Chiang Mai is, na Bangkok, de grootste stad van Thailand. Chiang Mai is erg populair door het dorpse karakter en de vele tempels. Ik ben zelf verliefd op Chiang Mai en ik zou graag een keertje teruggaan. In de korte tijd dat ik in deze stad was, heb ik veel gedaan. Dit zijn mijn tips voor Chiang Mai + de kosten voor de activiteiten (2015).

chiang mai dingen te doen

 1. Elephant Nature Park

Veel mensen gaan naar Thailand om in contact te komen met de Aziatische olifant. Elephant Nature Park biedt je die ervaring op een diervriendelijke manier. Het is mogelijk om een dag te gaan, maar je kunt er ook een nacht blijven. Het allerleukste is natuurlijk om een week (of langer) mee te helpen in het park. Je leert veel over olifanten en je kunt ze van nog dichterbij zien. Voor dierenartsassistentes en dierenartsen (in opleiding) is het extra leuk, omdat je dan de dierenarts mag helpen. De ‘vet volunteers’ hebben ook veel met de andere dieren te maken. Elephant Nature Park vangt namelijk niet alleen olifanten op, maar ook honden, katten, vogels, konijnen, buffels, paarden, geiten en ga zo maar door.

elephant nature park dingen te doen chiang mai

Kosten Elephant Nature Park:

  • Elephant/vet volunteer: 12.000 Baht (dat is ongeveer €310,-);
  • Dog volunteer: 5000 Baht (dat is ongeveer €130,-).

De kosten zijn per week en inclusief drie maaltijden, transfer vanaf Chiang Mai en overnachtingen.

Meer informatie op: http://www.elephantnaturepark.org/enp/en/visit-volunteer

2. Een Thaise kookcursus

De Thaise keuken is een van de geliefdste keukens ter wereld. De Thai gebruiken verschillende smaken in hun gerechten (zoet, zuur en pittig). Dit zorgt voor een smaakexplosie in je mond. Daarbij is Thais eten ook erg gezond, daarom is het ook perfect voor alle ‘fit girls’ en ‘guys who lift’ (#healthy). Het is dus onwijs leuk om wat te leren over de Thaise kruiden, groenten en bereidingswijzen, zodat je in Nederland zelf ook lekker Thais kunt eten.

Een Thaise kookcursus is erg leuk, leerzaam en natuurlijk ook erg lekker. In Chiang Mai zijn er veel verschillende plaatsen waar je zo’n cursus kunt doen. Ikzelf heb het bij Smart Cook gedaan. Je kunt daar kiezen om naar de boerderij te gaan of in Chiang Mai te blijven. Door mijn beperkte tijd ben ik in Chiang Mai gebleven. Je gaat eerst naar de markt waar je uitleg krijgt over de ingrediënten en dan ga je beginnen met koken. Na afloop krijg je een kookboekje en mag je alles, wat je nog niet opgegeten hebt, mee naar je guesthouse of hostel nemen. De meeste mensen zullen niet veel meenemen, want het is allemaal veel te lekker!

Kosten Thaise kookcursus:

De cursus kostte 1.200 Baht (dat is ongeveer €31,-).

Meer informatie op: http://smartcookthailand.com/index.html

Tip: In Thailand leven veel muggen. Zo ook de tijgermug die dengue/knokkelkoorts overbrengt. Ik merkte dat de Nederlandse middelen onvoldoende werken. Koop daarom anti-muggenspray in Thailand zelf om jezelf goed te beschermen.

3. Wat Phrathat Doi Suthep

De Doi Suthep tempel ligt een stukje rijden van Chiang Mai af. Toch is het zeker de moeite waard. Met een taxi of een tuk tuk rij je de berg op naar de tempel. Ik vond de rit door de omgeving al erg mooi. Als je bij de tempel aankomt, zie je al snel de enorme trap met 309 treden. Nadat je de trap op bent gelopen (uitgeput, uitgedroogd en vijf kilo lichter), weet je gelijk waar je het voor hebt gedaan.

Ik vind de Wat Doi Suthep de mooiste tempel die ik in Thailand heb gezien. Door het monnikengezang krijg je het echte Thaise gevoel. De tempel is versierd met goud (veel goud) en prachtige beelden. De Doi Suthep is echt een must als je in Chiang Mai bent! Houd er wel rekening mee met dat je je schouders en je bovenbenen moet bedekken. Er zijn eventueel wel rokken en doeken te leen.

Kosten Doi Suthep

Je hoeft geen entree te betalen voor de Doi Suthep. Je betaalt alleen de taxi ernaartoe. De kosten daarvan hangen af van hoe goed je bent in afdingen.

Tip: Als je een tempel in wilt, moet je je schouders en bovenbenen bedekken. Niet in elke tempel zijn er doeken en rokken te leen. Ik had daarom altijd een hammamhanddoek in mijn tas. Deze zijn superlicht en nemen bijna geen ruimte in.

4. De zondagmarkt

Iedere zondagavond is er een markt in de hoofdstraat van het oude centrum. De markt is enorm en je kunt er uren rondlopen. Als je een beetje goed kunt afdingen, kun je hier supergoedkoop souvenirtjes kopen. Er heerst een gezellige en ontspannen sfeer op de markt, ook al kan het onwijs druk zijn. Er is ook veel en lekker streetfood te koop.

Kosten zondagsmarkt Chiang Mai

Je kunt gratis over de zondagsmarkt heen lopen.

5. Thaise massage

Nee, er komt geen naakte vrouw op je liggen tijdens de massage. Veel mensen denken dat een Thaise massage een erotische massage is. Dit is niet zo. Tijdens een Thaise massage maken de masseurs je lichaam los door je in verschillende posities te buigen (het wordt ook wel ‘yoga voor luie mensen’ genoemd) en door druk uit te oefenen op bepaalde drukpunten. De massage is erg ontspannend.

Ik heb weleens gehoord dat een massage zonder olie pijn kan doen aan je huid, daarom had ik gekozen voor een oliemassage. Bij veel massagesalons doen ze ook manicures, pedicures en gezichtsbehandelingen. Deze zijn ook zeker aan te raden. Mijn guesthouse bood de massages zelf aan, maar door vrijwel heel Chiang Mai worden massages aangeboden.

Kosten Thaise massage

Een oliemassage van een uur kost 150 Baht (dat is ongeveer €3,90). Voor manicures, pedicures en gezichtsbehandelingen betaal je ongeveer hetzelfde.

In Chiang Mai is er ontzettend veel te doen en te zien. Het is dan ook een erg leuke plaats voor iedereen. Ik zou Chiang Mai ook zeker aanraden. Wat vinden jullie het leukste van Chiang Mai?