In juli maakten we een 3-weekse rondreis door West-Rusland. Tijdens deze rondreis zagen we welgeteld 2 elanden (hoogtepunt!), wereldsteden als St. Petersburg en Moskou. Maar ook Veliki Novgorod, de stad waar Rusland ontstaan zou zijn. Verder bereisden we de Golden Ring. Dit is een route langs verschillende prachtige historische steden.

st basil's cathedral moskou rondreis west-rusland

Tegenstrijdig St. Petersburg

We begonnen onze rondreis door West-Rusland in St. Petersburg. St. Petersburg was tot mijn verbazing maar 3 uur vliegen vanaf Schiphol. Wij vonden de stad erg tegenstrijdig. Het ene moment liepen we door een wijk met allemaal grijze sovjetgebouwen en het volgende moment zie je enorme gebouwen met veel pracht en praal.

In St. Petersburg bekeken we het wereldberoemde Hermitage. Dit is één van de grootste kunst- en cultuurhistorische musea ter wereld. De Hermitage bestaat gedeeltelijk uit het oude winterpaleis. Dit is wel echt supermooi.

Veliki Novgorod: waar Rusland is ontstaan

Na St. Petersburg reisden we door naar Veliki Novgorod gereisd. Hier zou Rusland zijn ontstaan. Novgorod is heel relaxed en het kremlin is omheind door een mooie muur. Het kremlin is gebouwd in de 11e eeuw en is daarmee het oudste kremlin van heel Rusland.

Een kremlin is de stadskern. Deze is vaak omheind door een stadsmuur. Vroeger stonden hier de belangrijkste gebouwen in (de hoofdkerk, paleizen etc.). Dit waren meestal ook de enige stenen gebouwen van de stad. Bijna iedere stad heeft een kremlin dus. De kerk in Moskou met de mooie torentjes (St. Basil’s cathedral) wordt vaak ten onrechte het kremlin genoemd. De kathedraal staat net buiten de stadsmuren van het kremlin van Moskou.

Ostashkov: in the middle of nowhere

Na St. Petersburg en Novgorod wilden Donald en ik meer de natuur in. In de Lonely Planet stond dat je dan naar Ostashkov aan het Selingermeer moest gaan. We wilden de trein boeken, maar het bleek dat we moesten overstappen op een dure trein waar alleen businessclass of nog luxere tickets beschikbaar waren. Voor dit ticket zouden we zeker 75 euro p.p. kwijt zijn. We bekeken daarom andere opties. Met Yandex Taxi zouden we 70 euro totaal betalen en we zouden korter onderweg zijn.

Tijdens onze reis naar Ostashkov reden we langs houten huisjes en door bossen. We vonden het leuk om Rusland zo op een andere manier te zien. Ostashkov is echt een klein, vergeten dorpje. Er waren veel verlaten en vervallen huizen. Hierdoor leek het net een spookstadje. In de Lonely Planet stond er dat er een bus naar onze volgende bestemming zou gaan.

Bustickets regelen om uit de spookstad te komen

Het was echt een gedoe om bustickets te regelen; de vrouw achter de balie sprak 0 Engels en wij spreken 0 Russisch. Ze moest allemaal paspoortgegevens hebben. Gelukkig hadden we een papiertje op de luchthaven gekregen met al onze gegevens in het Engels én Russisch. Superhandig! We gaven haar de briefjes, maar ze snapte het nog niet. Toen moest ik achter haar bureautje komen en het zelf invullen. Maar ik wist niet wat ik waar moest invullen, omdat het allemaal in het Russisch stond. Ik werd het hokje weer uitgestuurd. Ze zei iets in het Russisch en ging weg. Wij dachten: oh nee, we zitten hier in het spookstadje vast.

Na 5 minuten kwam ze terug en begon eerst andere mensen te helpen. Daarna ging ze verder met onze kaartjes. Opnieuw zat ze te puzzelen. Gelukkig kwam onze reddende engel aangelopen (met een biertje in zijn hand). Hij hielp haar invullen en we hadden onze tickets! De volgende dag konden we dus doorreizen naar Tver.

Tijdens die busrit zagen we allemaal wilde bloemen en twee elanden. Ik was helemaal blij dat ik wilde dieren had gespot. Het voelde net alsof ik weer in Nepal of Zuid-Afrika was.

Elanden West-Rusland rondreis

Het is feest in Tver

Wij vonden Tver erg leuk. Er heerste een erg relaxte sfeer. Op onze tweede dag was het Tver City Day. Het was dus feest! Er waren artiesten en allemaal kraampjes. Verder was er een tentoonstelling van oldtimers, maar ook van het leger, de brandweer en de explosievenopruimingsdienst (goed galgjewoord!). We bekeken ook het oude rustpaleis van tsarina Catharina de Grote. Zij reisde vaak per koets tussen St. Petersburg en Moskou en liet daarvoor een paleis bouwen in Tver. Het paleis zag er supermooi uit.

Daarna reisden we door naar Moskou. Het snelle doorreizen van de dagen daarvoor was erg vermoeiend. We verbleven namelijk overal maar één tot twee nachten. We besloten daarom om langer in Moskou te blijven om uit te kunnen rusten.

Moskou: terug naar de bewoonde wereld

Wij vonden Moskou een erg leuke stad; er heerst een leuke sfeer en overal zijn er gezellige parkjes en mooie gebouwen. Het Rode Plein is prachtig en de St. Basil’s Cathedral (de beroemde torentjeskerk) ziet er ook erg mooi uit. Binnen in de kathedraal is het echt een doolhof. Deze bestaat uit allemaal aparte kapellen en ik wist niet wat we wel en niet hadden gezien. Verder gingen we metrohoppen. Stalin liet veel metrostations bouwen als ‘paleizen voor het volk’. Veel metrostations zijn dus versierd met marmer, mozaïeksteentjes en andere versieringen. Dit was erg mooi om te zien.

Concert bezoeken in Moskou

In Moskou bezochten we ook het streng beveiligde concert van Ed Sheeran. Overal waren er militairen en beveiligers. Voor het concert kwam er een politiehond het podium afsnuffelen. Verder mocht er op het terrein niet gerookt of gedronken worden. Na afloop van het concert stonden er slingers van militairen naar het metrostation, zodat niemand een andere kant op kon lopen. Dat was echt bizar om mee te maken. Het concert was verder onwijs leuk!

The Golden Ring: Vladimir

Na Moskou reisden we naar Vladimir. Vladimir was de eerste stop van onze verkorte Golden Ring (route die langs meerdere historische stadjes gaat). Als je een rondreis door West-Rusland wilt maken, zou ik de Golden Ring zeker aanraden! Na de drukte van Moskou was het in Vladimir erg rustig. Het is een gezellig stadje met mooie gebouwen.

The Golden Ring: Suzdal

Vanuit Vladimir deden we een dagtocht naar Suzdal. Dit historische stadje heeft veel gebouwen die op de werelderfgoedlijst staan. Doordat Suzdal geen treinstation heeft, heeft het zijn landelijke karakter behouden. Donald had een route van 20km uitgestippeld, zodat we alles konden zien. We vonden het een supermooi stadje.

The Golden Ring: Rostov Veliky

Daarna reisden we door naar Rostov Veliky. In Rostov staat het mooiste kremlin van de hele Golden Ring. Onze huisbaas gaf ons een rondleiding door het stadje. We bekeken het prachtige kremlin en een mooi klooster.

Na Rostov reisden we terug naar Moskou. We gingen het kremlin van Moskou bezoeken. Dit viel een beetje tegen, omdat we de prachtige kremlins van Suzdal en Rostov hadden gezien. Daarna vlogen we vanuit Moskou weer terug naar Nederland. Deze rondreis door West-Rusland was niet altijd makkelijk. Je moet namelijk het openbaar vervoer het liefst een paar dagen van tevoren regelen en niemand spreekt Engels. Gelukkig zijn de mensen wel erg aardig en behulpzaam en we hadden Google Translate (uitvinding van de eeuw). Ik vond Rusland een bijzonder land om te bezoeken!