Ometepe eiland, de leukste plek van Nicaragua

door 7 nov 2022Midden-Amerika, Nicaragua

Een bestemming die je zeker niet mag overslaan tijdens een rondreis door Nicaragua is Ometepe eiland. Het eiland is ontstaan door uitbarstingen van de 2 vulkanen: Conception en Maderas. Dat zorgt voor een prachtige natuur. In deze blog vertel ik je mijn tips voor Ometepe eiland in Nicaragua!

Waarom je Ometepe niet mag overslaan tijdens je reis door Nicaragua

Het vulkanische eiland is gelegen in het meer van Nicaragua. Op het eiland wonen 42.000 mensen. Er hangt er een uniek microklimaat met prachtige flora en fauna. Veel wegen op het eiland zijn onverhard, wat zorgt voor een lokale en rustige sfeer. Er rijden weinig auto’s, er rijdt één bus, dus veel mensen rijden op een motor of scooter.

Er zijn veel verlaten stranden, je kunt mooie hikes maken en natuurlijk slaap je in een rustige finca, maximaal 5 minuten van het strand. Ik verbleef ruim een week op dit eiland en het was een van mijn favoriete plekken op reis. Waarom? Omdat het heel puur is; de mensen zijn heel vriendelijk en leven hier voornamelijk van de natuur. Toen ik wegging kreeg ik zelfs een beetje heimwee. Zo erg thuis voelde ik me op dit eiland. Welkom op Isla de Ometepe!

Hoe kom je op Ometepe eiland?

Vanuit Granada pakte ik de bus richting Rivas, een grotere stad in Nicaragua waar je kunt overstappen op veel verschillende richtingen. Voor deze reis betaal je ongeveer 3$ en je doet er een uurtje over.

Vanaf Rivas pakte ik de bus richting San Jorge, een havendorpje. Dit kost zo’n 0,30$. Hier nam ik de ferry om via het meer van Nicaragua op Ometepe aan te komen. De ferry kost 2$ en je moet 1$ aan belasting betalen bij de haven. De ferry komt aan in Moyogalpa op Ometepe. Een dorpje gelegen op het noordelijke gedeelte van het eiland. Ik verbleef op het zuidelijke eiland, dus ik moest nog met de taxi van de finca naar het zuiden reizen. Ik verbleef vlakbij Merida. Voor deze taxi betaalde ik 10$. 

Aankomst Moyogalpa, Ometepe

Hoe gaat het vervoer er aan toe op Ometepe?

Ja dat is wel een dingetje, de bus rijdt letterlijk rondjes om het eiland. Aangezien het best groot is, is dit niet de snelste optie. Ook de tijden van de bus weet niemand, maar hij rijdt en hij komt. Dus als je alle tijd hebt, kun je ervoor kiezen om de bus te pakken.

Wat ik vaak deed; alvast beginnen met wandelen richting de locatie waar je heen moet. Mocht er een bus langs komen, hield ik deze aan. Mocht er iemand op een motor of scooter langskomen, dan deze aanhouden. Het is heel normaal om te liften bij de lokale bevolking. Als ze ruimte hebben stoppen ze voor je en brengen ze je richting de juiste locatie.

De onverharde wegen op Ometepe eiland

Wat te doen op Ometepe? 5 tips!

Hoewel Ometepe een relaxed eiland is, is er genoeg te ontdekken. Dit zijn mijn tips voor de leukste activiteiten.

Huur een scooter of mountainbike

De beste optie is dus om zelf een motor of scooter te huren. Deze kun je vaak voor zo’n 25$ tot 30$ per dag huren. Dit heb ik zelf niet gedaan, aangezien ik veel backpackers onderweg tegenkwam met flinke schrammen en wonden. Zoals ik al zei zijn de wegen onverhard en heeft het ook enkele heuvels waardoor je snel kunt vallen. Wel heb je alle vrijheid en kun je gaan en staan waar je wilt. Je kunt in een korte tijd veel verschillende plekken op het eiland bezoeken. 

Ik ken mezelf, dus voor mij was dit een reden om gewoon een mountainbike te huren. Veiliger en gezonder, maar wel gevallen. Ik fietste rondom het zuidelijke eiland en maakte stops om lekker te zwemmen en te lunchen bij lokale tentjes. Onderweg zag ik allerlei vee lopen rond de weg. De route die ik reed was ongeveer 36 km. Voor de fiets betaalde ik zo’n 15$ per dag. Dit zou goedkoper kunnen, maar deze fiets was van goede kwaliteit.

Een mooie stop gemaakt tijdens het mountainbiken

Bezoek de San Ramon waterval

Ook bezocht ik de San Ramon waterval, deze is op 3,5 km gelegen van de finca waar ik verbleef. Ik wandelde er gewoon naartoe. Je kunt deze waterval prima op eigen gelegenheid bezoeken. Alleen bij de ingang moet je 3$ entree betalen. De hike omhoog viel mij best wel tegen, ook door het warme weer. Je kunt er ook voor kiezen om met het paard naar boven te gaan. De prijzen hiervoor liggen rond de 30$ voor een tour.

Het is niet een heel toeristische plek, daardoor had de waterval iets magisch voor mij. Door het droogseizoen kwam het water in dunne straaltjes naar beneden, wat het een soort natuurlijke douche maakte. Heerlijk na zo’n warme wandeling. Ik bleef een uurtje bij de waterval en genoot van m’n fruit dat ik langs de weg had gekocht bij een local. Een heerlijke rustige dag met een mooie activiteit en ontspanning.

San Ramon waterval

Cascada de San Ramon

Kajakken tijdens zonsondergang 

Later die week deed maakte ik een kajaktour over de Rio Istian. Tijdens deze tocht vergat ik even dat ik me op een eiland bevond. Het moerassige gebied was zo rustig en dichtbegroeid. We gingen met de gids op zoek naar kaaimannen. Best wel spannend in zo’n wankele kajak. Zeker als je zo’n beest van 2 meter in het water ziet jagen. Ik schrok me meerdere keren dood. Wel een hele mooie ervaring. Ook zagen we onwijs veel verschillende vogels. Dit allemaal rond zonsondergang. Ik betaalde 30$ voor de kajaktour. Houd wel rekening met muggen.

kajakken rio

Kajakken Rio Istian

Ojo de Agua; doen of niet?

Op aanraden van andere backpackers ben ik naar Ojo de Agua geweest. Dit is een natuurlijk zwembad in een tropisch regenwoud waar je je een dagje kunt vermaken voor 5$.

Terwijl ik begon met mijn wandeling, stopte een man op een motor voor mij. Hij bood mij een lift aan naar Ojo de Agua. Dat scheelde mij heel veel tijd en ik vond het natuurlijk een leuk avontuur. Ojo de Agua was niet helemaal mijn ding, het was vrij toeristisch, waardoor het een beetje het imago kreeg van Centerparcs (niks daar tegen hoor).

Maar dat is natuurlijk niet de reden waarvoor ik naar Nicaragua afreisde. Ook was het eten vrij duur en stond niet in verhouding met wat je kreeg.

Maak een daghike naar één van de 2 vulkanen van Ometepe

Ben je op zoek naar een stevige workout? Dan kun bezoek brengen aan één van de 2 vulkanen. Het bijzondere is dat de ene vulkaan actief is en de andere niet. Daardoor is er een gevarieerd aanbod aan flora en fauna op een relatief kleine oppervlakte. Houd rekening met een hike van 9 uur in totaal. 

De actieve vulkaan Concepción is 1610 meter hoog en heeft een droog tropisch klimaat en daarom niet veel begroeiing. Dit schijnt de makkelijkste hike te zijn van de twee. Houd er wel rekening mee dat het vaak mistig wordt, waardoor het zicht slecht is en je gemakkelijk kunt verdwalen. 

De Maderas vulkaan (1394 meter) daarentegen is bedekt met tropisch regenwoud, waardoor je veel dieren kunt zien, zoals brulapen en verschillende soorten vogels. De hike naar de Maderas vulkaan is lager en lijkt makkelijker. Maar deze schijnt een stuk zwaarder te zijn, omdat er geen normaal pad naar boven gaat. Ook regent het hier vaker waardoor het erg glad kan worden. Je doet deze hike dan ook met een gids. Eenmaal boven vind je een prachtig kratermeer. 

Iets wat ik niet had gedaan, aangezien ik al veel verschillende vulkanen had beklommen. Al kwamen wel veel mensen in de finca terug met mooie verhalen en foto’s van de vulkanen. De prijzen liggen rond de 50$ voor een dagtour.

aapje

Witschouderkapucijnaap 

Waar verblijven op Isla Ometepe?

Veel toeristen verblijven in het driehoek Balgue, Santo Domingo en Santa Cruz. ’s Avonds vind je hier veel leven en gezelligheid. Ook zijn hier veel restaurants. Ik koos ervoor om in Merida te verblijven, omdat ik behoefte had aan wat meer rust. In Merida vind je meer het lokale leven.

Finca Mystica: de leukste accommodatie van mijn hele reis

Ik verbleef in Finca Mystica, een plek waar ik nog wel door kan blijven praten. Een plek die klopte; vrolijke mensen, lekker eten, gezelligheid, natuur en vlakbij het strand.

Ik weet niet meer hoe ik hier terecht ben gekomen. Maar ik weet wel dat ik direct een week had geboekt, omdat ik er van tevoren al een heel goed gevoel bij had.

De eigenaar Ryan is een Amerikaan en heeft een geweldige plek gecreëerd. De accommodatie is gemaakt van gerecyclde producten.

In de tuin vind je veel groente en fruit waar ’s ochtends en ’s avonds mee gekookt wordt voor de gasten. Iedere dag is er een wisselend menu. Voordat je je activiteit gaat doen, kun je aangeven wat je wilt eten. ’s Avonds wordt het eten klaargemaakt en is er veel ruimte om te socializen. Ook kun je veel verschillende tours boeken bij Finca Mystica.

Doordat het eten hier zo goed was en de finca redelijk afgelegen lag heb ik voor Ometepe weinig restauranttips.

Finca Mystica

Dit was hem alweer. Eigenlijk is dit eiland een plek die je niet mag overslaan. Ben jij een liefhebber van natuur en actieve activiteiten? Dan is dit eiland zeker iets voor jou. 

We hopen dat je deze blog leuk en waardevol vindt! Als je het leuk vindt, kun je de blog steunen.

Hi! Wij zijn David & Tamara, broer en zus en enthousiaste reizigers. Samen verzamelen we tips voor de leukste reisbestemmingen over de hele wereld, geven we tips over lekker en lokaal eten én vertellen we hoe jij op een (eigen)wijze manier kunt reizen.

Vertel hier wat je ervan vindt

Heb je wat aan dit artikel gehad? Of heb je nog extra tips voor onze lezers? Deel het hieronder!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *