Backpacken in El Salvador: mijn tips

door 9 okt 2022El Salvador, Midden-Amerika

El Salvador heeft op z’n zachts gezegd niet de beste reputatie. Zo stond het bekend als één van de gewelddadigste landen ter wereld. Inmiddels is er al een aantal jaar een nieuwe president die het geweld flink heeft teruggedrongen. Toch zijn er heel weinig toeristen. Wat moet ik als reiziger zoeken in dit land? Is het echt allemaal zo gevaarlijk als dat er word gezegd? In deze blog deel ik mijn ervaringen én vertel ik mijn tips voor El Salvador.

Vanaf Antigua (Guatemala) reisde ik naar Santa Ana (El Salvador) met chickenbussen. Dit zijn oude Amerikaanse schoolbussen die veelal gebruikt worden door de lokale bevolking.

Het was een mooie ervaring. Er is altijd muziek in de bus en je ziet de meest gekke dingen voorbijkomen. De reis inclusief grensovergang duurt ongeveer 8 tot 9 uur. 

Rondreis El Salvador reisroute

Ondanks de slechte reputatie, besloot ik om naar El Salvador te gaan. Ik wilde het land zelf ervaren zonder van tevoren er allemaal conclusies aan te hangen.

Toch was ik wel een beetje nerveus om alleen de grens over te gaan. Gelukkig sprak een oudere man mij aan en liep hij met mij mee naar de bussen. Zo huiverig als ik was, voelde het goed en vertrouwde ik hem op de een of andere manier. Hij gaf mij achtergrondinformatie over het land wat een fijne binnenkomer was. 

El Salvador grenst aan Guatemala en Honduras. Het is het kleinste land van Midden-Amerika. De nationale munteenheid is de Dollar USD. Naast de Dollar kun je ook met bitcoins betalen. Dit is het enige land waar dit tot nu toe kan. Zo heeft El Salvador zelfs een Bitcoin City. De meningen over dit onderwerp zijn sterk verdeeld. 

De mensen die ik heb leren kennen zijn heel gastvrij. Sterker nog: het zijn de meest vriendelijke mensen die ik heb ontmoet tijdens mijn reis. Doordat er zo weinig toeristen komen zijn de locals heel blij dat je er bent. Ze willen je graag een goed en veilig gevoel geven. El Salvador is een heel goedkoop land. Zo kun je van de ene kant naar de andere kant van het land reizen voor 1,80 dollar.

chickenbus Suchitoto

De bekende chickenbus in El Salvador

Het fijne aan El Salvador is dat de afstanden heel kort zijn. Het openbaar vervoer is heel goed geregeld. Aan het begin van de bus staan de prijzen van de ritten aangegeven. Zo betaalt iedereen dezelfde prijs en wordt er niemand opgelicht door corrupte buschauffeurs. Dit gebeurt overigens in veel landen wel (ook dat hoort bij het reizen). Maar hier niet!

De buschauffeurs kunnen in serieuze problemen komen met de politie, waardoor het niet gebeurt. Op de stations staan de routes duidelijk aangegeven. Mocht je er niet uit komen, willen de locals je graag helpen. 

Santa Ana: de leukste stad van El Salvador

Ik begon mijn reis in Santa Ana. Dit vond ik de leukste stad van El Salvador. Vanaf hier deed ik een hike naar de Santa Ana vulkaan, een echte aanrader. Bovenop de vulkaan vind je een supermooi turquoise kratermeer. 

De hike begint vroeg en duurt ongeveer 2 uurtjes. Zorg dat je voldoende water meeneemt, het kan erg warm zijn. Na de hike bezocht ik het vlakbij gelegen Coatepeque meer. Een fijne plek om ook een paar nachtjes te verblijven.

 

vulkaan Santa Ana

Santa Ana vulkaan

De Ruta de Las Flores met de chickenbus

Ik bezocht de beroemde Ruta de Las Flores. Deze route bestaat uit veel kleine charmante dorpjes. Deze route is makkelijk te bereizen met bussen of met je eigen huurauto. Ik raad je aan om deze route te reizen met chickenbussen, een leuke en goedkope manier van reizen.

Feria de Gastronomica: foodfestival waar je streetfood afrekent met bitcoins

Ik bezocht Juayua, een dorpje waar elk weekend Feria de Gastronomica is. Een foodfestival waar je van alles kunt proeven en je streetfood kunt afrekenen met bitcoins.

Later bezocht ik de stadjes Apaneca en Ataco. In Ataco vind je veel streetart en koffietentjes. 

betalen met bitcoins

Je smoothie afrekenen met Bitcoins

Salta de Malacatiupan: dobberen in de warmwater-watervallen

Ook bezocht ik Salto de Malacatiupan, een vrij onbekende plek. Ik was alleen met een lokale familie met wie ik aan de praat raakte. De watervallen waren hotsprings waar je een lekker middagje kan dobberen.

De familie nodigde mij uit voor een lunch, waardoor ik veel te weten ben gekomen over El Salvador. Later kreeg ik nog een kleine rondleiding rondom de watervallen en dronk ik een kop El Salvadoriaanse koffie bij hun thuis. De vader bracht mij thuis en nog steeds als ik hieraan terug denk, vond ik dit echt zo’n bijzondere ervaring.

streetart Ataco

Streetart in Ataco

Waar te verblijven in Santa Ana?

Ik verbleef in hostel Sole in Santa Ana, een mooi hostel met een toplocatie vlakbij het centrale plein. De dorms hebben 2 persoonsbedden en er word een goed ontbijt geserveerd. Ook de keuken is heel goed onderhouden zodat je lekker zelf kunt koken.

Surfen aan de kust van El Salvador

Vanaf Santa Ana reisde ik naar de kust van El Salvador. El Salvador staat bekend om zijn vele surfspots en hoort bij de 10 beste surfbestemmingen ter wereld. Ik verbleef in een klein dorpje: El Palmarcito (ik raad aan om in El Tunco te verblijven). In Palmarcito is er namelijk bijna niets te vinden: geen supermarkten, geen winkels en bijna geen restaurants.

Je vindt hier wel een afgelegen strand om lekker tot rust te komen. Ik verbleef bij een Nederlands stel die 3 jaar geleden een hostel hebben opgezet. De Hammock Plantation (waar ik verbleef) ligt om 2 minuten van een verlaten surfstrandje.

Ik nam in de vroege ochtenden surflessen en genoot van alle rust die hier hing. Voor mij was het een fijne tijd; ik had al bijna 2 maanden geen strand gezien.

En ik kan het hangmatten hostel van het Nederlandse stel zeker aanraden als verblijfplaats.

Het rustige strand van Playa El Palmarcito

El Tunco: de surfspot van El Salvador

5 kilometer verderop vind je El Tunco. Deze beachtown trekt surfers vanuit de hele wereld. Ook zijn er het hele jaar door veel surfwedstrijden. El Tunco staat ook bekend als surfcity.

El Tunco is een leuk dorpje met veel koffietentjes, beachclubs en surfshops. In het weekend kun je hier goed uitgaan en hangt er een erg gezellige sfeer.

Achteraf gezien had ik hier graag verbleven. Het was iets levendiger dan El Palmarcito.

Ook probeerde ik in El Tunco Pupusas, het nationale gerecht van El Salvador. Het is eigenlijk een dikke maistortilla gevuld met van alles wat je maar kunt bedenken. Het word geserveerd met gefermenteerde kool (curtido) en licht pittige tomatensaus wat zorgt voor een frisse tegenhanger. Voor 3 Pupusas betaalde ik 1 dollar en dat was echt ruim voldoende voor een goede lunch.

el tunco

Zonsondergang bij El Tunco

San Salvador: niet mijn favoriete stad

Na een kleine week aan het strand reisde ik naar de hoofdstad van El Salvador: San Salvador. Dit was niet mijn favoriete stad tijdens mijn reis, maar ik heb er wel het beste van gemaakt.

Ik bezocht de centrale markt, verschillende pleinen en stadsparken en ik bezocht een aantal shoppingmalls. ’s Avonds kookte ik in het hostel en maakte ik mijn plannen hoe ik verder moest reizen door Midden-Amerika.

Dagtripje naar Suchitoto

In totaal verbleef ik 4 nachten in San Salvador. Op 50 kilometer van San Salvador vind je Suchitoto. Ik bezocht dit charmante dorpje voor 1 dag. Het had wat weg van Antigua, alleen was het autovrij en minder toeristisch. Ik wandelde door het centrum, bezocht een museum en een kunstmatig meer: Suchitlán. Er is niet heel veel te doen. Maar het is wel een leuk plekje om een aantal dagen te verblijven als je geen zin hebt in de drukte van de stad. 

Waar te verblijven in San Salvador?

Ik verbleef in Hostal Cumbres Del Volcan Flor Blanca. Ondanks dat San Salvador niet mijn favoriete plek is, is dit wel een heel goed hostel. Het heeft een beetje een woonkamerachtige sfeer en de keuken is extra groot. Je kunt lekker je eigen gang gaan!

Suchitoto

El parque central in het charmante Suchitoto

Nog even dit

In totaal verbleef ik ruim 2 weken in El Salvador. Ik denk dat dit een mooie tijd is om dit ondergewaarde land te ontdekken. Ik heb mij heel veilig gevoeld in dit land. De mensen zijn oprecht, behulpzaam en heel blij dat je er bent.

Er zijn bepaalde vulkanen die ik niet heb bezocht en ik heb ook de Mayatempels in El Salvador overgeslagen, omdat ik in Mexico en Guatemala al veel van de Maya’s had gezien.

Ook als je een surfer bent kun je veel langer aan de kust blijven plakken. Vanaf San Salvador ben ik met de Ticabus naar Nicaragua gereisd. Een lange reis door Honduras inclusief 2 grenscontroles.

Ik ben heel blij dat ik dit land een kans heb gegeven en nu mijn eigen mening hierover kan en mag delen.

We hopen dat je deze blog leuk en waardevol vindt! Als je het leuk vindt, kun je de blog steunen.

Hi! Wij zijn David & Tamara, broer en zus en enthousiaste reizigers. Samen verzamelen we tips voor de leukste reisbestemmingen over de hele wereld, geven we tips over lekker en lokaal eten én vertellen we hoe jij op een (eigen)wijze manier kunt reizen.

Vertel hier wat je ervan vindt

Heb je wat aan dit artikel gehad? Of heb je nog extra tips voor onze lezers? Deel het hieronder!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *