In 2014 ben ik naar Barcelona geweest. Vergeleken met andere grote steden zoals Londen of Parijs vond ik Barcelona stiekem een beetje tegenvallen. Toch ging ik in eind april terug, omdat vriendin Lana daar stageloopt. Deze keer was mijn ervaring heel anders!

Casa Battlo Barcelona

Op 21 april vertrok ik al vroeg (6 uur ’s ochtends, poeh) naar Lana. We waren blij om elkaar weer te zien, maar niet blij omdat het zo vroeg was. Van tevoren hadden we van alles bedacht wat we wilden doen. We waren alleen zo moe dat we het programma van die dag schrapten en besloten te gaan slapen. En dat heb ik eigenlijk al die dagen gedaan: veel slapen. Slapen in het appartement én op het strand. Barcelona heeft een strand en dat is wel echt een pluspunt. Stedentrips zijn vermoeiend (behalve deze ‘slaapstedentrip’ dan) en zo kun je lekker uitrusten na een dag lopen. De eerste dag hebben we dus op het strand bijgepraat en -geslapen.

De Tibidaboberg beklimmen

De dag daarna wilden we wat actievers doen. We besloten de Tibidaboberg op te wandelen. Lana en ik wilden graag de grote kerk zien die bovenop de berg staat. Volgens Lana’s huisgenoot was het een vooral vlakke wandeling van ongeveer een kwartiertje. Dat bleek achteraf een flinke (maar wel mooie) klim te zijn van 2 uur. Heel fijn.

We kwamen uitgeput en oververhit boven aan op de berg. We hadden prachtig uitzicht over Barcelona. De kerk zag er mooi uit, maar bestond grotendeels uit trappen. De moed zakte me in de schoenen. Ik voelde mijn kuiten branden. Ik keek naar Lana en ik wist dat zij hetzelfde dacht. “Zullen we gewoon maar teruggaan? We kunnen die kerk zo ook heel goed zien”, zei ik. Lana was het met me eens, maar vond toch dat we die kerk moesten beklimmen. Het zou anders zonde zijn van onze hele wandeltocht ernaartoe. Achteraf was ik natuurlijk blij dat Lana me had overgehaald, want anders had ik zeker spijt gehad.

Toen we eindelijk beneden waren (met de bus en een kabelbaan dit keer), aten we heerlijke tapas en ik dronk sangria. Lana liet mij nog kort de oude wijk van Barcelona zien. Daarna gingen we naar huis om uiteraard weer te gaan slapen.

Wandelen door de stad

Op mijn laatste dag moest Lana stagelopen. Ik ben daarom zelf op pad gegaan. Ik heb me vermaakt met slapen en door de stad te lopen. De historische wijk (el Gòtic) van Barcelona is echt een openluchtmuseum. Ik vind het jammer dat ik dat de vorige keer niet gezien had. Je kunt uren door de smalle straatjes rondlopen en kijken naar de mooie gebouwen en gezellige pleinen. Rond het middaguur ben ik Lana gaan opzoeken. Zij werkt in el Gótic. We hebben daar geluncht op Plaça Reial, een mooi plein dat ons doet denken aan Plaza de la Constitución in San Sebastiàn. Verder liep ik naar het park Parc de la Ciutadella met de prachtige fontein (die helaas uitstond) en zag ik de Arc de Triomf van Barcelona.

Aan het eind van de middag heeft Lana me afgezet bij de bus terug naar het vliegveld. In de bus bedacht ik waarom Barcelona nu leuker was dan de vorige keer. De vorige keer had ik een aantal highlights van Barcelona afgewerkt. De grote bezienswaardigheden staan altijd helemaal vol met toeristen. Nu hebben we gewoon relaxt rondgelopen en daardoor was de ervaring heel anders. Ik ben blij dat ik terug naar Barcelona ben gegaan en daardoor mijn beeld van Barcelona heb kunnen aanpassen.