Eén van de vetste dingen die je in Guatemala kunt doen is een hike maken naar de actieve Acatenango vulkaan. Het is een pittige hike, een goede fysieke gesteldheid en een goede mindset zijn een must om deze vulkaan te beklimmen! In deze blog geef ik je alle informatie en tips die je nodig hebt om deze hike te doen.
Zorg dat je rondom deze dagen niet te veel plant zodat je je goed kunt voorbereiden en uitrusten.
Zonsopgang vanaf de top van de Acatenango vulkaan.
Zorg voor warme kleding en dan vooral laagjes. Ik heb een handige jas gekocht bij de Decathlon die waterdicht is en bestaat uit 2 delen. Mocht je zo’n jas niet bij je hebben, kun je jassen huren of lenen bij de tour. Ook krijg je handschoenen en een muts te leen.
Ik droeg een t-shirt met daar overheen een shirt met lange mouwen en een vest. En daar overheen droeg ik mijn jas, maar tijdens de hike had ik mijn jas vaak niet aan. Ik had een korte broek aan met daar overheen een joggingsbroek. Dit was voor overdag voldoende.
Toen ik de volgende ochtend naar de top ging had ik nog een spijkerbroek aangetrokken. Ik had 2 paar sokken aan en sportschoenen. Voor mij was dit prima te doen, maar je kunt ook bergschoenen gebruiken uiteraard.
Daarnaast wordt er aangeraden om 3 tot 4 liter water mee te nemen en snacks. Zo had ik bijvoorbeeld veel fruitsoorten mee en energierepen.
Ik had voor de zekerheid een EHBO-kit mee. Op sommige stukken kan het namelijk best glad kan zijn waardoor je best makkelijk kunt vallen. Ook is het handig om licht mee te nemen, het makkelijkste is een hoofdlamp aangezien je ’s ochtends vroeg in het donker gaat klimmen naar de top. Hier wil je je handen vrij houden voor je stokken. En zorg voor een powerbank aangezien er uiteraard geen elektriciteit is bovenop de vulkaan.
Geniet van de mooie natuur tijdens het hiken.
Een actieve vulkaan beklimmen in Guatemala: hoe werkt dat?
Tussen 8 en 9 uur ’s ochtends word je opgehaald bij je hostel en is het ongeveer een uurtje rijden naar de vulkaan. Onderweg stop je meestal bij een buurtsupermarkt om nog wat laatste snacks en water te kopen. Beneden bij de vulkaan kun je stokken huren wat ik zeker kan aanraden, dit helpt je namelijk bij plekken waar de grond zacht is.
Wij startte de hike om 10:30. Naar het basecamp hiken duurt ongeveer 5 tot 6 uur. Het ligt er natuurlijk aan hoe snel je dit doet. Tussendoor neem je tijd om te lunchen en te genieten van de mooie omgeving. Wij kwamen rond 14:45 aan bij het basecamp. De bedden waren opgemaakt en het was een mooi moment om even een powernap te doen.
Normaal gesproken kun je nog een hike doen naar de Fuego vulkaan, dit kost 200 Quetzales extra en is een pittige hike. Je komt wel nog dichter bij de vulkaanuitbarsting.
Helaas was het bij ons heel bewolkt toen we aankwamen dus had het geen nut om nog naar de Fuego vulkaan te gaan. We kregen eten en maakten een kampvuur. Uiteindelijk besluit iedereen vroeg te gaan slapen omdat je volgende ochtend om 4 uur wakker gemaakt wordt.
Na 5 tot 6 uur hiken kwamen we aan bij het basecamp.
Naar de top van de Acatenango vulkaan hiken
De volgende ochtend hike je in de kou en in het donker naar de top. Dit kost je nog een anderhalf uur en is een pittig gedeelte door de wind, de steile top en je zakt delen weg in het zand. Toch is het even doorbijten, want als je eenmaal boven bent heb je een prachtig uitzicht. Je ziet de vulkaan uitbarsten terwijl je ook geniet van de zonsopgang. Bovenop de vulkaan is het wel erg koud en staat er een flinke wind. En met erg koud bedoel ik een graadje of -5.
Je blijft ongeveer een half uurtje tot een uur boven op voor dat je naar beneden gaat. Dit kun je het beste rennend doen, zo blijf je warm en heb je minder kans op vallen. Doe het niet al te snel, want de uitzichten hier zijn supermooi. Hier wil je graag nog even van genieten.
Zodra je terug bent bij het basecamp geniet je van een ontbijtje en het mooie uitzicht. Bij ons was het toen gelukkig wel helder weer. Rond 8 uur is het tijd om weer naar beneden te gaan. Dit duurt ongeveer nog zo’n 2,5 uur en dit is een stuk makkelijker. Beneden is een restaurant waar je smoothies, koffie en andere energieproducten kunt kopen. Na een uurtje slapen in de shuttle kwam ik rond 11:30 weer aan bij mijn hostel.
Hier doe je het allemaal voor, wát een unieke ervaring!
Hoeveel kost de Acatenango hike?
Vanuit Antigua zijn er veel tourbedrijven waar je deze hike kunt boeken. Over de prijs kan ik niet te veel zeggen. Toen ik deze tour deed werkte ik al vrijwilliger in een hostel dus heb ik deze tour met veel korting kunnen boeken. Het hangt er ook af van hoe comfortabel je de tour wilt doen. Ben je bereid je eigen tas te dragen? Dan scheelt dit al een hoop geld. Ook de plek waar je in wilt slapen en met hoeveel je een tour wilt doen.
De gemiddelde prijs is ongeveer 300 quetzales, wat neer komt op zo’n 33 euro. Vaak zit hier lunch, diner en ontbijt bij inbegrepen. Je moet ook nog een park entrance betalen van 50 quetzales en je kunt ook nog wandelstokken huren bij de aankomst van 5 quetzales per stuk.
Extra tips om te onthouden
– Probeer de weersverwachting van tevoren goed in de gaten te houden. Ik heb van veel reizigers gehoord dat het 2 dagen erg bewolkt was en dat ze niks hadden gezien. Na een zware hike is dit natuurlijk erg teleurstellend.
– Zodra je naar beneden hiket, zorg dat je je handschoenen aanhoudt. Je hebt best een grote kans dat je uitglijdt. Als je je handschoenen aan hebt, haal je niet gelijk je handen helemaal open.
Houd rekening met verschillende weersomstandigheden.
0 reacties