Reisvoorbereiding Midden Amerika

door 26 okt 2021Mexico, Persoonlijk, Reistips

Wil jij graag naar een lange reis maken, maar weet je niet zo goed waar je allemaal aan moet denken? Dit zijn mijn tips over reisvoorbereiding.

Ten eerste wil ik meegeven dat dit voor iedereen anders is. Heb jij bijvoorbeeld maar 6 weken de tijd? Dan is de kans groot dat je veel meer wilt plannen dan wanneer je een jaar de tijd hiervoor neemt. Wil jij altijd precies weten waar je aan toe bent of vind je het juist wel leuk om last minute plannen en te kijken waar je eindigt? Zorg dat je op een relaxte manier reist zodat je optimaal kunt genieten van de momenten waar je bent.

Er zijn een aantal dingen waar je aan moet denken voordat je op reis gaat. Ik heb dit onderverdeeld in een aantal kopjes:

  • reisroute
  • budget
  • coronamaatregelen
  • vaccinaties
  • papierwerk
  • verzekeringen

 

Hier begint voor mij altijd de voorpret. Ik bekijk veel filmpjes op YouTube en zoek informatie over plekken wat ik graag wil bezoeken. Zo word je enthousiast en kun je je goed voorbereidingen.

Bedenk hoe je wilt reizen en wat je wilt zien. Heb jij het budget om regelmatig een taxi of het vliegtuig te pakken of wil je vooral duurzaam en goedkoop met het openbaar vervoer reizen? Houd rekening met de tijd en denk realistisch na over de route. Ergens naartoe reizen waar je 15 uur voor moet rijden, om daar vervolgens maar 1 of 2 dagen te zijn kan erg vermoeiend zijn. Kijk daarom goed of je dit echt de moeite waard vindt en of er tussendoor nog een leuke tussenstop is.

 

Ik haal zelf altijd veel informatie uit de reisgidsen van Lonely Planet. Daarin vind je tips voor restaurants, accommodaties en dingen waar je op moet letten per bestemming.

lonely planet latin america

Reistip: In Google My Maps kun je je plaatsen opslaan die je graag wilt bezoeken. Je kunt accommodaties, bedrijven, plaatsen en restaurants aanvinken. Ook kun je een kaart aanmaken. Tegen de tijd dat je bent aangekomen op een bestemming heb je je eigen favoriete plekjes die je makkelijk kunt bezoeken.

Je kunt je kaart downloaden, zodat je deze offline kunt gebruiken. Erg makkelijk als je geen internet hebt, maar wel de weg wilt weten.

 

Budget

Bedenk hoeveel geld je nodig hebt voor de reis die je wilt maken. Denk aan je reisstijl: verblijf je vooral in hostels en homestays of juist in hotels en luxe lodges? Bekijk ook hoe duur het land is wat je wilt bezoeken. 3 weken backpacken in Azië is bijvoorbeeld een stuk goedkoper dan een roadtrip door IJsland.

Ik bekijk het gemiddelde dagbudget per land en dan reken ik voor mezelf ruim. Mocht je een keer een duurdere dag hebben, dan maakt dit niet zoveel uit. Andere dagen zijn weer goedkoper, zolang je maar niet boven je maximale budget per week/maand uit komt.

Excursies zijn vaak een duur onderdeel van het reizen, maar het kan soms voor onvergetelijke momenten zorgen. Onderzoek de excursies die er te doen zijn en overweeg wat je wel en niet wilt doen. Boek ook niet de eerste beste excursie die je ziet. Ik boek vaak dingen ter plaatse en laat me informeren door locals of mensen van de accommodatie. Zo steun je de lokale bedrijven en heb je vaak een minder toeristische tour dan tours die je vooraf boekt.

budget midden Amerika

Een handige app die je kunt downloaden heet TravelSpend. Hier kun je al je uitgaven in zetten. Je kunt je gemiddelde dagbudget instellen, maar je kunt het ook niet doen. Dan zie je vanzelf wat je gemiddeld per dag uit geeft. Ook zie je aan wat je het uitgeeft en zo heb je goed overzicht waar je misschien te veel geld aan uitgeeft.

Reistip: een leuke manier om een extraatje mee te nemen op reis is door al je kleingeld te sparen in een spaarpot. Krijg je ergens wisselgeld in een restaurant of bar, verkoop je producten op marktplaats of je krijgt op een andere manier contant geld (zoals statiegeld). Zorg dat je dit spaart en stort dit voor je reis. Dit is een makkelijke manier van sparen en dit kan nog flink oplopen omdat je het niet door hebt!

Coronamaatregelen

Langzamerhand verdwijnen de coronamaatregelen in Nederland. Helaas is dit nog niet overal in de wereld het geval. In veel landen zijn er nog maatregelen zoals een avondklok en de mondkapjesplicht. Zoek dit van tevoren uit, zodat je hier rekening mee kunt houden. Misschien moet je een aantal dagen in quarantaine, of moet je je van tevoren laten testen. Bepaalde dingen kun je prima mee leven, maar als er iedere dag een avondklok om 19:00 is, moet je jezelf afvragen of de bestemming leuk genoeg voor jou blijft. Bedenk ook of dit voor jou veilig is; als er nog veel besmettingen zijn is het natuurlijk niet verstandig om in dit land rond te reizen. Houd je ook altijd aan de lokale maatregelen om vervelende situaties te voorkomen en de lokale wet te respecteren.

Op Nederlandwereldwijd.nl kun je veel informatie vinden over dit soort zaken. Zo kun je per land kijken waar je rekening mee moet houden. Deze website wordt regelmatig bijgewerkt. Zo is de informatie die je vindt altijd actueel.

reisvoorbereiding Mexico

Vaccinaties

In sommige landen zijn vaccinaties zoals gele koorts verplicht. Laat je vooraf adviseren welke vaccinaties jij nodig hebt. Er wordt onderscheid gemaakt tussen korte reizen en lange reizen. Lange reizen zijn reizen langer dan 3 maanden. Je loopt dan meer risico en daar is je advies op gebaseerd. Bedenk goed welke vaccinaties er voor jou gelden. Ga jij bijvoorbeeld stage lopen en vrijwilligerswerk doen met dieren heb je een vergrote kans op rabiës.

Bij bepaalde zorgverzekeringen worden deze vaccinaties vergoed, dit kan je een hoop geld besparen. Echter, moet je wel kijken waar je vaccinatie wordt vergoed. Mijn zorgverzekering had bij 5 verschillende vaccinatieklinieken een samenwerking waar het werd vergoed. Als je naar een andere kliniek gaat, heb je kans dat er bijvoorbeeld maar een deel wordt vergoed.

Begin hier ruim op tijd mee, sommige vaccinaties moet je meerdere keren halen. Ik adviseer om ongeveer 8 weken van tevoren hiermee te beginnen.

Papierwerk

 

Bekijk voor vertrek of je een visum nodig hebt in het desbetreffende land. Dit kan per land verschillen. In sommige landen kun je maar een visum krijgen voor 30 dagen en voor andere landen direct voor een half jaar. Bekijk goed wat de regels per land zijn. Voor bijvoorbeeld Rusland moet je een visum van tevoren hebben geregeld. Dit kan best nog een dingetje zijn, aangezien er best veel kleine regeltjes zijn. Bij andere landen krijg je je visum in het vliegtuig en moet je deze daar invullen. Het kan dus veel verschillen. 

Vaak kun je een visum van tevoren al regelen. Dit is natuurlijk aan te raden zodat je niet op de luchthaven lang in de rij hoeft te staan.

Andere zaken die je moet regelen in bepaalde landen.

  • Een retourticket of doorreisticket kunnen tonen
  • Een gezondheidsverklaring laten zien
  • Je paspoort moet minimaal nog een half jaar geldig zijn

 

Verzekering

Reisverzekering is een belangrijk onderdeel van je reis voorbereiden. Je kunt het heel duur maken voor jezelf zodat je goed ingedekt bent. Bekijk goed wat voor jou een goede reisverzekering is en vergelijk verschillende verzekeringen met elkaar. Neem contact op met je zorgverzekering en vertel wat je plannen zijn. Zij kunnen je informeren wat er door hen wordt vergoed en waarvoor je een reisverzekering moet aanschaffen. Dit is bij iedereen verschillend, Dit is namelijk afhankelijk van de reisduur, je zorgverzekering en of je gaat werken of niet. Bekijk ook of jij vaak gebruik hebt gemaakt van je verzekering. Soms kan het ook helpen om je eigen risico te verhogen zodat je maandpremie lager is. Je hebt altijd je basisreisverzekering en je kunt je aanvullend laten verzekeren. Ga jij veel avontuurlijke sporten doen? Dan kun je dit meeverzekeren. Ik kijk altijd naar medische kosten, bagage en rechtsbijstandsverzekering.

Afscheid nemen

Tot slot wil iedereen je vaak nog even zien voordat je weg gaat. Ook dit is belangrijk om te plannen eigenlijk. Anders heb je het veel te druk vlak voordat je vertrekt en heb je een kans dat je dingen vergeet. Mijn ervaring is ook dat als je te veel plant in een korte tijd, je ook niet echt kunt genieten van het moment dat je afscheid neemt. Dit hoort natuurlijk gezellig en feestelijk te zijn, maar als je het eigenlijk te druk hebt maak je het niet heel bewust mee. En dat is zeker zonde aangezien je dierbare mensen in je leven voor een langere tijd niet gaat zien. 

We hopen dat je deze blog leuk en waardevol vindt! Als je het leuk vindt, kun je de blog steunen.

Hi! Wij zijn David & Tamara, broer en zus en enthousiaste reizigers. Samen verzamelen we tips voor de leukste reisbestemmingen over de hele wereld, geven we tips over lekker en lokaal eten én vertellen we hoe jij op een (eigen)wijze manier kunt reizen.

Vertel hier wat je ervan vindt

Heb je wat aan dit artikel gehad? Of heb je nog extra tips voor onze lezers? Deel het hieronder!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *