Zoals zoveel mensen, houd ik erg veel van dieren. Ik vind het dan ook ontzettend leuk om in het buitenland dieren te spotten die we in Nederland niet hebben. Helaas wordt er vaak misbruik gemaakt van dieren om toeristen te vermaken. Ik leg jullie graag uit hoe je dieronvriendelijke attracties kunt herkennen, hoe je diervriendelijk op vakantie kunt gaan en wat we tegen dierentoerisme kunnen doen.

Dierentoerisme tijgers knuffelen

Dierentoerisme komt nog erg veel voor. De grootste oorzaak hiervan is onwetendheid. Een ritje op een olifant, of een selfie met een tijger; klinkt allemaal superleuk, toch? Toch is dit voor de dieren minder leuk; zij lopen hier psychische en soms ook lichamelijke schade door op. Veel mensen weten dit helaas niet.

De 10 dieronvriendelijkste toeristenattracties

Niemand wil dat zijn/haar plezier ten koste gaat van dierenwelzijn, daarom maakte World Animal Protection een lijst bekend met de meest dieronvriendelijkste toeristenattracties:

1. Olifantenritten maken (en olifantenshows)

De mahouts (olifantenverzorgers) trainen de olifanten op een brute manier om de olifanten te kunnen gebruiken voor shows of ritten. Verder is de rug van een olifant niet sterk genoeg om een gemiddeld mens te dragen en raken ze regelmatig gewond tijdens de shows. Als je hier meer over wilt weten, kun je mijn uitgebreide blog over dierentoerisme bij olifanten in Thailand lezen.

Elephant Nature Park diervriendelijk
Kies voor een diervriendelijk alternatief: bezoek Elephant Nature Park in Thailand

2. Tijgerselfies maken

Jonge tijgers worden al heel vroeg van hun moeder gescheiden, zodat ze op de foto kunnen met toeristen. Jonge dieren trekken altijd veel toeristen. Toeristen houden de tijgers urenlang vast om te knuffelen. Daarbuiten liggen de dieren vaak aan een ketting op een betonnen vloer. Oudere dieren zijn vaak gedrogeerd, omdat ze anders te gevaarlijk zijn. Dat zegt toch genoeg?

3. Wandelen met leeuwen

Wat er met jonge tijgers gebeurt, gebeurt ook met jonge leeuwen. Als ze volwassen zijn kun je met ze wandelen. Wanneer ze zich ‘misdragen’, worden ze geslagen. Er wordt constant gefokt met de leeuwen, omdat jonge dieren veel bezoekers trekken. Maar wanneer er te veel volwassen leeuwen zijn, worden ze verkocht aan de ‘hunting industry’. Daar wordt er voor plezier op ze gejaagd.

4. Bezoeken van berenkuilen

Beren zijn geen groepsdieren; ze leven solitair. In de berenkuilen zitten ze met veel beren in een kleine ruimte zonder enige afleiding of verrijking. Dit levert veel stress op. Door de kleine ruimte en de stress vechten de beren regelmatig, waardoor ze gewond raken.

5. Zeeschildpadden vasthouden

Schildpadden zijn over het algemeen schuwe dieren die contact met mensen vermijden. Het vasthouden veroorzaakt veel stress. Ze gaan dan flapperen met hun flippers, waardoor ze zichzelf kunnen verwonden en toeristen ze soms zelfs laten vallen.

Dierentoerisme schildpadden
Op sommige plekken kun je tijdens het duiken of snorkelen wilde zeeschildpadden tegenkomen. Dat is toch veel leuker?

6. Dolfijnenshows (en zwemmen met dolfijnen)

Veel dolfijnen uit dolfinaria komen uit het wild. Ze worden opgejaagd met een boot om ze te vangen. Sommige dolfijnen overlijden al tijdens de vangst door uitputting en stress. Dolfinaria houden de dolfijnen in zwembaden. Dolfijnen in het wild leggen meer dan 60 kilometer per dag af. Een zwembad is hier veel te klein voor. Daarnaast zit er vaak chloor in het water waarvan de dolfijnen oog- en huidirritaties krijgen.

7. Dansende apen

De apentrainers trainen de apen op brute wijze voor de shows. Daarbuiten zitten ze in kleine kooien of aan kettingen. Apen zijn sociale dieren, maar krijgen niet de mogelijkheid om contact te hebben met soortgenoten. Dit veroorzaakt veel stress.

8. Bezoek aan koffieplantages met gekooide civetkatten

Civetkoffie (Kopi loewak) is een luxe koffie van de pitten van koffiebessen die civetkatten uitpoepen. De ‘poepkoffie’ is enorm duur. Op sommige koffieplantages houden de boeren de civetkatten in kleine kooien. De dieren krijgen alleen maar koffiebessen te eten. De dieren zijn gestrest en worden ziek van het eenzijdige eten. Daarnaast zijn het nachtdieren. De omstandigheden gooien het natuurlijke ritme door de war. Dit is slecht voor de gezondheid van de civetkatten.

9. Slangenbezweerders en cobrakussen

Voor het bezweren van slangen gebruiken slangenbezweerders cobra’s. Deze zijn giftig voor mensen. Daarom worden de giftanden verwijderd en de gifleiders onderbroken. Tijdens deze behandeling lopen de slangen vaak nare infecties op en kunnen zelfs overlijden.

10. Krokodillenfarms

In krokodillenfarms fokken mensen intensief met de krokodillen. Dit doen ze voor de huid, maar ook voor bepaalde gerechten. De krokodillen zitten met grote groepen in kleine verblijven. Dit levert veel stress op. De dieren vechten onderling erg veel en raken daarbij ernstig gewond.

krokodillenfarms

Hoe herken je dierentoerisme?

Dit is maar een kleine greep uit veel attracties die je in het buitenland kunt tegenkomen. Er zijn een aantal manieren hoe je dieronvriendelijke attracties kunt herkennen:

  • Je kunt op de foto met gevaarlijke, wilde dieren;
  • De dieren vertonen onnatuurlijk gedrag, zoals het vertonen van kunstjes;
  • De dieren zitten in kleine hokjes of liggen aan een ketting;
  • Je ziet groepsdieren alleen in een kooi, of solitaire dieren in een groep;
  • De dieren hebben wonden en littekens;
  • De dieren zien er ongezond uit (te mager, ziek);
  • De verblijven zien er kaal en onhygiënisch uit;
  • Er zijn jonge dieren zonder moederdier;
  • De dieren zijn gedrogeerd;
  • Je ziet de verzorger de dieren slaan of dwingen om iets te doen.

Wanneer de attractie aan een of meerdere van deze punten voldoet, zou ik afraden om hieraan mee te werken. Twijfel je? Niet doen! Je wilt er later niet achter komen dat je dierenleed hebt gesteund.

Diervriendelijk van je vakantie genieten

Toch graag dieren zien op vakantie? Met deze tips kun je een geweldige vakantie hebben zonder dat dieren eronder lijden.

Tip 1: Bekijk wilde dieren in het wild

Dieren in hun natuurlijke omgeving bekijken is veel leuker, dan ze in gevangenschap te zien. Ben je op een plek waar je safari’s kan doen zonder gids? Blijf dan altijd op afstand om de dieren zo min mogelijk te verstoren (en voor je eigen veiligheid natuurlijk).

dierentoerisme leeuw

Tip 2: Doe vrijwilligerswerk bij een betrouwbare organisatie

Vrijwilligerswerk is een superleuke manier om meer over de dieren te leren. Daarnaast zie je ze ook van een andere kant dan dat je ze normaal zult zien. Let wel op, want er zijn veel organisaties die zichzelf een sanctuary noemen, maar dat niet zijn. Doe daarom voldoende research van tevoren.

Betrouwbare organisaties die ik ken zijn Elephant Nature Park in Thailand, Archelon op Zakynthos en Free The Bears in Cambodja. Ik heb zelf vrijwilligerswerk gedaan bij Elephant Nature Park.

Tip 3: Vermijd dierentoerisme

Zolang mensen blijven betalen voor attracties met dieren, blijft dierentoerisme bestaan. Ga daarom nooit naar shows met wilde dieren. Maar ga ook niet op de foto met wilde dieren en maak geen ritje op een olifant.

Tip 4: Ga naar diervriendelijke alternatieven

Het blijft natuurlijk erg leuk om dieren te zien. Ga daarom naar een diervriendelijk alternatief. Ga bijvoorbeeld een dag naar een opvang om dieren daar te bekijken. In Thailand kun je ook ‘elephant walks’ doen. Dan ga je in de natuur wandelen met een olifant. Dit zijn olifanten die zijn gered van de olifantenritten of houtwinningsindustrie. Deze dieren en niet meer in het wild kunnen worden uitgezet. De gids vertelt van alles over de olifant en ondertussen geniet je van de prachtige natuur van Thailand.

Tip 5: Pas op met lokale gerechten

Lokale gerechten uitproberen is erg leuk. Helaas kan hier ook dierenleed achter schuilgaan. Denk bijvoorbeeld aan haaienvinnensoep, waarbij de vinnen van de haai worden afgesneden terwijl ze nog leven. Het is in het buitenland vaak onmogelijk om precies te weten wat je eet. Wanneer je denkt dat dieren slecht behandeld zijn voor jouw spannende diner, zou ik het gerecht toch laten staan.

Tip 6: Koop geen souvenirs gemaakt van dieren

Ik vind het altijd leuk om een kleine cadeautjes voor familie en vrienden mee te nemen uit het buitenland. Er zijn dan ook altijd volop pruldingetjes te koop voor toeristen. Sommige spulletjes zijn helaas gemaakt van dieren. Denk bijvoorbeeld aan een tas van krokodillenleer. Probeer zulke souvenirs te vermijden.

Kennen jullie nog tips tegen dierentoerisme?