Door de centrale ligging, het fijne klimaat en de wisselende invloeden van Europese en Arabische culturen is Malta de perfecte filmset. Films zoals Troy, The Count of Monte Cristo en Captain Philips zijn gedeeltelijk opgenomen op Malta. Maar ook de populaire tv-serie Game of Thrones is op Malta opgenomen. Ik ben een groot filmliefhebber en heb dan ook een aantal locaties bezocht.

films opgenomen op Malta

Game of Thrones

Ik heb, net als de meeste mensen, alle afleveringen van Game of Thrones bekeken. Toen ik hoorde dat een gedeelte van seizoen 1 op Malta is opgenomen, wilde ik graag die plekken bezoeken. Je kunt op Malta een Game of Thrones tour boeken, maar dat is erg duur (61 euro!) en ik blijf toch een gierige Nederlander. The Travel Tester heeft een leuke, uitgebreide blog over Game of Thrones locaties op Malta geschreven. Ikzelf heb (nog) niet alle locaties bezocht.

Mdina als King’s Landing

In seizoen 1 gebruikten de filmmakers de historische stad Mdina als King’s Landing. Als je door de smalle, gebogen straatjes van het Arabische Mdina loopt, lijkt het alsof je in een andere wereld bent gestapt. Je snapt dan ook gelijk waarom het zo goed gebruikt kon worden voor de opnames van Game of Thrones.

Bordeel in Mdina

Een bordeel zul je niet zo snel open en bloot in het katholieke Malta vinden. Maar Piazza Mesquita is in Game of Thrones gebruikt als Littlefinger’s Brothel. Je ziet het plein in de scene waarin Petyr Baelish a.k.a Littlefinger Ned Stark meeneemt naar zijn bordeel waar Catelyn Stark verborgen zit. Op de meeste kaarten staat dit plein aangegeven, dus het is makkelijk te bezoeken.

Red Keep Garden in Rabat

Op de binnenplaats van het St. Dominic klooster in Rabat is de scene met Cersei en Ned in de Red Keep Garden opgenomen. In die scene confronteert Ned Cersei met het feit dat haar kinderen niet van Robert Baratheon zijn, maar van Jamie.

Red Keep Gate in Kalkara

Fort Ricasoli is gebruikt als de Red Keep Gate. Vanaf de Upper Barrakka Gardens kun je het fort zien. Voor zover ik weet, kun je het fort helaas niet in.

Harteloze George R.R. Martin (spoiler alert! Lees deze alinea niet als je seizoen 1 nog niet hebt gezien)

Fort Manoel in Gzira is gebruikt voor de aflevering waarbij de hele wereld huilde, social media ontploften en Game of Thrones schrijver George R.R. Martin bijna moest gaan onderduiken. Het was de aflevering waarin Joffrey Ned Stark liet bekennen dat hij een verrader was om hem vervolgens te laten onthoofden. Ik heb het fort (nog) niet bezocht. Het fort was een tijdje gesloten, omdat het gerenoveerd werd. Ik weet niet of het nu wel open is. Ik heb er wel een foto van gemaakt vanaf de veerboot van Sliema naar Valletta.

Afluisteren in het fort

Fort St. Angelo in Birgu werd gebruikt voor de scene waarin Arya een kat door de kerkers van de Red Keep achtervolgt en ze Varys en Illyrio hoort praten. Helaas zijn ze momenteel het fort aan het verbouwen, waardoor ik er niet in kon.

Trouwen bij Azure Window

Bij Azure Window op Malta’s zustereiland Gozo is de trouwdag van Daenerys en Khal Drogo gefilmd.

Helaas zijn de opnames verplaatst

Er zijn nog veel Game of Thrones filmlocaties die ik helaas nog niet heb bekeken. HBO moest na seizoen 1 stoppen met in Malta te filmen. Er was namelijk schade aangebracht aan Azure Window. De filmmakers kregen hiervan de schuld, waardoor ze Malta sneller ontvluchtten dan Samwell Tarly met tien white walkers op de hielen. Daarbij ligt Mdina niet aan zee, terwijl King’s Landing dat wel doet. Dus tot grote teleurstelling van de Maltezen werden de opnames naar Kroatië verplaatst.

Films opgenomen op Malta: Troy

Wist je dat de film Troy ook op Malta is opgenomen? Je weet wel, die film met Brad Pitt en Orlando Bloom uit de tijd dat alle tienermeisjes, inclusief ikzelf, hun kamers nog vol hadden hangen met Orlando Bloom (als Legolas én als Will Turner natuurlijk). De posters zijn ondertussen van de muur, maar de filmlocatie van Troy is er nog wel. Zo kunnen we toch nog een beetje in de voetstappen van Orlando lopen en we onszelf weer 12 jaar oud kunnen voelen.

Langs de Troyaanse kust lopen

Voor de scene waarin Achilles de Trojaanse kust betreedt, is opgenomen bij het prachtige Ghajn Tuffieha Bay. Het is bijzonder hoe de filmmakers het zo doen lijken alsof er duizenden schepen aanwezig waren.

Achilles bij Blue Lagoon

De scene waarin Achilles met zijn moeder praat, is opgenomen bij Blue Lagoon bij Malta’s zustereiland Comino. Je ziet ze dan ook praten bij een grot. Je kunt door die grot heen zwemmen en dan kom je op de open zee uit. Dat is wel echt een aanrader. Zal Brad dat ook hebben gedaan?

Films opgenomen op Malta: The Count of Monte Cristo

Valletta als Marseille

Ik heb The Count of Monte Cristo al een aantal keer gezien. Toen ik hoorde dat de film is opgenomen in Malta was ik verbaasd; de film speelt zich af in Marseille, Parijs en Rome. Waarom zou je dan in Malta gaan filmen? Dus, achterdochtig als ik ben, besloot ik de film nogmaals te kijken. De film begon en ik begon gelijk te lachen; daar zag ik een plaatje van Valletta met Marseille in grote letters eronder. Dat gelooft niemand, dacht ik. Totdat ik me realiseerde dat ik ook stom genoeg was om het te geloven. De Grand Harbour is gebruikt als de haven van Marseille. Als je goed kijkt, zie je de typische Maltese balkonnetjes en vissersbootjes even in beeld komen.

Viespeuken bij Azure Window

De plek waarop Mercedès en Dantes samen vieze dingen aan het doen zijn, is opgenomen bij Azure Window.

Gevangen in een wachttoren

Op Comino staat de St. Mary’s Tower. Deze wachttoren is gebruikt als gevangenis Chateau D’If waarin Dantes dertien jaar opgesloten zat. Je ziet de wachttoren wanneer je met de boot naar Gozo of Comino gaat. Je kunt er op Comino ook naartoe wandelen. Ik was zelf te lui om ernaartoe te wandelen, maar gelukkig wilde mijn vader graag een foto voor me maken. Bedankt pap!

Schatten op Comino

Op Comino heb je allemaal grotten. Veel boten gaan ook in de grotten, zodat je ze kunt bekijken. De scene waarin Dantes en Jacopo de schat van Monte Cristo vinden, is opgenomen in één van die grotten. Ik wilde zelf ook graag een schat vinden en rijk worden, maar helaas waren anderen mij voor. Omdat ik zo’n getalenteerde fotografe ben, heb ik wel een prachtige (ahum) foto van de grot kunnen maken.

Mdina als Rome

Het plein voor de kerk van Mdina is in de film gebruikt als Rome, waar Albert Mondego carnaval ging vieren. Toen ik er was, was de fontein vervangen door auto’s en de feestgangers door een groep toeristen.

Captain Philips en Bacardi

Behalve dat er veel films in de steden van Malta op worden genomen, worden er ook veel films opgenomen in de Mediterranean Film Studios. Daar hebben ze namelijk enorme watertanks, waardoor filmmakers waterscenes gemakkelijk kunnen opnemen. Zo is Captain Philips daar opgenomen, maar ook de reclame van het Bacardi-eiland (waarin mensen zelf hun eiland maken door stenen in het water te gooien). Als je op Malta bent, is het echt een aanrader om filmlocaties te bezoeken!