Vanuit Thonga Beach Lodge gingen we naar Kosi Forest Lodge waar we midden in de bossen sliepen. Daarna trokken we verder richting Shayamoya waar we al twee van the big five zagen. Verder deden we de beroemde ‘Panoramaroute’.

Panoramaroute Zuid-Afrika

Op een uur rijden van Thonga Beach Lodge ligt Kosi Forest Lodge. Althans, dat werd er tegen ons gezegd. In werkelijkheid was het twee en een half uur rijden. In Afrika zijn ze niet zo goed in afstanden inschatten..

In Kosi Forest Lodge sliepen we in een soort boshuisjes zonder ramen. Er was ook bijna geen elektriciteit. ’s Avonds werd alles prachtig verlicht door honderden lantaarns. Tijdens onze eerste nacht werden we wakker van de nijlpaarden die in een meer ongeveer honderd meter vanaf de lodge lagen. Tijdens de tweede nacht werden we wakker door keihard gekrijs. Het klonk alsof er een baby op ons dak lag te krijsen. Ik dacht dat het een soort vogel was. ’s Ochtends vertelde één van de serveersters dat het een bushbaby was. Zo klinkt een bushbaby:

Hoewel de bushbabies er erg schattig uitzien, mochten ze van mij ’s nachts ver weg blijven van ons huisje.

Zwemmen bij de nijlpaarden

Op onze eerste dag maakten we een boottocht in de hoop dat we nijlpaarden en krokodillen zouden zien. Nadat we een groep nijlpaarden zagen, vaarden we een zijriviertje in. De schipper legde de boot aan en roept vrolijk: “Hier gaan we snorkelen.” Mijn moeder trok wit weg. Snorkelen en nijlpaarden om de hoek: dat is geen goede combinatie voor mijn moeder. De schipper probeerde mijn moeder te kalmeren: “De nijlpaarden komen niet in de zijriviertjes. Nou ja, bijna nooit.” Mijn moeder was niet overtuigd en bleef veilig in de boot.

Nadat ik bij Thonga Beach bijna was gestikt tijdens het snorkelen, besloot ik gewoon te gaan zwemmen. Gelukkig bleven de nijlpaarden op hun plek. Daarna vaarden we verder naar het strand waar we een lunch kregen. Na twee uur vaarden we weer terug naar de lodge. Tijdens de tweede dag werden we naar een strand gebracht waar we ook heel goed konden snorkelen. Toen we daarheen reden, hadden we een prachtig uitzicht over de traditionele visvallen.

Buffels spotten

Die dag daarna vertrokken we naar Shayamoya Tiger Fish Lodge. David vindt vissen erg leuk, dus deze bestemming was vooral voor hem uitgekozen. Mijn ouders en ik hadden er niet zulke hoge verwachtingen van. Totdat we er aankwamen. Wat een prachtig gebied! We keken omlaag een soort dal in, terwijl we de visarenden rond zagen zweven.

Verder konden we er op safari. Naast het terras was een drinkplaats. Tijdens onze eerste avond zagen we de eerste van the big five: de buffel. De volgende dag ging mijn vader samen met David tijgervis proberen te vangen. Ze kwamen ontzettend enthousiast terug. Behalve dat ze beiden een tijgervis aan de haak hadden geslagen, hadden ze ook neushoorns, krokodillen én olifanten gezien. Ik baalde dat ik niet mee was gaan vissen, want die dieren had ik ook wel graag willen zien.

Buffel drinkplaats Shayamoya

Neushoorns zonder neushoorn

In de middag deden we een safari met sundowner. We zagen al verschillende wrattenzwijnen (of Pumba’s, zoals ik ze noem). Na een tijdje zei de ranger dat hij neushoorns zag. Voorzichtig reden we dichterbij totdat we op slechts vijftien meter van de dieren stonden. De hoorns waren preventief verwijderd. Het zag er erg gek uit: een neushoorn met alleen een stompje in plaats van een hoorn.

De dag daarna vertelde een taxichauffeur dat enkele dagen geleden er zes neushoorns waren vermoord in één nacht. Later hoorden we dat ze zelfs worden gedood voor alleen zo’n stompje. Ik vind het bizar dat mensen zoiets kunnen doen. Wij hebben uiteindelijk onze sundowner bij de neushoorns gedaan. Geweldig om die dieren van zo dichtbij te kunnen bewonderen. In de avond hadden we een traditionele braai (een Zuid-Afrikaanse barbecue).

De panoramaroute

De dag daarna gingen we naar onze volgende bestemming: Hazyview. Dit lag vlakbij het Krügerpark. Ze lieten dan ook op een bord iedere dag zien welke dieren er waar in het Krügerpark waren gespot. Zo konden we al goed inkomen voor onze volgende bestemming: Timbavati, een privépark in het Krügerpark. Maar eerst gingen we nog de beroemde Panoramaroute doen. Deze route rijdt langs allerlei uitzichtpunten. Dit vind ik ook echt een aanrader. Het mooiste vond ik de zogenaamde ‘Green Canyon’. Dat is de grootste groene canyon ter wereld.

Die dag daarna trokken we naar de plek waar we het meeste naar uitgekeken hadden: Shindzela Tented Camp in Timbavati game reserve.