Reisgids San Blas Eilanden Panama | voorbereiding & tips

door 16 jan 2023Midden-Amerika, Panama, Reistips

Ik droomde er al een aantal jaar van: reizen naar de afgelegen, tropische San Blas eilanden van Panama. Ik ontdekte al snel dat er veel opties zijn om de eilanden te bezoeken. Ook zit er een flink verschil in de prijzen; de San Blas eilanden zijn helaas niet goedkoop. Toch wil je deze unieke plek echt niet missen.

In deze blog help ik je jouw reis naar de San Blas te plannen. Want kom je op de eilanden? Wat zijn mijn ervaringen? En waarom heb ik hiervoor gekozen? En hoeveel kost een tour naar de San Blas eilanden? In deze blog geef ik je uitleg over de voorbereidingen van deze geweldige trip. 

De San Blas eilanden vallen onder het Kula Yala gebied waar de Kuna indianen wonen. Dit gebied staat los van de wetten in Panama waardoor het nog heel puur is. Je vindt hier geen grote hotels of resorts, de Kuna’s doen er alles aan om dit tegen te houden.

De eilanden zijn lastig te bereiken en de prijzen zijn hoog, hierdoor krijg je wel een hele authentieke ervaring. De Indianen leven heel eenvoudig in rieten huisjes en ze verplaatsen zich in houten kano’s.

Ze dragen kleurrijke kleding, die bekend staat als Mola. Dit is één van de bekendste symbolen van de Kuna indianen is.

De Kuna bevolking staat bekend om hun goede gezondheid. Door de jaren neemt hun bloeddruk nauwelijks toe. De sterfte aan hart- en vaatziekten is vele malen kleiner dan bij de bevolking aan het vaste land. Ze eten voornamelijk rijst, kokos en verse vis. Ook worden er verschillende soorten cacaodrankjes gedronken.

Kuna bevolking

Kuna Indianen in hun kleurrijke Mola kleding

Wat is het weer op de San Blas eilanden?

Natuurlijk wil je de perfecte ervaring als je jouw trip naar de San Blas eilanden boekt. Het weer kan je ervaring immers flink beïnvloeden. Helaas is het weer lastig te bepalen op de San Blas eilanden. Er hangt een microklimaat en eigenlijk is het het hele jaar door tussen de 24 en 31 graden.

Officieel gezien is het regenseizoen van juni tot december en het droge seizoen van januari tot mei. Maar dit zegt dus niet heel veel. Het weer verandert continu op de San Blas eilanden. Ik bezocht de eilanden in april. De eerste dag was het flink bewolkt en hadden we best wel wat regen. De andere dagen was het schitterend weer.

Hoe kom je op de San Blas eilanden?

Er zijn meerdere manieren om de San Blas eilanden te bezoeken. Je kunt ervoor kiezen om een dagtrip te maken vanuit Panama-stad. Je kunt kiezen voor een meerdaagse trip met de speedboot. Of je kunt een avontuurlijke trip maken met de zeilboot. De laatste 2 opties kun je ook doen vanuit Colombia. Ik licht de opties vanaf Panama naar Colombia toe in dit stukje. 

San Blas eilanden eerste eiland

Dagtrip San Blas vanuit Panama-Stad

Je kunt ervoor kiezen om een dagtocht vanuit Panama-stad te maken. Ook worden er tours aangeboden voor 2 of 3 dagen. Hierna kun je weer terugkeren naar Panama-stad. Het nadeel van deze tours is dat de voornamelijk de toeristische eilanden bezoekt en dus zeker niet de enige bent. Je bezoekt in 1 dag 4 eilanden. Het is een goede optie als je beperkt in je tijd zit of als je niet naar Colombia reist. De prijzen voor een dagtrip liggen tussen de $120 en $160.

De meeste toeristen kiezen voor een meerdaagse tocht langs de eilanden. Vaak word je bij je accommodatie opgehaald om vervolgens met een 4×4 naar Carti te rijden. Carti is een havendorpje waar de boten vertrekken naar de San Blas eilanden. De rit naar Carti kost $30 en doet er 3 uur over.

4 dagen met de speedboot naar de San Blas eilanden

Ik koos voor de optie met de speedboot. Waarom? Ik ken mezelf en ik heb niet zulke zeebenen. Vroeger ging ik nog wel eens op zeevissen en vaak had ik toch wel veel last van zeeziekte.

Met de speedboot ben je gemiddeld in totaal maar 8 tot 9 uur op de open zee. Tijdens de trip met de speedboot bezoek je meerdere eilanden. Je hebt dus ook meer tijd op de eilanden zelf. Daarnaast slaap je op de eilanden, wat ook voor een unieke ervaring zorgt.

Houd er wel rekening mee dat de trip met de speedboot erg basic is. Je slaapt sommige nachten in een hangmat. Er is niet overal een douche en als die er wel is, is het in de vorm van een bucketshower. Maar niks te klagen als je op een onbewoond eiland wakker wordt en een kraakheldere blauwe zee voor je ziet liggen.

5 dagen met de zeilboot langs de San Blas naar Cartagena

En dan heb je nog de keuze om met de zeilboot te gaan. De zeilboot heeft veel voor- en nadelen. De zeilboten zijn vaak een stuk kleiner waardoor je vaak maar tot 16 man op een boot zit. In de zeilboot heb je een normaal bed. Dat heeft de speedboot trip niet.

Daarnaast vaart de zeilboot direct naar Cartagena, wat handig is als je beperkt in tijd zit. Vanaf Cartagena kun je namelijk rechtstreeks terug naar Nederland vliegen.

Met de zeilboot vaar je anderhalve dag op de open zee. De zeilboottrip duurt daardoor vaak wel minimaal 5 dagen; het hangt af van de weersverwachting. Daardoor is de zeilboottrip vaak iets duurder. Het bekendste bedrijf voor de zeiltocht is Bluesailing. Je kunt hier de boten bekijken en jouw geschikte boot boeken. Sommige boten hebben fijne extra’s wat voor jou misschien wel heel belangrijk kan zijn.  

Ik heb hieronder een overzicht gemaakt met de mogelijkheden en de voor- en nadelen. Dit kan jou helpen om een keuze te maken hoe je de San Blas eilanden wilt bezoeken. 

 

Dagtrip vanuit Panama-Stad
 • Lange dag tussen 5:00 en 6:00 word je opgehaald en ’s avonds kom je pas terug.
 • In 1 dag bezoek je 4 toeristische eilanden.
 • De prijzen variëren tussen de $120 en $160
 • Mocht je beperkt de tijd en/of budget hebben is dit een goede optie. 
4 daagse trip met de speedboot (3 nachten)
 • Meer tijd op de eilanden, je vaart maar 8 tot 9 uur in totaal.
 • Je eindigt de trip in Capurgana, een mooi dorpje in Colombia om te ontdekken. 
 • Je slaapt op de eilanden. Meestal in een hangmat.
 • Vaak reis je met een grotere groep. Mijn groep bestond uit 23 mensen.
 • De prijs voor de 4 daagse tour is $495 via Sanblasaventures.com.
5 daagse zeiltocht (4 nachten)
 • Je kunt van tevoren bekijken welke boot bij jou past. 
 • Je spendeert veel tijd op de boot. Je vaart ook over de open zee dus moet je rekening houden met zeeziekte. 
 • Je slaapt op de boot.
 • Je eindigt de reis in Cartagena, wat een praktische stad is om door te reizen of terug te vliegen. 
 • De prijzen starten bij $550. Je hebt wel vaak een dag extra.
houten kano

Houten kano’s van de Kuna Indianen

Verse kokosnoten

Hoeveel kost het om de San Blas eilanden te bezoeken met de speedboot?

Dat de San Blas eilanden niet goedkoop zijn, is inmiddels wel duidelijk. Hoe duurder de tours zijn, hoe hoger de verwachtingen worden. Vaak met dure tours is het toch een beetje spannend of het het wel waard is. Ik betaalde voor de tour $495 via San Blas Adventures.

Er komen nog wel extra kosten bij kijken. Het vervoer naar de haven vanaf Panama-Stad is niet inbegrepen. De kosten voor de Jeep transport naar Carti zijn $30. En dan moet je nog $20 Kuna belasting betalen.

Je krijgt voldoende eten tijdens de tour (drinken is niet inbegrepen). Mocht je nog water, cola of een biertje willen kopen, kun je dit vaak doen bij de Kuna’s. De prijzen voor water, een biertje of cola is $1 of $2 (verschilt per eiland).

Er wordt ook geadviseerd om snacks en water mee te nemen. Dus vaak doet iedereen boodschappen voordat je aan de tour begint.

  Dit kostte mijn tour naar de San Blas:

Deze kosten ben je sowieso kwijt.

 • $495 voor de tour
 • $30 voor het vervoer naar de haven
 • $20 San Blas belasting

$515 vaste kosten

Extra kosten die erbij komen

 • Minimaal 1 overnachting in Capurgana
 • Kosten voor water en snacks om mee te nemen
 • Drankjes om te kopen op de San Blas eilanden
 • Donaties/souvenirs

Ik koos ervoor om $200 cash mee te nemen. Dit was ruim gerekend, maar ik wist dat ik nog naar Ecuador zou reizen dus m’n dollars zouden goed van pas komen.

Ook is het slim om in Panama alvast Colombiaanse pesos te wisselen. In Capurgana kan het lastig zijn om geld te pinnen.

San Blas eilanden

Waarom een San Blas tour zo geweldig is

– Doordat je veel tijd op de eilanden door brengt, krijg je een mooi inkijkje in het leven van de Kuna Indianen. Heel uniek om te zien zo ver van de buitenwereld.

– ’s ochtends wakker worden en gelijk een heerlijke duik nemen in de zee. De eilanden zijn prachtig en geven je het echte gevoel van ontspanning.

– ’s avonds socializen bij het kampvuur met je medereizigers. Aangezien er geen internet is en je 4 dagen met elkaar reist, bouw je toch in een korte tijd een hele bijzondere band op met de mensen die mee zijn op de trip.

– Er wordt vaak vers gevangen vis geserveerd. Als je geluk hebt wordt er ook kreeft bereid, waardoor je je helemaal een koning op een eiland voelt. Ook is er een overvloed aan verse tropische vruchten. Heerlijke ananas, kokosnoten rechtstreeks uit de boom en natuurlijk papaya bij je ontbijt.

– Het snorkelen rondom de eilanden is prachtig, doordat er zo weinig toerisme is, is het koraal nog geheel intact. Het water is helder en op veel plekken rondom de eilanden lang ondiep, waardoor je dus heel relaxt lekker je ding kunt doen.

Mijn ervaring met San Blas Adventures

San Blas Adventures is een bedrijf die heel goed aangeschreven staat om deze tour te doen. De website is erg duidelijk en je kunt veel antwoorden vinden. De communicatie via de mail was erg snel. 

De San Blas Adventures werkt nauw samen met de Kuna’s. Tijdens de trip bezoek je de Kuna’s en zie je dat je geld de goede kant op gaat. Er worden in vele projecten geïnvesteerd. Er wordt geïnvesteerd in scholen, huizen en sportvelden in Capurgana.

Helaas is er een afvalprobleem in de dorpen van de Kuna Indianen. De Kuna’s hebben nooit educatie over vervuiling en recycling gehad. San Blas Adventures zet zich hiervoor in. Er wordt geld gestuurd naar de Kuna community om scholen te bouwen. Hier wordt voorlichting gegeven over recycling.

Ook gaat er geld naar een groot project om de lederschildpad te beschermen. Deze schildpad broedt elk jaar op de San Blas eilanden.

Wij zijn voorstanders van duurzaam toerisme. Ook daarom koos ik voor deze tour. 

San Blas eilanden

San Blas Adventures investeert in de lokale bevolking

Wat neem je mee op de trip?

Dit kan een lastig onderdeel zijn. Je grotere backpack wordt in de boot waterdicht opgeborgen. Deze zie je pas weer terug in Colombia als de tour is afgelopen. Je hebt ook maar heel weinig nodig om de eilanden, dus een goedgevulde daypack is voldoende. Ik geef je een voorbeeld wat je mee zou kunnen nemen.

Paklijst 4 dagen San Blas eilanden

 • 1 rol wc papier
 • 4 dagen strandkleding 
 • 1 gallon water (4 liter-+)
 • Zonnebrand (de zon kan heel fel zijn)
 • Een trui of vest (fijn om mee te slapen in de hangmat)
 • Trainings- joggingbroek om te slapen
 • Cash geld dollars & Pesos (voor drankjes/ souvenirs)
 • 3 kopies van je paspoort (nodig voor de immigratie in Colombia)
 • Opgeladen camera/Gopro/drone (vraag dit van tevoren bij de organisatie)
 • Opgeladen powerbank 
 • Opgeladen telefoon
 • Snacks
 • Fles rum (voor het echte eilandgevoel)
 • Rol vuilniszakken (pak je tassen en kleding hiermee goed in! Het kan namelijk kletsnat worden)
 • Muggenspray
 • Toilettas
 • E-reader of boek
 • Waterfles 
San Blas eilanden chillen

Op de San Blas eilanden heb je heel weinig nodig

Dit was alle praktische informatie die ik je kan geven voor je onvergetelijke trip op de San Blas eilanden. Lees ook de andere blog. Hierin deel ik over mijn persoonlijke ervaring op de San Blas eilanden.

We hopen dat je deze blog leuk en waardevol vindt! Als je het leuk vindt, kun je de blog steunen.

Hi! Wij zijn David & Tamara, broer en zus en enthousiaste reizigers. Samen verzamelen we tips voor de leukste reisbestemmingen over de hele wereld, geven we tips over lekker en lokaal eten én vertellen we hoe jij op een (eigen)wijze manier kunt reizen.

Vertel hier wat je ervan vindt

Heb je wat aan dit artikel gehad? Of heb je nog extra tips voor onze lezers? Deel het hieronder!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *