In juli gingen Marissa en ik met Srprs.me naar Praag. Van tevoren had ik met speurwerk al onze bestemming voorspeld. Gelukkig heeft het onze stedentrip niet verpest!

Met srprs.me naar praag

Praag stond al een tijdje op mijn verlanglijstje. Ik was ook nog nooit in Oost-Europa geweest. De mooie gebouwen en de natuur trokken me erg. Daarnaast is Oost-Europa over het algemeen best goedkoop. Daar wordt een cheapo als ik wel vrolijk van. Wij waren dus erg blij toen wij onze bestemming onthulden. We renden gelijk naar de dichtstbijzijnde boekwinkel op Schiphol om een reisgids te kopen en ons in te lezen.

Cocktails in de kou

Aangekomen in Praag wilden we snel de stad ontdekken. We liepen over de prachtige Karelsbrug naar de oude stad. Daar slenterden we door de steegjes. Eigenlijk zie ik Praag een beetje als een winterse bestemming. Toen Marissa en ik er waren, was het bijna 30 graden. Een beetje tegenstrijdig dus. Marissa had er een goede oplossing voor: een ijscafé. We kregen poncho’s en handschoenen aan en mochten naar binnen. De binnenkant was helemaal van ijs. Ze hadden verschillende highlights van Praag van ijs gemaakt. Omdat we het zo koud hadden, moesten we ons warm drinken met een cocktail. Helaas was het glas ook van ijs, waardoor we het nog kouder kregen en snel weer de warmte in zijn gevlucht.

De Burcht van Praag

Op de tweede dag gingen we naar de Burcht van Praag (Praszký Hrad). Het is eigenlijk meer een burchtcomplex; het bestaat uit verschillende kerken en gebouwen. We liepen over een enorme trap naar boven.  Boven hadden we goed uitzicht over Praag. Wij wilden graag de gebouwen ook van binnen zien. Je moet dan een kaartje kopen dat je toegang tot verschillende attracties geeft. Wij kochten een kaartje voor de st-Vituskathedraal (grootste kerk van Praag), het oude Koninklijk Paleis en de St Joris Basiliek. Verder hadden we een kaartje voor de oude gevangenis van het paleis (de Daliborkatoren) en het Gouden Straatje. Het Gouden Straatje is een smal straatje met kleine, gekleurde huisjes. Momenteel woont er niemand meer. Sommige huisjes zijn in de oude stijl ingericht. Ik vond het erg leuk om te zien.

In de avond gingen we op advies van mijn broertje David naar een middeleeuws diner. Tijdens het diner werd er een show gegeven met buikdanseressen, acteurs en doedelzakspelers. Ik besloot om voor het hoofdgerecht vis te bestellen. Waar ik geen rekening mee had gehouden, is dat ze in de middeleeuwen geen visfilet hadden. Ik kreeg dus een hele vis met kop en al op mijn bord. Ik had geen idee hoe ik het moest eten, zonder dat mijn slokdarm zou worden gespiest door alle graten. Snel keek ik om mij heen en zag dat een meneer verderop ook de vis had en het heel netjes kon eten. Ik probeerde hem onopvallend te observeren en na te doen. En met succes! Ik kreeg mijn vis graatloos naar binnen.

Josefov: de joodse wijk van Praag

Op de laatste dag gingen we naar Josefov, de joodse wijk van Praag. Wij vonden de oude joodse begraafplaats het indrukwekkendst. Op meerdere lagen waren er mensen begraven. De begraafplaats was dan ook ongelooflijk vol.

Josefov oude begraafplaats
De oude begraafplaats in Josefov

Daarna zijn we nog iets gaan drinken en moesten we weer vertrekken. Wij vonden Praag echt een aanrader! Praag heeft alle ingrediënten voor een leuke stedentrip: het is dichtbij, goedkoop en er is veel te zien en te doen.

PS Wanneer je besluit om met Srprs.me op vakantie te gaan, dan raad ik je trouwens af om de Sherlock Holmes in je naar boven te laten komen en je bestemming te raden.