3 á 4 weken backpacken door Zuid-Mexico: mijn reisroute

door 19 aug 2022Mexico, Midden-Amerika

Backpacken door Mexico? Doen! Dit land is heel veelzijdig, er is veel te doen én het eten is er natuurlijk top! Omdat Mexico zo groot is, reisde ik alleen door Zuid-Mexico. In deze blog lees je mijn reisroute van 3 á 4 weken en geef ik je handvatten om je reis te plannen. Ook deel ik al mijn tips en alles wat je moet weten om door Mexico te reizen. De route is vrij standaard en de afstanden zijn over het algemeen niet heel lang. Een perfect land om te backpacken dus!

In oktober 2021 maakte ik een rondreis door het zuiden van Mexico. Ik bezocht Quintana Roo, Yucatan en Chiapas. Ik ben een maand in deze regio geweest. Hierbij moet ik wel zeggen dat ik 10 dagen in Merida verbleef om Spaanse les te nemen. Deze regio is fijn om rond te reizen en ik gebruikte voornamelijk de ADO bussen. Dit busbedrijf is heel bekend in Mexico. Je kunt je busticket online kopen en laten scannen als je de bus instapt. 

Reisroute zuid-mexico

De reisroute die ik deed.

Cancún: het begin van de rondreis door het zuiden van Mexico

Ik begon mijn reis in Cancún, normaal is geen plek waar je lang verblijft. Toch verbleef ik hier 3 nachten om even bij te komen van de vlucht en ik was ook wel nieuwsgierig.

Ik verbleef in Cancún downtown. Hier vind je iets meer het echte Mexico. De hotelzone is vrij Amerikaans, dus dat sloeg ik graag over. Daarnaast is Cancún downtown een stuk goedkoper. Je zit wel wat verder van het strand af, maar voor zo’n 20 pesos (ongeveer 1 euro) kun je met de bus naar het strand.

Wat een heerlijk gevoel om na ruim een jaar weer op het strand te liggen. Natuurlijk maakte ik ook gelijk voor het eerst kennis met de Mexicaanse keuken. Ik bezocht hiervoor Parque de Las Palapas. Dit is de beste streetfood plek in Cancún. Hier proefde ik het echte Mexico i.p.v. het Amerikaanse Mexico. Zo probeerde ik de Marqesitas, gringas en proefde ik de echte Mexicaanse Churros. De prijzen bij deze plek waren erg laag.

Na 3 nachten pakten we een taxi richting de haven om naar Isla Mujeres te reizen.

Waar te overnachten in Cancún?

Ik verbleef in een privékamer bij Casa Kimaya. Een soort guesthouse met een heel fijne sfeer. Mario is een vriendelijke eigenaar en geeft je ook graag tips voor je verdere reis door Mexico.

In Cancún vind je ook Nomads hostel. Dit is een hostel met een gezellige sfeer en rooftop bar. Het is een leuke plek om andere reizigers te ontmoeten. ’s Avonds kun je er drankjes doen aan de bar en een duik nemen in het zwembad. Je bent ook welkom zonder dat je in het hostel verblijft.

streetfood cancun

Streetfood bij Parque de Las Palapas

Relaxen op Isla Mujeres

Ik vervolgde mijn reis naar Isla Mujeres, een klein eiland vlakbij Cancún. Hier verbleven we in Nomads Hostel, een heerlijk hostel aan het strand inclusief een goed ontbijt, feestjes en een poolbar.

Nomads hostel lag een beetje buiten het centrum, gelukkig hadden we een golfkar gehuurd zodat we makkelijk richting het centrum konden reizen. Een golfkar op dit eiland kost ongeveer $60 per dag.

Ik had hier mijn eerste kennismaking met hostels. Het was even wennen, maar dit hostel was vrij luxe. Ik spendeerde hier 3 nachten. Het was voornamelijk genieten van de zon na zo’n lange tijd, eten en nieuwe mensen leren kennen.

Waar verblijven op Isla Mujeres?

Eén van de leukste hostels waar ik heb geslapen is Nomads hostel Isla Mujeres. Het heeft een prachtige locatie met vriendelijk personeel. Het is erg populair, dus maak alvast je reservering om zeker te zijn van je plek.

golfkar isla mujeres

Reistip: Huur een golfkar op Isla Mujeres

Isla Holbox: tropisch eiland met streetart 

Vanaf Isla Mujeres reisde ik naar Isla Holbox. De reis hierheen duurde ongeveer 4 uur en je moet reizen via Cancún. Zo hadden wij de bus naar Chiquilá en vanaf hier gaat de boot naar Isla Mujeres. Toen we naar dit eiland vaarden werd er live muziek gespeeld op de boot, dit maakte het voor mij onvergetelijk.

Dit eiland is een stuk groter, er is ook wat meer te doen. Zo verbleef ik hier 5 nachten en bekeek ik streetart en genoot ik van de mooie stranden.

Benieuwd wat je allemaal kunt doen op Isla Holbox? Bekijk dan deze blog met alle tips die je nodig hebt voor je verblijf op dit tropische eiland. Houd er wel rekening mee dat je best wat regen kunt verwachten.

Waar te overnachten op Isla Holbox?

Ik verbleef in Tribu hostel, een hostel op 2 minuten lopen van het strand. Het hostel organiseert veel activiteiten, dus het is ook een erg leuke plek voor als je alleen op reis bent. Ik deed elke ochtend mee aan de gratis bootcamplessen en we gingen lunchen met de vrijwilligers van het hostel. Boek Tribu hostel hier. 

street art holbox

Streetart op Isla Holbox

Chichen Itza bezoeken vanuit Valladolid

Genoeg strand voor nu, het is tijd voor Valladolid. Deze kleine stad is centraal gelegen in Yucatan. Vanaf Valladolid maakte ik een uitstapje naar Chichen Itza, één van de 7 nieuwe wereldwonderen.

Ook bezocht ik een tequila farm waar ik een proeverij deed en meer leerde over dit nationale drankje. Verder bezocht ik verschillende cenotes (grotten met water). Dit waren vroeger heilige plaatsen voor de maya’s.

Vanaf Valladolid kun je nog veel meer verschillende uitstapjes ondernemen, zeker als je een auto huurt. Het is een mooie koloniale stad. De reistijd vanaf Isla Holbox naar Valladolid is ongeveer 3 uur.

Mijn hostel in Valladolid was niet helemaal mijn ding, dus deze ga ik ook niet aanbevelen.

chichen itza

Chichen Itza, 1 van de 7 nieuwe wereldwonderen

Spaans leren in Merida

Vanaf Valladolid naar Merida was het weer 2 uur reizen met de bus. Merida is de hoofdstad van Yucatan. Je vindt hier dus weer verschillende soorten specialiteiten. Zo proefde ik hier de Cochinita pibil, Mexicaanse pulled pork. Dit is mijn favoriete Mexicaanse gerecht.

Ik verbleef 10 dagen in Merida, omdat ik een week Spaanse les nam. Merida is een typisch koloniale stad met veel Spaanse invloeden. De stad heeft veel gezellige pleintjes. Er staat al een blog online over Merida met mijn ervaringen.

Voor de rest was het hier vooral genieten van het eten en de gezellige barretjes (cantina’s) met onze nieuwe vrienden en klasgenoten. In Merida organiseren ze veel verschillende culturele dingen. Er komen ook veel locals op af, wat het toch wel bijzonder maakte.

Waar verblijven in Merida?

In Merida verbleef ik tegenover mijn Spaanse taalschool in Hotel STA Maria. Een fijn en rustig hotel met privékamers.

spaanse les

Spaans leren in Merida

Bacalar: de Malediven van Mexico

Vanaf Merida reisde ik in 6 uur naar Bacalar, ook wel de Malediven van Mexico genoemd. Ik kan wel begrijpen waarom, Laguna de los 7 Colores is een supermooi meer waar Bacalar om bekend staat.

Bacalar was mijn favoriete bestemming in Mexico. Het was een prachtige plek en niet eens heel toeristisch. Ook het dorpje was klein en sfeervol, alles was op loopafstand te doen. Zo huurde ik hier met een aantal vrienden een villa, deden we aan driftsnorkelen en hadden we een boottocht op het meer.

Accommodaties in Bacalar:

Rondom Bacalar vind je mooie en luxe accommodaties. The Yak Lake House staat heel goed aangeschreven en ligt direct aan het meer. De CHE hostels staan bekend als gezellige hostels om mensen te leren kennen en ook zijn er ’s avonds feestjes.

bacalar

La laguna de los 7 colores, Bacalar

Palenque: het échte Mexico

Vanaf Bacalar was het een flink stuk rijden naar Palenque, hier proef je meer het echte Mexico. De regio Chiapas staat bekend om de vele watervallen en de groene natuur. Het is minder toeristisch en de stad is wat rauwer.

De reden waarom je hierheen moet is echt omdat de omgeving echt prachtig is. Er valt hier wat meer regen. Ook vind je in Palenque de bekende Maya-opgravingen (Palenque Ruinas). Deze zijn anders dan Chichen itza; de ruïnes zijn een stuk groener, rustiger en authentieker. Wij bezochten de Cascadas Roberto Barrios & Misol Ha watervallen. Vooral Roberto Barrios was echt een parel, de natuur was geweldig en er waren heel weinig toeristen.

De leukste hostels van Palenque

In Palenque verbleef ik in Casa Janaab, een rustig hostel op loopafstand van het centrum.

Cabañas Kin Balam is ook een aanrader. Dit ligt op 5 km van het centrum, maar de locatie is geweldig. Het bevindt zich midden in de natuur en ’s nachts hoor je de brulapen schreeuwen.

Vanaf Palenque reisde ik door naar Guatemala.

 

cascada roberto barrios

Cascadas Roberto Barrios

We hopen dat je deze blog leuk en waardevol vindt! Als je het leuk vindt, kun je de blog steunen.

Hi! Wij zijn David & Tamara, broer en zus en enthousiaste reizigers. Samen verzamelen we tips voor de leukste reisbestemmingen over de hele wereld, geven we tips over lekker en lokaal eten én vertellen we hoe jij op een (eigen)wijze manier kunt reizen.

Vertel hier wat je ervan vindt

Heb je wat aan dit artikel gehad? Of heb je nog extra tips voor onze lezers? Deel het hieronder!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *