Voordat je een buitenlandse stage doet, heb je veel vragen en twijfels. Toen ik naar Malta ging, merkte ik dat ik weinig praktische informatie kon vinden op internet. Ik deel daarom graag dit stappenplan + extra tips voor een buitenlandse stage op Malta met jullie. Zo ga je goed voorbereid én zonder twijfels op buitenlandse stage!

stappenplan buitenlandse stage Malta

In het begin is het best wel spannend; je gaat een half jaar (in mijn geval) in het buitenland wonen. Ik twijfelde behoorlijk, want veel dingen waren erg onduidelijk. Ik maakte me zorgen over mijn stagebedrijf, de huisvesting en of ik daar wel mensen zou leren kennen. Achteraf waren mijn zorgen om niks. Ik had een erg gezellig en leerzaam stagebedrijf, een leuk appartement en ik heb veel nieuwe mensen leren kennen.

Stap 1: Stagebedrijf zoeken

Allereerst is het belangrijk dat je weet aan welke eisen je stagebedrijf aan moet voldoen en daarna kun je gaan zoeken. Ik heb zelf stagebemiddelingsbureau ingehuurd. Ik betaalde hier ongeveer €500,- voor en ik kreeg hier vrijwel niks voor terug. Dat geld had ik veel beter op Malta kunnen gebruiken.

Ga daarom zelf op zoek naar een stage. Het kost misschien wat tijd, maar met Google kom je een heel eind. Laat van tevoren je motivatiebrief en cv checken door bijvoorbeeld je docent Engels. Benader dan alle bedrijven die je maar aanspreken. Vervolgens kun je een skypegesprek met ze afspreken.

Tip: In Malta zitten de meeste studenten in de buurt Sliema en St. Julians. Als je het leuk vindt om veel mensen te leren kennen, zou ik dan ook zeker daar in de buurt gaan wonen en een stagebedrijf zoeken.

Stap 2: beurzen regelen

Wanneer je je sollicitatiegesprek hebt gehad via Skype en je bent aangenomen, kun je alles gaan regelen. Vanuit school en de overheid moet je enorm veel formulieren invullen. Anders kun je je beurzen niet krijgen, of ben je niet verzekerd. Buitenlandse stage is namelijk vaak onbetaald. Maar daarentegen krijg je wel ov-vergoeding, uitwonende beurs en de Erasmusbeurs. Dit was voor mij een totaalbedrag van ongeveer €650,- per maand.* Ik kon daar heel goed mee rondkomen op Malta.

Stap 3: huisvesting regelen

Er zijn verschillende opties voor het zoeken naar huisvesting. Je kunt bijvoorbeeld inwonen bij een gastgezin, op kamers gaan (bij een taalschool), of zelf een appartement huren. Het goedkoopste (en gezelligste) is om je appartement te delen. Ik kende gelukkig al iemand van school met wie ik een appartement kon delen.

Als je niemand kent, kun je via verschillende Facebookgroepen een huisgenoot te zoeken. (Voor een Nederlandse huisgenoot kun je kijken op: Nederlanders op Malta of Nederlandse jongeren op Malta.)

Wij vonden ons appartement via Justlanded, maar je kunt bijvoorbeeld ook kijken op Airbnb. Op Malta zijn er ook veel makelaars waar je terecht kunt. Zo is er ook een Nederlandse makelaar die je goed kan helpen aan een appartement.

Tip: Word lid van de Facebookgroepen ‘Nederlandse jongeren op Malta’ en ‘Nederlanders op Malta’. Dit is een gemakkelijke manier om mensen te leren kennen en ze organiseren veel leuke evenementen.

Stap 4: laatste voorbereidingen en vliegticket boeken

De laatste voorbereidingen bestaan uit je studentenreisproduct stopzetten (anders krijg je geen ov-vergoeding), vliegticket regelen, checken of je alle formulieren hebt ingevuld, een reminder naar je stagebedrijf sturen en eventueel een verzekering afsluiten. Je hebt natuurlijk een vliegticket nodig.

Het ticket kun je boeken als je weet wanneer je stage gaat lopen. Ik zou vanaf dan alle aanbiedingen in de gaten houden. Als je naar Malta gaat, kun je vanuit Eindhoven heel goedkoop met Ryanair vliegen (je moet wel bagage bijboeken). Vanaf Amsterdam kun je met Transavia (alleen in de zomer) of AirMalta goedkoop vliegen.

Voor een buitenlandse stage moet je veel formulieren invullen. Voordat je weggaat, is het handig om alles te controleren. Het zou zonde zijn als je geen beurs krijgt, omdat je een formuliertje vergeten bent.

Verder is het slim om bij je verzekeraar te informeren of je ook verzekerd bent in het buitenland. Veel verzekeraars hebben Europadekking, maar het is slim om het toch even te checken.

Een paar weken voordat je weggaat, is het slim om een reminder naar je stagebedrijf te sturen. In veel landen zijn ze namelijk niet zo geordend als dat we in Nederland zijn. Je wilt geen verbaasde gezichten zien als je vol goede moed voor de eerste keer je nieuwe stagebedrijf binnenstapt.

Tip: Wanneer je stage gaat lopen op Malta, vraag dan van tevoren een Tallinja card voor studenten aan. Dan betaal je maar 75 cent per busrit (met twee uur overstaptijd) met een maximum van €21,- per maand. Normaal betaal je €2,- in de zomer voor een busrit, €1,50 in de winter en €3,- voor de nachtbus. Vraag dit wel tijdig aan, want de Maltese busmaatschappij is niet zo vlot.*

Stap 5: Gedag zeggen, tas inpakken en gaan

Dan gaat het echt gebeuren; je gaat je klaarmaken om op buitenlandse stage te gaan. Dat betekent: iedereen gedag zeggen, tas inpakken en naar de luchthaven. Tas inpakken kan best moeilijk zijn, want je pakt voor een paar maanden in. In mijn andere blog heb ik wat handige tips geschreven.

Ik hoop dat je iets aan mijn stappenplan hebt!

Zouden jullie op buitenlandse stage naar Malta willen? Of ben je misschien al geweest en heb je zelfs nog wat handige tips?

* Prijzen zijn uit 2015.