Een maand backpacken in Colombia – reisroute + tips

door 3 feb 2023Colombia, Zuid Amerika

Zodra je vertelt dat je graag wilt gaan backpacken in Colombia krijg je vaak verschillende reacties. De oudere generatie kent Colombia vanwege de drugskartels, burgeroorlogen en de FARC. Inmiddels is er veel veranderd; het land is opkomend, modern en één van de goedkopere landen van Zuid Amerika. In deze blog deel ik mijn ervaringen met over dit bijzondere land!

Voordat ik begon aan mijn reis van 10 maanden door Midden- en Zuid-Amerika, was Colombia het land waar ik van droomde. Ik was ervan overtuigd dat dit een geweldig land moest zijn. Het land heeft verschillende steden met een bruisend nachtleven. Er heerst een grote backpackerscultuur en het land is heel divers. Zo behoort Colombia bij de landen met de hoogste biodiversiteit ter wereld(!). Het land is 28x zo groot als Nederland, dus een goede reisvoorbereiding is aan te raden. Ik reisde ruim een maand door Colombia waardoor ik een goede indruk heb gekregen. 

Colombia telt ongeveer 48 miljoen inwoners en is daarmee een dunbevolkt land. De locals spreken weinig Engels, dus enige basiskennis van Spaans is zeker aan te raden. Om Spaans te leren is het een fijn land; Colombianen spreken duidelijk en rustig Spaans. Daarbij spreken de Colombianen met veel expressie waardoor je makkelijker begrijpt wat ze bedoelen.

Het Colombiaanse volk is creatief en doen alles met veel passie. Colombianen houden van muziek en dansen. Overal op straat hoor je harde muziek en overal zie je mensen dansen: op een ouderenverjaardag, op straat, in de bars en zelfs op straat als de auto’s wachten voor de stoplichten.

De munteenheid is de Colombiaanse Peso (COP). De Amazone (het grootste regenwoud ter wereld) bedekt zo’n 1/3e van het land. Maar er is meer; het Andesgebergte loopt dwars door het land heen, waar onder andere bijzonder goede koffie geproduceerd wordt. Er zijn tropische stranden en eilanden en in Colombia vind je woestijnen. Dit land heeft het allemaal!

Narco-toerisme

Helaas heeft Colombia in het verleden te kampen gehad met veel conflicten. De geschiedenis is heel heftig geweest en nog steeds is dit voor de lokale bevolking een doorn in het oog. “Narco-toerisme” is hier dus ook echt een no go, de Colombianen willen graag verder en niet continu geconfronteerd worden met het brute verleden. De realiteit is immers dat Pablo Escobar 40.000 mensen heeft laten vermoorden. Wees je hier van bewust voordat je Colombia bezoekt en dit onderwerp aan het licht brengt. Het hoort bij de geschiedenis, maar dit land heeft zoveel meer te bieden. 

kunst cartagena

Hoe reis je in Colombia?

Aangezien Colombia een groot land is, is het belangrijk dat je vooraf goed bekijkt wat je graag wilt bezoeken. Normaal reis ik veel met het openbaar vervoer, omdat je dan meer een ‘local’ ervaring krijgt en het duurzamer is. Maar in Colombia zijn de afstanden erg groot. Waardoor je soms moet overwegen om een binnenlandse vlucht te boeken. Vaak kun je hierdoor veel tijd besparen en hoeft het niet eens heel veel duurder te zijn.

Ik heb altijd goede ervaringen gehad met Latam airlines & Avianca. Dit zijn de bekende vliegtuigmaatschappijen in Zuid-Amerika.

De bussenritten kun je eenvoudig online boeken via Redbus.co. Houd er wel rekening mee dat Colombianen over het algemeen geen haast kennen (zeker aan de Carïbische kust). Je kunt dus vaak vertraging hebben. Het hoort er een beetje bij vind ik. Maar over het algemeen zijn de bussen redelijk luxe en is het een makkelijke manier van reizen in Colombia.

De verborgen parel Capurgana

Ik startte mijn reis in Capurgana, een klein dorpje vlakbij de grens van Panama. Ik had een prachtige trip gemaakt vanaf Panama-Stad langs de San Blas eilanden. Capurgana is een dorpje wat bekend staat om haar mooie stranden. De enige manier om er te komen is door te vliegen of met de boot. Daardoor is het een echte verborgen parel met weinig toerisme.

Rondom Capurgana vind je een mooie jungle waar je op zoek kunt naar watervallen en vele soorten vogels. Het dorp trekt veel Colombiaanse vakantiegangers en duikers. Ik verbleef hier 2 nachtjes om bij te komen van de 4-daagse boottocht. Ik sprak af met wat mensen van de San Blas trip om te eten en te drinken als afsluiter van de trip.

Ik verbleef in Casa Reggae, een hostel op ongeveer 10 minuutjes lopen vanaf de haven. Het is hier erg rustig en je bevind je midden in de natuur.

strand sapzurro

Laidback stranden rondom Capurgana (Sapzurro)

Hoe reis je van Capurgana naar Cartagena?

Vanaf Capurgana reisde ik verder naar Cartagena, een koloniale stad in het noorden van Colombia. Om hier te komen stond mij een flinke reis te wachten. Vanaf Capurgana pakte ik ’s ochtends vroeg de boot naar Necocli. De prijzen voor de boottocht van een anderhalf uur zijn 75.000 pesos (COP). Daar kwam nog 2.000 COP dockfee bovenop.

De boottocht naar Necocli duurt ongeveer een 1,5 uur. Zorg dat je vooraf de tassen goed inpakt in vuilniszakken; je kunt nogal nat worden in de boot. In Necocli kun je een rechtstreekse bus pakken naar Cartagena. Ik pakte de bus om 12:30. Deze busrit duurt gemiddeld zo’n 9 uur. In Necocli kocht ik snacks en extra drinken voor in de bus. Rond 22:00 kwam ik aan in Cartagena, helaas ligt het busstation een uur buiten het centrum. Ik pakte een taxi naar m’n hostel dat in de wijk Manga lag.

Cartagena, de mooiste stad van Colombia

Cartagena is echt zo’n stad om verliefd op te worden. Het heeft tropische temperaturen, er is veel gaande op straat en de stad kent prachtige pleinen en koloniale gebouwen. Ik verbleef 4 nachten in Cartagena en dat was voldoende om de highlights van de stad te zien. Je zou er langer kunnen verblijven, maar dan raad ik aan om een dagtrip te doen naar één van de mooie eilanden rondom Cartagena. 

In Cartagena merk je gelijk dat je in Colombia bent; vanaf een uur of 17:00 dalen de temperaturen en komt de stad tot leven. Overal dansen mensen op straat, je kunt van alles eten en kopen en iedereen wil graag een praatje met je maken. Ik voelde mij gelijk heel erg welkom.

Overdag wandelde ik door de kleurrijke straten van Getsemani, genoot ik van een goed ontbijt of een stevige lunch in één van de vele moderne restaurants die Cartagena heeft. ’s Avonds deed ik mee met een kroegentocht en at ik streetfood op straat. 

Waar verblijven in Cartagena?

Ik verbleef zelf in de wijk Manga, een veilige wijk wat op zo’n 20 minuten wandelen van Getsemani ligt. Achteraf niet ideaal, maar veel hostels zaten al vol en mijn hostel had goede recensies. San Jacinto kan ik zeker aanraden, de kamers zijn groot en schoon en er wordt een goed ontbijt geserveerd.

Andere leuke wijken om te verblijven zijn Getsemani of in El Centro. Deze zijn iets centraler gelegen. Republica hostel Cartagena is een leuk hostel. Ik ging mee met de kroegentocht van dit hostel.

cartagena auto + vlaggetjes
getsmani vlaggetjes
cartagena stad

Tropische sferen in de Caribische stad Cartagena

Vanaf Cartagena naar Tayrona National park

Na 4 dagen in de Colombiaanse stad geweest te zijn was het tijd om de natuur in te trekken. Vanaf Terminal de Cartagena rijdt er rechtstreeks een bus naar Santa Marta. Deze doet er 5,5 uur over en kost 50.000 COP. Ik reisde met Unitransco.

Vanaf Santa Marta kun je het beste de bus naar Palomino pakken, vertel de buschauffeur dat je graag wilt uitstappen bij Tayrona National park. Vanaf Santa Marta is het nog een klein uurtje naar Tayrona NP. Ik betaalde 8.000 COP voor deze busreis. Reken dus zeker op een reisdag van ongeveer 7 uur. Je kunt er ook voor kiezen om vanaf Palomino of Minca een dagtrip te maken naar Tayrona. 

Tayrona National Park, één van de mooiste parken van Colombia

Een bezoek aan Tayrona National park mag je zeker niet overslaan tijdens je reis door Colombia. Het is één van de populairste parken van het land. Je vindt een prachtige ongerepte jungle met tropische stranden, de stranden behoren tot de mooiste van Colombia.

Het park heeft twee ingangen: El Zaino & Calabazo. El Zaino is de hoofdingang en de drukste van de twee. Ik koos echter voor de andere ingang. Mijn hostel, Mama Tayrona lag vlakbij deze ingang.

Het park opent om 8:00, dus rond deze tijd stond ik bij de ingang. Vanaf de Calabazo ingang is het ongeveer 4,2 kilometer lopen naar Playa Blanca. Nu denk je: 4,2 kilometer, dat is toch niks? Hier doe je wel ruim 2 uur over. Houd er dus rekening mee dat als je deze route kiest dat je op de sportieve tour moet. Er rijden motortaxi’s die je een deel kunnen brengen.

Ik vond het geweldig; ’s ochtends vroeg in m’n eentje door de jungle wandelen. Ik kwam bijna geen toeristen tegen en ik genoot van het prachtige park.

tayrona np strand

Cabo San Juan, het beroemde strand van Tayrona National Park

Niet bij elk strand in Tayrona National park kun je zwemmen. Dit heeft te maken met de stroming. Vanaf Playa Brava liep ik naar Cabo San Juan. Dit is een populair strand, dus zorg dat je hier op tijd bent. Later at ik wat in het park en ben ik naar de uitgang van Zaino gelopen. Deze wandeling duurt ook ongeveer 2 uur. Vanaf daar kun je een shuttle pakken naar de uitgang. Ik stapte over op een andere bus terug naar m’n hostel. 

Het park is geopend van 8:00 tot 17:00. De entreeprijs bedraagt 62.000 COP in het laagseizoen en 73.500 COP in het hoogseizoen. Ook moet je een verzekering betalen van 10.000 COP. Let op: je kunt dit alleen met cash betalen. Het park sluit 3x per jaar om de natuur rust te geven. 

Sluitingsdatums 2023:

  • Vanaf 1 februari tot 15 februari
  • Vanaf 1 juni tot 15 juni
  • Vanaf 19 oktober tot 2 november
Waar verblijf je rondom Tayrona NP?

Ik verbleef in Mama Tayrona, een hostel midden in de natuur van Colombia. De locatie was erg goed. De faciliteiten kunnen wel wat beter naar mijn mening.

Je kunt er ook voor kiezen om in Tayrona NP zelf te slapen. Dit kun je vooraf bij de ingang boeken. Je slaapt in een hangmat of in een tent.

Een andere fijne plek is Eco Hostal Yuluka, dit hostal ligt om 2 km van de ingang. Dit is een populaire plek, dus maak op tijd je reservering.

Tip: Het weer kan erg wisselvallig zijn in Tayrona NP. Het is over het algemeen warm, dus zorg zeker voor voldoende water. Ook kan het flink regenen, dus een regenjas en vuilniszak voor je spullen is aan te raden. Hierdoor kan het erg glad worden, bereid je hierop voor. 

Vanaf Tayrona NP terug naar Santa Marta

Vanaf m’n hostel bij Tayrona National Park pakte ik de bus terug naar Santa Marta. Een busrit van ongeveer een uurtje. Santa Marta is niet de leukste stad van Colombia maar het is wel een hele centrale stad met eigen luchthaven en veel busverbindingen. Door veel reizigers wordt de stad als onveilig ervaren. Ik vond dit zelf wel meevallen, maar het is geen stad om te blijven plakken.

Ik verbleef 1 nacht in Gagaka Rua hostel, een goedkoop hostel centraal gelegen. De volgende dag startte ik mijn 4 daagse trek naar “La Ciudad Perdida”.

4 daagse Lost city trek

Een populaire attractie in Zuid-Amerika is de 4-daagse hike naar de “Verloren stad”.  De stad ligt op 1200 hoogte meter in de Sierra Nevada gebergte, helemaal in het noorden van het land. Hiken is de enige manier om er te komen. Je moet een route van 44 kilometer door de Colombiaanse jungle afleggen.

De Ciudad Perdida zou honderden jaren terug zijn opgericht door lokale stammen: de Tairona-indianen. Naar schatting was dit 650 jaar na Christus. De stad zou zo’n 10x groter geweest zijn als Machu Picchu. Lange tijd is het gebied onbegaanbaar geweest, omdat paramilitaire groeperingen zich in de jungle hadden verstopt. Voor toeristen is het pas in 2005 veilig geworden om door de jungle naar de Lost City te hiken.

 

la cuidad perdida

La Ciudad Perdida

trap lost city

1200 trappen naar de Lost City

Met enige spanning begon ik aan de Lost City trek, voor mij was het de eerste keer dat ik meedeed aan een meerdaagse trek. Gemiddeld wandel je 6 tot 8 uur per dag. De trek is heel goed te doen en de uitzichten zijn geweldig. Ook kom je onderweg nog verschillende stammen tegen, leer je veel over de geschiedenis van de Cuidad Perdida en neem je een ijskoude duik in de Rio Buritaca. Binnenkort komt er een aparte blog over mijn ervaringen tijdens de Lost City trek

De Lost City trek is geen goedkope hike. Ik betaalde zo’n 1.750.000 COP (2022). Ook vergt het een redelijke basisconditie en hoef je niet te rekenen op hele luxe faciliteiten. Maar dat hoort bij het leven in de jungle vind ik. Ik boekte mijn trip bij Magic tour Colombia en ik heb dit als heel goed ervaren. Doordat de Verloren Stad lastig te bereiken is, is het niet heel toeristisch. Na 3 dagen hiken voelt het ook echt alsof je iets ontdekt hebt. Met alle informatie van de gids over de stad maakte het voor mij een unieke ervaring in Colombia!

Vanaf Santa Marta naar Medellin

Na de trek kwam ik terug in Santa Marta, deze keer verbleef ik 2 nachten in Republica hostel, een bekende hostelketen in Colombia. Ik deed 2 dagen rustig aan om bij te komen van de hike.

Na 2 dagen in Santa Marta pakte ik vanaf de boulevard de bus naar de luchthaven. Vanaf de stad is er een goede busverbinding naar de luchthaven. Vanaf Santa Marta vlieg ik naar Medellín. Ik kies ervoor om met Avianca te vliegen en in 1:15 uur ben ik in Medellín.

Medellín, een indrukwekkende stad in het Andesgebergte

Medellín was een stad waar ik heel erg benieuwd naar was. Niet heel lang geleden stond het bekend als één van de gevaarlijkste steden van Zuid-Amerika. Het is een stad met een enorme geschiedenis die inmiddels is omgetoverd tot moderne metropool. De stad heeft 2,6 miljoen inwoners, dus is genoeg te doen.  

medellin stad

Comuna 13, Medellín

Natuurlijk wilde ik meer te weten komen over de stad en over het verleden. Ik boekte een transformatietour. Deze uitgebreide tour van 4 uur geeft inzicht in hoe de stad veranderd is de afgelopen 20 jaar. Ook deed ik een free walking tour in de vroegere beruchte wijk van Medellín: Comuna 13. Tegenwoordig is het een levendige wijk met veel streetart, straatmuziek en streetfood. Later bezocht ik Casa de la Memoria, een aangrijpend museum over het verleden in Colombia en Medellín. 

Ondanks dat Medellín een gigantische stad is, is het heel makkelijk om rond te reizen. Er is een goed metrostelsel in de stad met daarbij ook een cable car om de hoger gelegen wijken te bezoeken. De metro is in 1997 aangelegd en ziet eruit of hij splinternieuw is, de inwoners van Medellín (Paisas) zijn er ook heel erg trots op. Je kunt een metrokaart kopen voor 6.000 COP. Deze kun je opwaarderen, een enkele reis met de metro kost 2.930 COP. 

Waar verbleef ik in Medellín?

Het kan lastig zijn om de juiste plek te zoeken in zo’n bruisende stad als Medellín. Ik verbleef in El Poblado, de moderne en veilige wijk van Medellín. Je vind hier veel restaurants, hostels en uitgaansgelegenheden. Ik verbleef 10 dagen in Noah Boutique hostel. In het begin had ik 6 nachten geboekt, maar omdat er zoveel te doen was heb ik gelijk mijn nachten verlengd. Het hostel had een fijn dakterras en er hing een rustige sfeer.

Vrijdagavond organiseert het hostel altijd een language exchange, hierdoor leer je veel locals kennen. Ik heb ook veel goede verhalen gehoord over Los Patios hostel en Viajero hostel. De prijzen bij Los Patios liggen wel iets hoger.

 

comuna 13

Comuna 13

streetart Medellin

Streetart in Medellín

Met de bus van Medellín naar Salento

Vanaf Medellín reisde ik verder naar het koffiegebied Salento. In El Poblado pakte ik de metro naar Terminal del Sur, dit is het grote busstation in Medellín. In de terminal ging ik op zoek naar busmaatschappij Flota Occidental, dit bedrijf rijd 3x per dag naar Salento (8:00, 11:00 en 13:00). De reis van Medellín naar Salento duurt zo’n 8 uur. De kosten voor een enkele reis zijn 60.000 COP. Vanaf het busstation loop je in ongeveer 5 tot 10 minuten naar de hoofdstraat van Salento.

Salento, het dorp in de Zona Cafetaria + Valle de Cocora

Salento is een dorp wat je eigenlijk niet mag missen tijdens je reis door Colombia. Het dorp staat bekend om zijn kleurrijke straatjes en natuurlijk geldt het als uitvalbasis voor de Cocoravallei. De vallei stond heel hoog op m’n lijstje.

Salento is een klein dorpje, maar er is veel te zien en doen. De regio staat bekend om zijn koffieproductie. Bezoek ook zeker een koffiefinca en kom meer te weten over de productie. Vanaf viewpoint Alto de la Cruz heb je een mooi uitzicht over Salento. Ik vond dit zeker een aanrader.  

 

Dagtrip naar Valle de Cocora

Vanaf Salento kun je Valle de Cocora in ongeveer 30 minuten bereiken. Op het centrale plein staan elke dag Willy’s klaar (lokale jeep) om je naar de vallei te brengen. Ik betaalde 4.000 COP voor een enkele reis. Onderweg genoot ik al van prachtige uitzichten.

In de vallei kun je op eigen gelegenheid een hike maken. Je kunt kiezen voor een lange of korte wandeling. Bij de korte wandeling bezoek je alleen de Cocora vallei met de hoge palmbomen, deze hike duur 1,5 uur. De langere hike duurt zo’n 5 uur en is 11 kilometer lang. Deze kan als pittig worden ervaren aangezien het soms erg slecht weer kan zijn in de vallei. Ik gebruikte de app Maps.me om de route te volgen. In het gebied zelf staan de routes namelijk niet heel duidelijk aangegeven.

Ik vond het één van de mooiste gebieden in Colombia. Er heerst een bepaald microklimaat waardoor het niet warmer wordt dan 25 graden. Door het vochtige klimaat kreeg het een beetje magische sferen naar mijn gevoel. Vaak is het ’s ochtends helder weer en ’s middags meer kans op regen. Bereid je dus goed voor en zorg dat je op tijd in de vallei bent. 

valle de cocora finca dichtbij

De magische Cocora vallei

Waar sliep ik in Salento?

Ik verbleef in een fijn hostel met gratis ontbijt in het centrum van Salento: Mahalo Hostel. In Salento zijn veel mooie slaapplekken te vinden. Het is dus verstandig om dit vooraf alvast te boeken. Viajero Hostel is ook een fijne plek om te verblijven in Salento.

De eeuwig durende bus naar Bogota

De route naar Bogota zou ongeveer 9 uur moeten duren. Ik reisde met een Belgische vriend en we besloten om eerst nog een goede kop koffie te drinken voordat we Salento zouden verlaten. Rond 11:00 pakte we de bus van Salento naar Armenia. Dit was een korte rit van een uur, de prijs was zo’n 5.000 COP. De bussen rijden ongeveer elke 20 minuten en je kunt een ticket bij de Terminal kopen. Vanaf hier moesten we overstappen op een andere bus direct naar Bogota. Rond 12:30 zaten we in de bus richting Bogota.

We reisden met Expreso Palmira en betaalden 70.000 COP voor de rit naar Bogota. De rit zou ongeveer 8 uur moeten duren. Aangezien er protesten waren, kon de bus niet de snelste route rijden. Wij dachten rond 21:00 aan te komen in Bogota, helaas verkeerd gedacht. We kwamen de volgende ochtend om 7:00 aan in Bogota (ook dit is reizen). We pakten een Uber naar ons hostel. We waren flink gaar en konden gelukkig gelijk inchecken in ons hostel in Bogota. 

De moderne hoofdstad Bogota

Bogota heeft lang te kampen gehad met een slechte reputatie. Over het algemeen hebben de steden in Latijns-Amerika niet de beste papieren als het gaat om veiligheid. Ik vond Bogota anders, het was eigenlijk een hele leuke en hippe stad. Er is veel te doen en te zien. Er zijn prachtige oude gebouwen, een bruisend nachtleven en je vindt heel veel streetart in de stad. Bogota hoort bij de hoogst gelegen hoofdsteden ter wereld. Bogota ligt bijna recht op de evenaar, maar door de hoogte heeft het een gemiddelde temperatuur van 14 graden. Ook kun je best wel wat regen verwachten, houd hier rekening mee voor dat je Bogota bezoekt. 

Bogota is een stad met een rijke geschiedenis, genoeg te ontdekken dus. Ik deed een art tour met Bogotagraffiti.com. We wandelden ongeveer 2 uur rond in La Candelaria. Achter veel streetart zat een bijzonder verhaal, wat het voor mij nog interessanter maakte.

De volgende dag deed ik een bike tour met Bogotabiketours. Een fijne manier om een grote stad als Bogota te ontdekken. We bezochten ook minder populaire wijken, de lokale markt en we kregen een koffieproeverij. De tour kostte 55.000 COP. Tot slot bezochtten we de Monserrate berg. Je kunt naar boven hiken, maar je kunt ook kiezen voor de kabelbaan. De hike schijnt best pittig te zijn. Eenmaal boven heb je een geweldig uitzicht over de stad.

Waar verblijf je in Bogota?

Bogota is een stad met 7 tot 8 miljoen inwoners. Zo kent de stad dus ook minder veilige wijken. La Candelaria is de beste plek om te verblijven in Bogota. Je bevindt je dichtbij de meeste bezienswaardigheden en restaurants. Zona Rosa is een wijk waar je goed kunt uitgaan en ook hier vind je veel hostels en restaurants.

Ik verbleef in Cedron Hostel, een goed hostel op een A-locatie gelegen. Er wordt gratis ontbijt geserveerd en er is een grote keuken met goede materialen om je eigen maaltijd te koken. Ik sliep 4 nachten in de hoofdstad voordat ik verder reisde naar Ecuador.

uitzicht bogota

Monserrate berg in Bogota

Vanaf Bogota vloog ik naar Ecuador, de volgende stop van mijn reis. Colombia is een schitterend groot land. Er is nog veel te zien en te ontdekken. Ik kom zeker weten een keer terug. 

We hopen dat je deze blog leuk en waardevol vindt! Als je het leuk vindt, kun je de blog steunen.

Hi! Wij zijn David & Tamara, broer en zus en enthousiaste reizigers. Samen verzamelen we tips voor de leukste reisbestemmingen over de hele wereld, geven we tips over lekker en lokaal eten én vertellen we hoe jij op een (eigen)wijze manier kunt reizen.

Vertel hier wat je ervan vindt

Heb je wat aan dit artikel gehad? Of heb je nog extra tips voor onze lezers? Deel het hieronder!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *