Spaanse les in Merida, Mexico

door 23 nov 2021Persoonlijk, Mexico, Midden-Amerika

Ben jij voor een langere tijd op reis in Midden- en Zuid-Amerika, dan is het handig als je je verstaanbaar kunt maken in het Spaans. Ik nam Spaanse lessen in Merida, Mexico. In deze blog vertel ik je mijn ervaringen!

gran plaza Merida

Eerst een stukje over Merida 

Merida is de hoofdstad van Yucatan. Ik verbleef 10 dagen in deze stad, waarvan ik een week Spaanse les had. In Merida is er ontzettend veel te doen. Zo zijn er meerdere dagen per week culturele evenementen met live muziek en natuurlijk wordt er ook veel gedanst.

Op zondag is het centrum autovrij en kun je op veel plekken een fiets huren om een route door de stad te fietsen. Ook zijn er in Merida veel barretjes waar je gezellig wat kunt drinken en gratis snacks krijgt. Je kunt een wandeling maken over de Paseo Montejo, dit is een grote straat waar je mooie huizen kunt spotten. 

Ook vind je hier typisch eten uit Yucatan. Dit kun je dus niet overal in Mexico krijgen. Mijn favoriet was Cochinita Pibil. Dat is varkensvlees dat ze verpakken in bananenbladeren en garen in een Pibil. Het varkensvlees word aangemaakt met een saus van specerijen, tequila en bittere sinaasappel. Vervolgens stooft het een aantal uur langzaam gaar in een gat onder de grond (de Pibil). Je kunt het een beetje vergelijken met Pulled Pork, maar de smaak is intenser. Het gerecht wordt geserveerd met zoetzure uitjes, koriander en limoenpartjes. 

 

muziek in Merida

Spaanse les volgen in Merida

Nadat ik vanaf dinsdag tot en met zondag de tijd had om van Merida te genieten, was het maandag tijd om naar school te gaan. Het voelde erg gek voor mij om weer in een klaslokaal te zitten na 5 jaar. 

Zodra je je aanmeldt voor de school krijg je een email met daarin een formulier dat je moet invullen zodat ze kunnen kijken op welk niveau Spaans je zit. Maandag om half 9 kregen we allemaal een 1-op-1-gesprekje om te kijken in welke klas je wordt ingedeeld. Zo werd ik op A1 niveau ingedeeld.

Er waren 3 verschillende klassen en in elke klas zaten 2 tot 6 studenten. Onze lerares Giovanna herkende ons snel bij naam, waardoor het een fijne manier van leren werd. Geen computers, alleen pen en papier en eigenlijk zoveel mogelijk praten. We moesten vaak verschillende stukjes voorlezen. Woorden die niet werden begrepen werden op het bord opgeschreven en uitgelegd. Ze probeerde het vaak in het Spaans uit te leggen wat het betekende. Daarna moesten de anderen vragen stellen over wat er werd voorgelezen. We leerden over onregelmatige werkwoordsvormen. Ook kregen we huiswerk mee. Zo moesten we bijvoorbeeld vertellen hoe onze dag eruitzag. Een andere dag moest je een verhaal schrijven over iets wat in de verleden tijd was gebeurd.

De lesdagen waren van 9 tot 1 en om 11:00 hadden we ongeveer 20 minuten pauze. Je kunt gratis water en koffie drinken. Je denkt dat dit niet zo lang is, maar na 4 uur continu Spaans spreken en blijven denken ben je echt gesloopt.
Een hoop reizigers doen zo’n cursus waardoor je ook veel nieuwe mensen leert kennen.

spaanse klas

Mijn spaanse klas

Schoolreisje naar de begraafplaats

Op donderdag zijn we naar de grootste begraafplaats van Merida geweest. Voor 50 pesos (€2,-) werden we bij de taalschool opgehaald door taxi’s en kregen we een rondleiding van Raoul. Raoul werkt bij La Calle (de taalschool) en wist superveel te vertellen bij de begraafplaats. Hij deed het in het Spaans met veel gebarentaal.

Op 26 oktober, een week voor de Dia de los Muertos, komen families samen om de botten van de overleden familieleden af te stoffen. Dit is iets traditioneels waar je niet bij kunt zijn als toerist. Zodra iemand overlijdt, duurt het ongeveer 3 tot 5 jaar voordat het lichaam is vergaan. Na deze jaren word de kist open gemaakt en worden de botten voor het eerst afgestoft. Dit is een confronterend moment voor de familie. Hierna worden de botten elk jaar opnieuw afgestoft. Ik vond dit een apart maar heel interessant verhaal. Bijzonder om te zien dat mensen in Mexico zo anders naar de dood kijken.

Wat kost zo’n weekje Spaans leren?

Ik heb 3550 pesos voor de week betaald, wat neerkomt op ongeveer €150,-. Misschien vind je dit veel geld voor een weekje school, maar je leert ontzettend veel. En als je voor een langere tijd door Spaanstalige landen reist denk ik dat dit een heel goed idee is om te doen. Zo weet je in ieder geval hoeveel je ergens moet betalen zonder dat je opgelicht wordt. Ook kun je makkelijker communiceren in deze landen. Echter, verwacht niet dat je na een weekje vloeiend Spaans kunt. Hiervoor heb je tijd, discipline en geduld nodig. De Nederlandse taal hebben we immers ook niet in 1 weekje geleerd!

leren in het Spaans

 

Het was een hele leuke week! De school heet La Calle en die kan ik iedereen aanraden die voor een tijdje in Merida verblijft. De school is heel persoonlijk en de leraren hebben veel geduld. De manier van lesgeven sprak mij heel erg aan. Ook worden er excursies buiten de lestijd om gegeven. Deze excursies worden in het Spaans gedaan en de informatie wordt op een rustige en duidelijke manier uitgelegd zodat je dit goed kan begrijpen.

la calle Merida

La Calle spanish school
Calle 67 No. 592-588, Centro, 97000 Mérida, Yuc.
lacalle-spanishschool.com
0052 1 999 274 3130

We hopen dat je deze blog leuk en waardevol vindt! Als je het leuk vindt, kun je de blog steunen.

Hi! Wij zijn David & Tamara, broer en zus en enthousiaste reizigers. Samen verzamelen we tips voor de leukste reisbestemmingen over de hele wereld, geven we tips over lekker en lokaal eten én vertellen we hoe jij op een (eigen)wijze manier kunt reizen.

Vertel hier wat je ervan vindt

Heb je wat aan dit artikel gehad? Of heb je nog extra tips voor onze lezers? Deel het hieronder!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *