m april is het droogseizoen in El Salvador. Er valt nauwelijks regen in deze periode. Het hele jaar door ligt de temperatuur gemiddeld op zo’n 30 graden. Aan de kust is het heerlijk vertoeven. In de steden kan het dus wel redelijk warm zijn.

7. De wegen zijn van goede kwaliteit

Zo kun je hier prima voor weinig geld zelf een auto huren en lekker op pad gaan. Mocht je met het openbaar vervoer reizen, is dit ook prima te doen. Het kan soms een beetje ingewikkeld zijn, maar de bussen hebben vaste prijzen en iedereen wil je helpen zodat jij in de juiste bus zit.

ruta de los flores

Ik hoop dat ik je heb kunnen overtuigen waarom dit land een kans verdiend. Mocht je op zoek zijn naar een reis buiten de gebaande paden is El Salvador zeker een goede optie. Met een goede reisplanning en gezond verstand is dit een leuke bestemming om te bezoeken. 

We hopen dat je deze blog leuk en waardevol vindt! Als je het leuk vindt, kun je de blog steunen.

Hi! Wij zijn David & Tamara, broer en zus en enthousiaste reizigers. Samen verzamelen we tips voor de leukste reisbestemmingen over de hele wereld, geven we tips over lekker en lokaal eten én vertellen we hoe jij op een (eigen)wijze manier kunt reizen.

Vertel hier wat je ervan vindt

Heb je wat aan dit artikel gehad? Of heb je nog extra tips voor onze lezers? Deel het hieronder!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *