Weer een wekelijkse update (alleen is het nu geen wekelijkse update meer).  In de tussentijd ben ik met de speedboot naar Blue Lagoon geweest, heb ik heel bijzondere stenen bekeken, heb ik Patrick Ster gezien en zat ik bijna opgesloten in een kerk.

Azure window gozo malta

Een jongen uit onze Maltagroep ging helaas eerder naar huis. Hij had alleen nog nooit Blue Lagoon gezien en wilde daar heel graag heen. We zouden vorige week zaterdag eerst met de hele groep naar het andere eiland Gozo gaan, maar als verrassing gingen we naar Blue Lagoon. Ik was al twee keer bij Blue Lagoon geweest, dus ik had in de eerste instantie niet zoveel zin om weer te gaan. Maar toen regelden een aantal van onze groep een speedboot. Dat is natuurlijk wel erg leuk! Die jongen had niks verwacht, ondanks ons gekke, geheimzinnige gedoe. Het was dus een erg leuke verassing. Het enige nadeel was dat ik mijn snorkel was vergeten. Ik kon dus niet snorkelen.

Zwaaien naar Patrick Ster

De volgende dag ging ik voor het eerst duiken. Ik was met nog twee andere mensen. We kregen eerst uitleg over het duiken en de apparatuur en daarna trokken we de duikpakken aan. Een Ierse duikleraar gooide zo die zuurstofflessen op z’n rug. Ik dacht: Dat lukt me nooit. Hij stelde me al snel gerust en zei dat ik dat niet op die manier hoefde te doen. Hij tilde die flessen op, zodat ik ze op mijn rug kon doen. Ik vond die flessen natuurlijk alweer superzwaar, terwijl ze me de lichtste hadden gegeven. Slappeling die ik er ben.

Daarna gingen we het water in. Iedereen kreeg zijn eigen duikleraar die met je mee naar beneden ging. Ik was verbaasd over hoeveel vissen ik nog zag. Je kon echt tussen scholen vissen zwemmen. Dat vond ik wel heel gaaf. Later zag ik nog een zeester die lekker aan het chillen was op een steen.

duiken malta
Klaar voor mijn eerste duikles!

Feest in Valletta

Afgelopen vrijdag was er een evenement in de hoofdstad Valletta. Dat betekende: gratis bezienswaardigheden bekijken. Zei je nou: gratis? Ja, daar zeggen wij Nederlanders geen nee tegen. Dus ik ging samen met Christie naar Valletta met de boot.

We zijn in het grote kathedraal van St. John geweest. Onze huisbazin, Laura, had me uitgelegd dat de Hospitaalridders van St. John (die het kathedraal hebben gebouwd) uit acht verschillende landen kwamen. Het Malteserkruis met de acht punten staat dan ook, behalve voor de acht geboden van de ridders, voor hun landen. Deze kerk werd gedeeld door alle ridders. Het is al best bijzonder dat acht verschillende culturen een kerk deelden in die tijd. Maar daarom heeft ieder land zijn eigen kapel in de kerk. Ieder land wilde natuurlijk zijn kapel het mooiste en indrukwekkendst laten zijn (tja.. het waren toch mannen, hè?). Vandaar dat de kerk zo uitgebreid is versierd met schilderijen, beelden en goud.

st johns co cathedral valletta

Onderweg zagen we een paar verklede mannen staan. Ze hadden blikjes bier gedaan in de zakjes waarin je normaal een veldfles in doet. Voor hen was het natuurlijk ook feest en ze wilden maar wat graag met ons op de foto.

Verder zijn we in Casa Rocca Piccola geweest. Dat is een adellijk huis uit de zestiende eeuw. De familie woont er nog steeds en het huis heeft veel geschiedenis. De man die daar woonde, wist ook veel te vertellen en ik vond het erg interessant.

Daarna gingen we nog een kerk bekijken. Ineens vroeg een vrouw aan ons of we nog uit de kerk wilden. Uhhm ja, dat is wel de bedoeling; die kerkbankjes slapen nou niet zo lekker. Het bleek namelijk dat een man de deur al dicht aan het doen was. Gelukkig konden we er nog op tijd uit vluchten. Anders zou het een vreemde sleepover zijn geworden met schedels die je vanuit de ramen van een kist aan zitten te staren. Ik ben nog op zoek gegaan naar Vivi Valletta en haar enge hondje, maar ik ben haar helaas niet tegengekomen.

Zijn allemaal stenen hè

Zondag ben ik met Susan en Christie naar Gozo geweest. We zijn eerst met de toeristenbus naar de Azure Window gegaan. Voor de Game of Thrones liefhebbers: de trouwdag van Daenerys en Khal Drogo is hier opgenomen. Je kon ook bovenop de Window lopen. Op de terugweg zagen we dat er gevarenbordjes stonden (deze kleine bordjes stonden onopvallend aan de zijkant, niet erg handig). Wij dachten dat het was voor mensen die niet uitkijken en ervan af vallen. Achteraf bleek het te zijn, omdat hij kan instorten. Maar we hebben het overleefd, dus dat is wel weer mooi.

We hebben een hele tijd bovenop Azure Window gezeten, totdat we ons ineens bedachten dat we nog meer moesten bekijken. Omdat het al zo laat was, konden we nog één attractie uitkiezen. In ons reisboekje stond iets leuks over tempels die nog ouder waren dan de piramides. Dat wilden we wel zien! We kwamen binnen en moesten (met studentenkorting) zeven euro betalen. Een attractie die zo duur is, moet wel geweldig zijn. We liepen naar binnen, of eigenlijk naar buiten en we zagen… STENEN. Alleen maar stenen. De stenen werden met steigers bij elkaar gehouden en dat waren die geweldige tempels. Gelukkig heeft Christie wel een palmbomenfoto kunnen maken, dus dat maakte het weer een beetje goed.