Twee weken geleden ging ik met vriendin Yvette, vriendin Lana opzoeken die studeert in San Sebastián (Spanje). Tijdens deze trip waren er een aantal dingen in overvloed: eten, drinken en regen. Want ja, in het regenachtige Baskenland houden ze wel van veel eten en drinken!

San Sebastián strand

Aankomst in San Sebastián

Na twee uur vliegen (met een huilend kind achter ons, zoals altijd) en nog een busreis van ruim een uur, kwamen we aan in San Sebastián. Lana stond al op ons te wachten. Door de regen liepen we naar haar huis. Nadat we ons hadden opgefrist, gingen we het centrum in. Yvette en ik waren best moe van de reis, dus we zouden het ’s avonds ‘niet zo laat maken’. Dat is iets wat je nooit moet zeggen; het mislukt namelijk altijd.

In het Baskenland liggen ’s avonds (en vaak ook ’s middags) de barren vol met pintxos. Dat zijn een soort tapas. Erg lekker allemaal! Onze eerste avond begon dus met een kroegentocht met eten. We ontmoetten al een aantal van Lana’s vrienden en besloten om het uitgaansleven van San Sebastián te ontdekken. Zelfs al was het regenachtig weer, toch was de stad bruisend en gezellig.

Brak sightseeing

Vijf uur later werden Yvette en ik wakker met de vraag of we dood of levend waren. Lana had nergens last van; zij was de afgelopen maanden niet anders gewend. ’s Avonds zouden we een typisch Baskische sidreria hebben en daar keek ik behoorlijk tegenop; ik kon geen alcohol meer zien.

Natuurlijk wilden Yvette en ik meer van San Sebastián zien. Lana liet ons daarom eerst het prachtige strand ‘Playa de la Concha’ zien. Door de regen was er bijna niemand, maar in de zomer is het een populair strand. Daarna liepen we terug richting het oude centrum. We kwamen op een plein terecht (Plaza de la Constitución) waar er nog overblijfselen waren te zien van de stierengevechten. De balkons bij de huizen rondom het plein hadden allemaal een nummer. Lana vertelde dat mensen vroeger voor de stierengevechten zo’n balkon huurden. Ze kregen dan een nummer en konden vanaf dat balkon de gevechten bekijken. De stierengevechten zijn trouwens gelukkig wel afgeschaft.

We liepen nog een tijdje door het oude centrum, toen we erachter kwamen dat één van Lana’s vrienden -die we de vorige dag hadden ontmoet- vlakbij was. Hij besloot dat hij Lana’s rol als gids wel kon overnemen. Hij had blijkbaar een grote passie voor San Sebastián, want wat kon die jongen praten zeg! Yvette en ik waren nog steeds aan het herstellen van de vorige avond en de meeste informatie ging dan ook volledig langs ons heen. Hij nam ons wel mee naar een gebouw dat een prachtig uitzicht gaf over de stad. Daarna was het tijd om ons klaar te maken voor de sidreria.

De Baskische Sidreria

Een sidreria is een typisch Baskisch gebruik waarbij je onbeperkt cider mag drinken. Verder krijg je een Baskisch viergangenmenu. Nog meer eten en drinken dus.

De cider zit in enorme tonnen en in iedere ton zit een ander soort cider. Het is de bedoeling dat je de cider opvangt vanuit de ton in je glas. Voor mijn gevoel was ik hier erg goed in, totdat onze gids van vanmiddag zich ermee kwam bemoeien. De cider moet namelijk op een bepaald punt in je glas breken, anders kwam je uit Andalusië of zo(?) We hebben dus best wat geoefend om hier pro in te worden.

Van tevoren hadden we besloten om het niet zo laat te maken, omdat we best moe waren van de vorige avond. Dit was natuurlijk weer mislukt.

Sidreria
Pretbek door de cider.

De laatste dagen

Twee dagen achter elkaar uitgaan, is niet zo goed voor mij (ik ben immers ook geen 18 meer). Op zondag waren we dus niet zoveel waard.  Verder was het buiten opnieuw/nog steeds regenachtig. We besloten daarom om de hele dag series en films te kijken, een pizza te bestellen en onder de dekens te blijven. Het was net alsof we met Lana terug in Nederland waren.

Op maandag was het helaas alweer onze laatste dag. We vonden het allemaal erg jammer, maar ik denk dat het wel beter was voor onze gezondheid dat we weer teruggingen. Als we langer zouden blijven, zouden Yvette en ik waarschijnlijk 10kg zwaarder terug zijn gekomen. Ook al was het een kort tripje, toch hebben we erg genoten van onze tijd in het gezellige San Sebastián!