Backpacken Guatemala: de ultieme reisroute van 3 weken

door 6 sep 2022Midden-Amerika, Guatemala

Na mijn tijd in Mexico reisde ik naar Guatemala. Het land van de Mayacultuur, vulkanen en prachtige meren. Ik werd verliefd op dit land en verbleef in totaal 6 weken in Guatemala. In deze blog vind je mijn reisroute. Je kunt deze rondreis in 3 weken doen.

Guatemala heeft vrij veel bergen. Sommige wegen zijn van slechte kwaliteit en gaan flink door de bergen. Soms lijkt een afstand op de kaart niet heel erg lang, maar vergis je niet; kleine stukken op de kaart kunnen een ritje zijn van 10 uur. En dan heb je nog kans dat de weg afgesloten is en dat de bus niet verder kan rijden. Het kan dan zomaar zijn dat je 2 tot 3 uur stil staat. Welkom in Guatemala, een parel in Midden-Amerika!

guatemala reisroute

De reisroute die ik aflegde.

Goed om te weten: In Guatemala betaal je met Quetzales. Op elk biljet is de quetzal vogel afgebeeld (de nationale vogel van Guatemala). Deze was vroeger heilig voor de Maya’s. Houd er rekening mee dat je maar 2000Q per keer kan opnemen. 

Ik reisde vanaf Palenque (Mexico) naar Flores, een rit met de bus van ongeveer 8 uurtjes, inclusief een makkelijke grensovergang. Zorg dat je op de hoogte bent van de inreisvoorwaarden van het desbetreffende land. Je wilt niet voor onverwachte verrassingen komen te staan tijdens het reizen. 

isla flores

Isla flores

Flores is de hoofdstad in de regio Petén in het noorden van Guatemala. Ik verbleef op Isla Flores, een eiland op het meer van Petén Itza en het oudste gedeelte van de stad. Dit is het leukste gedeelte om te verblijven voor reizigers. Vanaf hier kun je ook makkelijk uitstapjes doen naar Mexico en Belize. Ook kun je vanuit Flores een tour boeken naar El Mirador. Een 5 daagse trektocht door de jungle van Guatemala. 

Maar het beste uitstapje wat je kunt doen vanuit Flores is Tikal. Deze oude Maya stad, diep in de jungle verborgen, ligt op ongeveer een uurtje van Flores en is erg indrukwekkend om te bezoeken. Bereid je voor op een vroege en natte ochtend. Maar het is het dubbel en dwars waar; het is een prachtig archeologisch complex.
Verder kun je in Flores de nabijgelegen dorpjes bezoeken, genieten van een boot op het meer en er zijn een aantal leuke barretjes en hostels te vinden. Ik verbleef in totaal 5 dagen in Flores.

Hosteltip Flores 

Ik verbleef in Los Amigos hostel in Flores. Een leuk hostel op Isla Flores. Het is een populair hostel en de plek om meerdere backpackers te ontmoeten.

De verborgen Maya stad Tikal

Semuc Champey: natuurlijke kalkstenen brug

Vanaf Flores ben ik naar Semuc Champey gereisd. Ik deed hier ongeveer 8 tot 9 uur over. Niet iedere reiziger pakt deze bestemming mee, omdat het best wel een flinke reis is om er te komen en om weer verder te reizen.

Ik verbleef in het dorpje Lanquín, vanaf hier kun je tours doen met een pick-up naar Semuc Champey. Rondom Lanquín ligt een prachtig groen landschap. Zodra ik wakker werd, keek ik uit op de omliggende groene bergen.

Semuc Champey is een natuurlijke kalkstenen brug. Op deze brug liggen poelen wat een voor een prachtig uitzicht zorgt. De rivier stroomt onder de brug door. Tijdens de tour maakten we de pick-upreis naar beneden van ongeveer een uur. Later bezochten we een grot voor 2 uur en gingen we naar het viewpoint voor Semuc Champey.

De volgende dag ging ik tuben over de rivier. Je gaat in een band de rivier op en laat je heel relaxed een aantal kilometers mee driften met de stroming. Onder genot van een drankje is dit een ontzettend leuke activiteit.

Lanquin uitzicht

Het uitzicht vanuit het groene dorp Lanquín

Ik verbleef 3 nachten in deze regio, naast Semuc Champey heeft het niet heel gek veel te bieden. Al genoot ik wel erg van de mooie groene omgeving. Ook het dorpje Lanquín geeft het echte Guatemala weer. Dagelijks zijn er markten, de mensen lopen in traditionele kleding en een westerse maaltijd is lastig te vinden.

Hostels in Lanquín

Ik verbleef bij Hostel Vista Verde. Hier hadden ze een zwembad met prachtig uitzicht en de eigenaresse was erg vriendelijk. Het was een rustig hostel en ze organiseren tours naar Semuc Champey. 

Verder hoor ik veel backpackers die naar de Zephyr lodge gaan. Dit is een populair hostel wat vlakbij Vista Verde ligt. De prijzen liggen hier wel iets hoger. 

Het viewpoint bij Semuc Champey

Lake Atitlan: Eén van de mooiste meren ter wereld

Na Lanquín reisde ik met de bus naar Lake Atitlan. Hier verbleef ik ruim een week aangezien ik het zo naar m’n zin had. Het staat bekend als één van de mooiste meren ter wereld en als ik eraan terug denk, begint mijn hart weer sneller te kloppen. Het meer is omgeven door meerdere prachtige vulkanen, wat prachtige plaatjes oplevert tijdens zonsopkomst en zonsondergang. Rondom het meer liggen 11 dorpjes met allemaal hun eigen charme. Ik ben van plan om hier een aparte blog over te schrijven met alle tips rondom het meer.

lake atitlan

Zonsondergang vanaf Santa Cruz

Mocht je richting Lake Atitlan reizen vanaf Lanquín moet je rekening houden met een lange reis. Ik deed er ruim 14 uur over, maar dit kwam ook omdat we moesten omrijden en 2 uur hadden stil gestaan. Ja dat is ook reizen! Vanaf Guatemala-stad is het 3,5 uur reizen en vanaf Antigua is het maar 3 uurtjes.. Alle bussen zetten je af in Panajachel, het grootste dorp van Lake Atitlan. Vanaf hier kun je met de bootjes naar andere dorpen varen, dit zijn vaak vaste prijzen.

Rondom Lake Atitlan vind je dus verschillende dorpjes. Elke dorp geeft een ander uitzicht dus doe je er goed aan om in verschillende dorpen te verblijven.

Waar verblijven rondom Lake Atitlan

Ik verbleef 1 nacht in Panajachel en daarna ben ik naar Santa Cruz gegaan om hier 3 nachten te verblijven. In Santa cruz heb je de beste uitzichten op de vulkanen. Ik verbleef in Hotel Arca de Noé. Hier had je mooie privékamers met een prachtige tuin.

Later ging ik naar San Pedro La Laguna, dit dorp staat bekend als backpackersdorp. Er zijn veel faciliteiten en je vind hier een hoop reizigers. Ik verbleef in Hotel Amigos, dit hostel is heel centraal gelegen in de hoofdstraat. Ik verbleef hier ongeveer 5 dagen en vanaf hier deed ik dagtrips naar andere dorpjes.

lake atitlan uitzicht

Mirador Kiaq’Aiswaan bij Lake Atitlan

Vanaf Lake Atitlan kun je heel makkelijk bustickets kopen om naar Antigua te reizen. De kosten hiervoor zijn ongeveer 100 quetzales (10 euro). De reis naar Antigua duurt 3 uurtjes. 

Antigua: de gezelligste stad van Guatemala

Eén van de mooiste steden van Midden-Amerika is Antigua. Het is de bekendste en gezelligste stad van Guatemala. Ik verbleef hier ruim een maand in december en hierdoor voelt deze plek een beetje als thuis en heb ik veel tips voor deze stad.

De stad Antigua is een hele charmante stad waar het ongeveer het hele jaar 23 tot 25 graden is. Op elke hoek van de straat ontdek je een nieuw koffietentje. De stad heeft een grote markt waar je werkelijk waar alles kunt kopen. Ook zijn er veel leuke pleintjes waar je kunt genieten van het dagelijks leven tussen de locals. En je vindt rooftopbars waar je uitzicht hebt op actieve vulkanen. 

antigua

De koloniale stad Antigua

Door dat ik vrijwilligerswerk deed had ik een gratis slaapplek in deze stad. Gelukkig heb ik veel vrienden gemaakt en weet ik wat de leuke hostels zijn in de stad.

Waar verblijven in Antigua

Tzunun Hostel is een goedkoop en mooi hostel met een binnentuin en rooftop terras. Ik verbleef hier 2 nachten voordat ik begon met vrijwilligerswerk.

Somos Antigua is een mooi hostel met een jacuzzi waar je ’s avonds met vrienden in kunt.

Dit was de route die ik heb afgelegd in 6 weken. Ik moet wel vermelden dat ik een maand in Antigua heb gezeten. Ik heb nog niet alles gezien van Guatemala. Het is een gigantisch land en soms moet je ook keuzes maken tijdens het reizen. Veel reizigers trokken nog naar El Paredon, een fijn surfstrand op ongeveer 3 uurtjes van Antigua. Ook kun je vanaf Flores richting Rio Dulce reizen en hier verblijven bij Livingstone. Ook in dit dorpje vind je mooie stranden waar je even kunt relaxen. 

Vanaf Antigua ben ik naar Santa Ana in El Salvador gereisd. Ik deed dit met het lokale vervoer en dat was een leuke en spannende ervaring. Hierover komt binnenkort meer online. 

We hopen dat je deze blog leuk en waardevol vindt! Als je het leuk vindt, kun je de blog steunen.

Hi! Wij zijn David & Tamara, broer en zus en enthousiaste reizigers. Samen verzamelen we tips voor de leukste reisbestemmingen over de hele wereld, geven we tips over lekker en lokaal eten én vertellen we hoe jij op een (eigen)wijze manier kunt reizen.

Vertel hier wat je ervan vindt

Heb je wat aan dit artikel gehad? Of heb je nog extra tips voor onze lezers? Deel het hieronder!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *