De dagen voor mijn verblijf in Elephant Nature Park besloot ik om Chiang Mai te ontdekken. Ik deed een kookcursus en bezocht verschillende tempels en liep over de zondagmarkt.

Boeddha Chiang Mai

Mijn reis begon in Amsterdam. Vanaf Amsterdam vloog ik naar Frankfurt om vervolgens door te vliegen naar Bangkok en Chiang Mai. Tijdens de vlucht Frankfurt-Bangkok zat ik naast een Nederlands meisje. Zij ging backpacken door Thailand. Dankzij haar duurde de vlucht iets minder lang.

Eerste stappen in Thailand

Aangekomen op Chiang Mai Airport had ik al snel een taxi. Nietsvermoedend liep ik naar de rechterkant van de taxi en deed de deur open. Ik stond verbaasd naar het stuur te kijken. Terwijl de taxichauffeur zei dat ik naar de andere kant moest, bleef ik suf naar het stuur kijken. Ik was namelijk helemaal vergeten dat ze in Thailand aan de linkerkant van de weg reden. Op de zondagmarkt geeft dit ook wat problemen. De zondagmarkt is erg gezellig en druk. Iedereen loopt door elkaar; locals, Australiërs, Europeanen enzovoorts. De ene helft loopt aan de linkerkant van de weg en de andere helft loopt aan de rechterkant. Eén grote chaos dus.

Verder moet je in Thailand op veel plekken je schoenen uitdoen. In tempels, maar ook in mijn guesthouse en in de kookschool moesten mijn schoenen uit. Ik moest daar echt aan denken, want ik vergat dat makkelijk.

In Thailand spreken de meeste mensen niet zo goed Engels. Maar ze geven het niet aan wanneer ze het niet snappen (gezichtsverlies). Dat hoort niet bij hun cultuur. Wanneer ze iets niet snappen, zeggen ze gewoon: “yes, yes”. Ook al bedoelen ze dat niet. Verder moest ik erg letten op hoe ik iets zei. Je kunt het beste losse woorden gebruiken in plaats van zinnen. Je moet dan bijvoorbeeld zeggen: “same, same?” (de Thai zeggen Engelse woorden vaak dubbel) in plaats van: “Is it the same?”. Verder moest ik erg lachen om de originele namen die de Thai bedachten voor hun bedrijfjes; Nice Apartments, Good Food en ga zo maar door. Helaas heb ik hier geen foto’s van gemaakt.

Sexy cooking

Op mijn tweede dag heb ik een Thai cooking class gedaan. De cursus deed ik samen met een Ierse vrouw. ’s Ochtends gingen we eerst naar de markt. De kookleraar, Sheed (niet Shit, maar Sheed), vertelde ons eerst van alles over Thaise groenten en kruiden. Daarna kon het koken beginnen. We mochten kiezen wat we wilden maken. Ik maakte eerst een pittige kippensoep. Veel Westerlingen vinden drie pepers al te pittig. De Thai doen er gemiddeld wel tien in. Verder heb ik curry, pad thai, spring rolls en gebakken banaan gemaakt. Wanneer je eten er lekker uitzag, noemde Sheed het ‘sexy cooking’. Ik was zelf zo slim om eerst pepers te snijden en dan mijn gezicht aan te raken. Dat heb ik snel afgeleerd; mijn gezicht stond in brand. Een Thaise kookcursus is trouwens wel echt een must als je Chiang Mai aan het ontdekken bent!

Als je in Chiang Mai loopt, zie je overal tempels. De mooiste tempel die ik heb bezocht, was de Doi Suthep. Hiervoor moest je ongeveer een half uur een berg oprijden. Daarboven had je een prachtig uitzicht over de stad. Verder liepen er erg veel monniken rond, die erg druk bezig waren met selfies maken. Chiang Mai is een mooie, gezellige stad en ik was blij dat ik er na mijn week in Elephant Nature Park terug zou komen.