Backpacken door Costa Rica: bekijk onze route van 4 weken

door 3 dec 2022Costa Rica, Midden-Amerika

Costa Rica, het land van de prachtige natuur is voor velen een droom om te mogen bezoeken. Door de unieke biodiversiteit is het toeristenaantal hier hoger dan in andere landen in Midden-Amerika. Daarnaast is Costa Rica erg populair onder Amerikanen. Daardoor zijn de prijzen hoger dan in de omliggende landen.

Is Costa Rica dan wel geschikt voor backpackers? We gingen 4 weken backpacken door Costa Rica. In deze blog vind je onze route en delen we onze ervaring. Pura Vida!

Reisroute Costa Rica

Onze reisroute door Costa Rica

Dat Costa Rica een uniek land is, weten de meeste mensen wel. Maar wist je ook dat een kwart van het hele land Nationaal park of beschermd gebied is?

Het land grenst aan Nicaragua en Panama en ligt aan de Stille Oceaan en de Atlantische Oceaan. De nationale munteenheid van Costa Rica is de Colon. Op de biljetten staan de 5 belangrijkste dieren van Costa Rica afgedrukt.

Costa Rica betekent in het Spaans rijke kust, deze naam heeft Columbus eraan gegeven door de rijke natuur die hij hier aantrof. De inwoners in Costa Rica worden ook wel Tico’s of Tica’s genoemd: mannen Tico’s, de vrouwen Tica’s.

luiaard puerto viejo

Het nationale symbool van Costa Rica: de luiaard

De reis begint in San José, de hoofdstad

Vanaf San Juan del Sur, Nicaragua reis ik naar San José in Costa Rica. Niet de leukste bestemming van Centraal-Amerika, maar wel de plek waar ik Tamara weer ontmoet na 5 maanden.

San José staat bekend als vrij grauwe stad en dat kan ik volledig beamen. Ik verblijf hier dus maar 2 nachtjes om vervolgens door te reizen naar Tortuguero National Park. In San José bezoek ik het stadspark en de lokale markt.

We reizen naar Tortuguero, een national park in het noordoosten van Costa Rica. De route ernaartoe met het openbaar vervoer is niet eenvoudig helaas. De bussen reizen op tijd en als je een bus mist duurt het even voordat de volgende bus gaat. Backpacken in Costa Rica is best een dingetje; het is erg Amerikaans georiënteerd.

Tortuguero National Park, de Amazone van Costa Rica

Tortuguero National Park staat bekend als de Amazone van Costa Rica. We verblijven op een soort eiland wat alleen per boot te bereiken is. De boottocht duurt ongeveer een anderhalf uur. Dit is al een belevenis op zich! Het voelt alsof je echt diep de jungle in gaat. Op het eiland vind je een lange straat met wat restaurantjes. Ook kun je het nationale park bezoeken tegen een bijdrage van ongeveer 15 dollar. Hier heb je een goede kans op jaguars te spotten, helaas hebben we dat geluk niet gehad.

Vanaf de haven kun je een boot pakken naar andere eilanden of kun je voor een kanotour kiezen. Wij maakten een kanotour op de vroege ochtend en het was ontzettend mooi om de natuur te zien ontwaken.

Houd er wel rekening mee dat Tortuguero Nationaal park een van de natste plekken van Costa Rica is. Het is dus verstandig om altijd je regenkleding mee te nemen. Wij verbleven in Hotel El Icaco, een leuk hotel met privékamer en vriendelijke mensen. De mensen in het hotel kunnen ook tours organiseren in het nationale park.

tortuguero np

De rivier bij Tortuguero National Park

Hangende bruggen, warmwaterbronnen en vulkanen in La Fortuna

Na 3 dagen in Tortuguero National Park reizen we verder naar La Fortuna. Tijdens de reis ernaartoe moeten we overstappen op ongeveer 5 bussen. Niet ideaal, maar we komen aan in een heerlijke Airbnb die we huren samen met 2 andere reizigers.

In La Fortuna verblijven we bijna een week omdat er een fijne sfeer hangt. We bezoeken warmwaterbronnen, beklimmen een vulkaan en we zien onze eerste luiaard in het nationale park in La Fortuna. De luiaard is het nationale dier van Costa Rica.

Ook gingen we naar de Mistica Hanging Bridges. Voor mij was dit helaas geen echte aanrader. Het park was zeker mooi, maar er waren strikte regels en de entree was 25$. Best aan de prijs voor een wandeling van een anderhalf uur. 

vulkaan krater Costa Rica

Een hike naar de vulkaan El Arenal

Ziplinen in Monteverde

Vanaf hier reizen we verder naar Monteverde. Het staat bekend als een hoger gelegen nevelwoud. We kiezen voor de makkelijke optie en boeken een tour zodat we gebruikmaken van de Jeep-Boat-Jeep service. We betalen hier 25$ voor en we komen met 3 uur aan in Monteverde. Zouden we met de bus reizen kost het ons weer een flinke reisdag.

vulkaan + meer

Jeep-Boat-Jeep trip van La Fortuna naar Monteverde

In Monteverde is het een stuk kouder. Er staat een flinke wind en ’s avonds is een lange broek geen overbodige luxe. Monteverde staat vooral bekend om het ziplinen wat je hier kunt doen. Je vindt hier namelijk de langste zipline van Midden-Amerika (1590 meter). Voor mij was dit de eerste keer en wat was het gaaf zeg! Je raast keihard door de jungle aan een kabel. 

In Monteverde verblijven we 3 dagen. Dit was voor ons ook voldoende.

De stranden rondom Manuel Antonio National Park

Tamara en ik nemen afscheid van onze vrienden en we reizen verder naar Quepos. Een dorpje vlakbij Manuel Antonio. Het dorpje Quepos verdiend geen schoonheidsprijs. Wel heeft het een leuke boulevard waar je ’s avonds schitterende zonsondergang kunt bekijken. We verblijven hier een aantal dagen en we bezoeken Manuel Antonio National Park. Het park is vrij toeristisch waardoor ik dit niet zou aanraden. Op sommige plekken leek het bijna een soort dierentuin.

strand manuel Antonio

Manuel Antonio National Park

Daarentegen waren de stranden rondom Manuel Antonio wel echt geweldig. Een aanrader is Playa Espadilla. Wij bezochten vaak ’s ochtends de stranden waardoor het heel rustig was en we een mooie wandeling konden maken. Vanaf hier reizen we verder naar Uvita.

Uvita, mijn favoriete plek in Costa Rica

Uvita was mijn favoriete bestemming van Costa Rica. Het strand bij Uvita is gemaakt in vorm van een walvisstaart. Deze enorme dieren kun je hier ook spotten in het seizoen. Als het eb is, kun je over deze walvisstaart lopen. Alleen moet je wel in de gaten houden wanneer het vloed wordt, anders is er een kans dat je terug moet zwemmen. Het is werkelijk het mooiste strand dat we ooit van ons leven hebben gezien!

Het is een rustige plek in het zuiden van Costa Rica, wij verblijven bij Oscar in huis. Een vriendelijke tico die ons overal mee helpt en veel advies geeft. We kookten samen en leerden elkaar nieuwe talen en culturen. We bezochten meerdere watervallen in de buurt en we zaten op loopafstand van het strand. We waren blij dat we 5 nachten bij Oscar hadden geboekt.

strand uvita spiegel

Het strand van Uvita

Caribische invloeden in Cahuita

Vanaf hier reizen we verder naar Cahuita. Dit dorpje ligt vlakbij Puerto Viejo, alleen is het een stuk rustiger en het heeft een eigen nationale park. Je merkt dat je hier aan de Caribische zee zit, het tempo gaat een stuk langzamer en de reggaesferen doen de intrede. Dit was Tamara’s favoriete plek in Costa Rica.

We bezoeken het nationale park dat onze favoriet was van Costa Rica. Het was ongerept, redelijk rustig en je had prachtige stranden waar je een duik kon nemen.

We deden ook nog een dagtocht naar Puerto Viejo waar we fietsen huurden.

We sliepen in een leuk hostel: Cabinas Palmer Makanda.

Hier zit je vlakbij de grens van Panama. Wij reizen verder naar Bocas del Toro, een prachtige eilandengroep vlakbij de grens van Costa Rica. 

pura vida Costa Rica

Backpacken in Costa Rica

Over deze reisroute deden wij ruim 4 weken. Het backpacken in Costa Rica vraagt om wat meer planning en aandacht. Soms was het best lastig om van A naar B te komen in Costa Rica. Ook is de bestemming een stuk duurder dan andere nabij gelegen landen. Maar het is zeker goed te doen, ook zijn er in de hostels vaak goede faciliteiten. 

We hopen dat je deze blog leuk en waardevol vindt! Als je het leuk vindt, kun je de blog steunen.

Hi! Wij zijn David & Tamara, broer en zus en enthousiaste reizigers. Samen verzamelen we tips voor de leukste reisbestemmingen over de hele wereld, geven we tips over lekker en lokaal eten én vertellen we hoe jij op een (eigen)wijze manier kunt reizen.

Vertel hier wat je ervan vindt

Heb je wat aan dit artikel gehad? Of heb je nog extra tips voor onze lezers? Deel het hieronder!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *