Daar zit je dan tussen een berg kleding wanhopig naar je lege koffer te staren. Waar begin je? En hoe gaat het ooit allemaal passen? Dit probleem heb ik vaak gehad totdat ik een superhandige manier van koffer inpakken leerde. Met deze tips zorg je dat alles in je koffer past!

Koffer inpakken handbagagekoffer

1. Neem minder mee

Deze tip zou je moeder je waarschijnlijk ook geven, maar het is waar. Je hebt echt minder nodig dan je denkt. Toen ik voor vijf maanden naar Malta ging om stage te lopen, wilde ik het liefst mijn hele kamer meenemen. Want stel je voor dat ik dat shirtje die ik al twee jaar niet aan heb gehad ineens op Malta wel aan wil. Onzin natuurlijk. Kleding die je in Nederland nooit draagt, ga je op vakantie ook niet dragen.

De eerste stap is dus schrappen. Neem alleen kleding mee die je ook zeker gaat dragen. Tel ook goed de dagen dat je weggaat. Veertien shirtjes voor een week is te veel, dus neem alleen kleding mee voor de dagen dat je weg bent.

Tip: Om niet te veel mee te nemen (en niks te vergeten), bedenk ik wat ik op een normale dag gebruik. Ik loop dan mijn hele dag door, dus van wakker worden, tanden poetsen, douchen, haar borstelen etc. tot het punt dat ik naar bed ga. De spullen die ik bij die handelingen gebruik, leg ik gelijk klaar. Zo neem ik nooit te veel of te weinig mee.

2. Sokken in schoenen

Wanneer je alle kleding en spullen die je mee wilt nemen apart hebt gelegd, kan het echte werk beginnen; je koffer inpakken. Begin met je schoenen. Stop deze helemaal vol met ondergoed en sokken. Leg ze dan, in elkaar gevouwen, aan de kant van de wieltjes in je koffer. Anders gooien je schoenen alles door de war wanneer je gaat rijden.

3. Gebruik uitvulflesjes

Vaak nemen flessen shampoo, conditioner en haarspullen enorm veel ruimte in. Schenk ze daarom over in kleinere flesjes en potjes. Dit scheelt een hoop ruimte en gewicht. Als je te lui bent om je shampoo etc. over te gieten, kies dan voor mini’s.

Koffer inpakken uitvulflesjes
Vanwege het milieu en de kosten raad ik je aan om zelf uit te vullen. Was ze na je vakantie af, zodat je ze tijdens de volgende vakantie kunt hergebruiken.

Tip: Neem ook wasmiddel mee in een flesje. Zo kun je je kleding wassen op vakantie en hoef je minder mee te nemen.

4. Toilettas in een plastic zak

Stop je toilettas in een plastic zak. Ik heb het een keer meegemaakt dat er een fles shampoo was gaan lekken in mijn koffer. Geloof me, dan ben je niet blij. Ik kon al mijn kleding gaan uitspoelen en ik heb de hele vakantie naar Andrélon perfecte krul geroken. Doe daarom altijd een plastic zak om je toilettas. Als je verpakkingen hebt die snel lekken, kun je die ook nog in een apart (hersluitbaar) zakje doen.

5. Geen gekreukelde kleding meer op reis

Ik draag graag blouses als het warm is; ze zijn lekker licht en luchtig. Daarnaast mag je er tempels/kerken mee in en beschermen ze je tegen de zon. Een nadeel van blousejes is dat ze snel kreuken. Gelukkig kun je dit voorkomen!

Leg lange broeken over de lengte van je koffer. Dan leg je jurken, blouses en andere kledingstukken die niet mogen kreuken uitgevouwen over de broeken heen. Vervolgens vouw je alle mouwen als een geheel naar binnen. Daarna vouw je de onderkant en bovenkant ook naar binnen als een pakketje. Zo loop je er op vakantie niet als een sloeber met gekreukelde kleding bij.

6. Bescherm bh’s tegen vervormen in de koffer

Bh’s nemen ook veel ruimte in en ze vervormen gemakkelijk als je driftig alles in je tas probeert te proppen. Dat is zonde. Vouw ze daarom in elkaar en doe sokken in het midden. Zo blijven ze mooi rond.

7. Alles strak oprollen

Rol shirts, handdoeken en shorts zo strak mogelijk op. Daarmee kun je mooi alle gaatjes in je koffer vullen. Verder voorkomt het oprollen dat je kleding gaat kreuken.

Tot slot kun je je ingepakte koffer dichtritsen en ben je klaar voor je vakantie!

Tip: Wanneer je je kleding eerst in de droger doet, kun je ze nog strakker oprollen.

Ben jij goed in je koffer inpakken?

PS De koffer die ik gebruikte voor de foto’s is een grote handbagagekoffer (wel KLM, geen Ryanair).