Vorig weekend kwam Ilse op bezoek. Dat betekent: sightseeing op Malta! We hebben gepraat met de dorpsgek van Valletta, gegriezeld in de catacomben, door de straten van King’s Landing gelopen en gezwaaid naar de saxofonist. Verder heb ik gesnorkeld.

Sightseeing Malta Blue Lagoon

Bezoek uit Nederland

Op vrijdag kwam Ilse aan. Als verrassing had ik die dag vrij geregeld, zodat we gelijk al leuke dingen konden doen. Daarom zijn we op de eerste dag naar hoofdstad Valletta gegaan. Daar hebben we verschillende dingen bekeken. We waren een beetje laat, dus veel bezienswaardigheden waren al gesloten. De grootste en populairste kerk van Valletta was al gesloten, maar we konden wel een andere kerk bekijken. Deze kerk was gratis, kleiner en er was niemand. Terwijl je voor die grote kerk in de rij moet staan en moet betalen. Deze kerk was echt het bezoeken waard en ik vond het gek dat niet meer mensen er vanaf wisten.

Vivi Valletta en haar enge hond

Na een beetje sightseeing, hebben we wat gegeten en gingen we de stad weer in. Daar zagen we een kat lopen die iedereens aandacht probeerde te trekken. Aangezien ik nu bijna geen contact met dieren heb, moet ik alle dieren hier lastigvallen met mijn liefde en aandacht. Dat vinden ze leuk. Terwijl we foto’s van de kat aan het maken waren, begon er een vrouwtje tegen ons te praten. Ze was haar chihuahua aan het uitlaten en de kat was van haar. Die chihuahua was echt geen lief hondje. Soms liep er iemand langs en dan vloog hij ineens naar de benen van diegene. Misschien wilde hij ineens spelen, maar het leek meer op aanvallen. De vrouw wilde dat we foto’s van haar maakten. Vivi Valletta heette ze, dan konden we haar opzoeken op Facebook en de foto’s sturen. Het was een gek vrouwtje.

De saxofonists moment of fame

Nadat we gevlucht waren voor Vivi Valletta, zijn we cocktails gaan drinken op een terras. Op dat terras stond een saxofonist te spelen. Wij dachten dat het wel leuk zou zijn om een stukje te gaan filmen. Natuurlijk zag de man zijn kans om te shinen tijdens zijn unieke moment of fame en hij stopte met spelen om naar ons te zwaaien. De man zal blij zijn dat wij dit moment konden vastleggen.

cocktails
Cocktails!

King’s landing en de catacomben

De volgende dag zijn we naar de historische steden Mdina en Rabat gegaan. Voor de liefhebbers van Game of Thrones: King’s Landing is in Mdina opgenomen in seizoen één.

De smalle straatjes en mooie gebouwen laten duidelijk de Arabische invloeden in Malta zien. Als je de auto’s wegdenkt, lijkt het alsof je terug in de tijd bent gegaan.

In Rabat zijn we naar de St. Paul’s Catacombs geweest. De catacomben waren enorm en echt een beetje griezelig. Op een gegeven moment zagen en hoorden we helemaal niemand en had ik het gevoel alsof we verdwaald waren (waren we ook). Ineens zagen we een bordje op de grond liggen met ‘exit’ en een pijl omhoog. Daar was een ladder, waarvan de onderste treden ontbraken. Toen we omhoog keken, was er niks boven. Onze tocht door de tunnels ging dus verder. Na nog een paar keer in doodlopende wegen en op niks uitkomende trappen te hebben gelopen, vonden we de uitgang. Ik vond de catacomben een echte aanrader en Mdina en Rabat vind ik de mooiste steden in Malta die ik tot nu toe heb gezien.

Snorkelen in Blue Lagoon

Op zondag zijn we naar Blue Lagoon geweest. Natuurlijk heb ik ook gesnorkeld, dus dat was weer leuk. Alleen iedere keer als ik uitademde, kwam er ruimte tussen mijn duikbril en mijn gezicht, waardoor er water inkwam. Mijn oplossing was om mijn neus dicht te knijpen met mijn hand. Als iemand een betere oplossing weet, dan hoor ik het graag!

Drinken met collega’s

Op maandag moest Ilse helaas weer naar huis en begon het echte leven weer. Vrijdag hadden ze op stage gevraagd of ik ’s avonds meeging naar The Pub in Valletta. Voor filmkenners: Oliver Reed, bekend van de Gladiator, is in die pub doodgegaan. Het verhaal vond ik best grappig. Mijn stagebegeleider vertelde dat Oliver Reed probeerde om twaalf zeemannen eruit te drinken. Ineens viel hij neer op de grond en bleef liggen. Iedereen dacht dat hij een grapje maakte, maar hij was dood. Het succes van The Pub is door zijn dood enorm gegroeid. Je ziet ook shirts aan de muur hangen met wat hij bestelde die avond; ‘eight pints of lager, twelve double rums and half a bottle of whiskey’. Niet zo gek dat hij doodging dus.

The Pub was erg gezellig en iedereen was er. Toen ik aankwam begon mijn stagebegeleider me te knuffelen en de baas van het bedrijf was dronken aan het vertellen hoe leuk hij het vond om met iedereen te drinken. O nee, hij was niet dronken. Hij vond het gewoon erg leuk, zei hij. Een andere collega gaf me een les over drugs in Nederland en waar je het beste wiet kunt kopen. Kortom, het was een geslaagde avond en week.