Fuerteventura staat bekend om de mooiste stranden van de Canarische Eilanden. Mijn ouders waren er al een aantal keer geweest en hadden veel positieve verhalen. Het eiland is niet heel toeristisch en best goedkoop. Het klonk als de perfecte vakantie. In 2020 boekten een prachtige Airbnb in het vissersdorpje El Cotillo, waar we uitkeken over het strand. Toch begon het iets minder ontspannen..

El Cotillo strand Fuerteventura
Het strand van El Cotillo

De dag voor vertrek ging Spanje op code oranje

We hadden de dag voor vertrek al ingecheckt, formulieren ingevuld en onze tas gepakt. Totdat we ineens om 5 uur hoorden dat Spanje (inclusief Canarische Eilanden) code oranje werd. Wij dachten: Ja, en nu? Gaat onze vlucht wel door? We hadden al snel besloten om wel gewoon te gaan zolang het kon. We hadden een auto en appartement, dus we kwamen ook amper met andere mensen in contact. Later kwamen we erachter dat er amper besmettingen waren. We kregen ook bericht dat onze vlucht gewoon doorging.

In het vliegtuig was het echt superrustig. De stewardess vertelde dat er maar 33 passagiers waren, terwijl er 99 op de passagierslijst stonden. Het vliegtuig had plek voor 200 mensen. Dus dat was wel echt bizar.

Verblijven in havenstadje El Cotillo

We verbleven in een supermooie Airbnb in het havenstadje El Cotillo. Waarbij we uitkeken op de haven en de zee. El Cotillo is een sfeervol stadje. ’s Avonds speelde er bij de haven regelmatig een bandje. Er waren ook veel gezellige restaurants.

Ik was echt verbaasd over hoe goedkoop het was om uiteten te gaan op Fuerteventura. Zo aten we op de derde avond (te lekkere) tapas bij een lokaal restaurantje. Voor de tapas voor 2 personen en een fles wijn waren we €18,- kwijt. Daar houden wij als Nederlanders wel van natuurlijk!

Voor het appartement was een klein zwart strandje waar we soms even zwommen. Maar bij El Cotillo ligt ook een heel mooi zandstrand. Je ziet hier ontzettend veel windsurfers. Terwijl Donald aan het snorkelen was, probeerde ik mijn nieuwe (superfijne) e-reader uit.

e-reader op reis
Mijn e-reader is perfect voor op vakantie!

Het popcornstrand van Fuerteventura

We hadden een auto gehuurd via Cicar. Dit was echt een must om het eiland te ontdekken. Zo reden we op de tweede dag naar Popcornstrand. Daar liggen allemaal witte steentjes in de vorm van popcorn. Leuk toch? Nou dat valt wel tegen. Er was één strookje met die steentjes en de rest was gewoon van lavasteen.

Natuurlijk wilde ik wel een foto met de popcorntjes, dus ik ging allemaal witte steentjes verzamelen. Ik was bijna klaar en stond met mijn handen vol met popcorn. Totdat er een stel vroeg of ik een foto wilde maken (fotoshoot doen bedoelden ze). Heel handig.. Ik legde de popcorntjes op de tas. Die vonden we na terugkomst in Nederland ook nog terug in die tas. Maar driekwartier later had ik mijn popcornfoto.

Daarna hebben we nog even gezwommen bij het strandje voor het appartement. We zaten in een vissersdorpje, dus we gingen natuurlijk verse vis eten. Toen ik vroeg wat voor soort vis de vis van de dag was, zei de ober iets van ‘grandma fish’. Wij dachten: Oké prima, wij gaan wel omavis eten. Toen we de vis op ons bord kregen, herkende Donald de vis. Hij had daar ’s middags nog mee gesnorkeld. Het was dus een emotioneel momentje voor hem, maar de omavis was wel lekker.

Bezoek aan de oude hoofdstad Betancuria & wandelen op Fuerteventura

Betancuria is de oude hoofdstad van Fuerteventura. Eigenlijk was het de hoofdstraat. Het was namelijk maar 1 straat. Volgens mijn ouders is het een heel leuk stadje. Helaas was bijna alles gesloten vanwege corona/gebrek aan toeristen. We zijn daarom niet lang gebleven.

Betancuria Fuerteventura

Daarna reden we naar de Ajuy zeegrotten. Dat was echt een leuke route door de bergen. We moesten een kwartiertje lopen naar de zeegrotten met 30 graden en een mondkapje op. Niet heel fijn. De grotten zelf waren wel erg leuk om te zien. Vlakbij de grotten was een zwart (en heel heet) strand. Er stond hier best een harde wind, dus we werden steeds gezandstraald. We zijn niet heel lang gebleven, maar Donald heeft wel even kunnen snorkelen. Dus zijn dag was weer goed.

Op de één na laatste dag maakten we een wandeling naar Barranco de las Encantados geweest. Dat is een soort canyon van zand. Het was echt een leuke wandeling. Het was alleen jammer dat mensen hun namen in de stenen hadden gekrast. Deze wandeling was niet toeristisch, waardoor we onze mondkap af konden doen.

wandelen fuerteventura Barranco de las Encantados
Wandelen bij de Barranco de las Encantados

We sloten de vakantie af met een sangria aan de haven. Ik vond Fuerteventura echt een aanrader!

Locatieonafhankelijk werken op Fuerteventura

Omdat ik net mijn bedrijf had opgestart, wilde ik niet gelijk een week afwezig zijn. Ik nam mijn laptop mee op vakantie om daar te werken. Op Fuerteventura is het internet over het algemeen goed. Dus dat ging prima! Ik begon mijn dag met een aantal uurtjes werken en daarna gingen we op pad. Ik vond het ook leuk om te werken met uitzicht over de zee. Mijn droom is om vaker voor langere tijd naar het buitenland te gaan. Ik merkte dat dit goed kan met mijn bedrijf!