La Ciudad Perdida – Een 4 daagse jungle hike in Colombia

door 27 mrt 2023Colombia, Zuid Amerika

Doordat Colombia een groot land is is het heel veelzijdig en valt er van alles te ontdekken. De mooiste hike die je kunt maken is een 4-daagse trek naar de Lost City in het noorden van Colombia. Het is een fysieke activiteit die niet voor iedereen is weggelegd. In deze blog deel ik mijn ervaringen en tips. 

De Ciudad Perdida is een archeologische stad die diep in het Sierra Nevada gebergte ligt. De enige manier om er te komen is een meerdaagse trek door de ongerepte jungle. De stad ligt op 1200 meter hoogte en de officiële naam van de stad is Teyuna.

De Ciudad Perdida is honderden jaren terug opgericht door de lokale stammen: de Tairona-indianen. Naar schatting was dit 650 jaar na Christus. De stammen leven nog steeds in het Sierra Nevada gebergte. In het gebied leven vier aparte maar onderling verwante indianenvolken: de Arhuaco (of Ika), de Wiwa, de Kogi en de Kankuamo. Samen vormen ze een bevolking van 30.000 mensen. De volken zijn rechtstreekse afstammelingen van de Tairona indianen.

Door inval van de Spanjaarden werd de stad verlaten. Pas in 1972 werd de stad herontdekt door schatzoekers, ze vonden de stad door de steile trappen. Door de jaren heen werd de stad verder ontdekt en trok het ook de eerste toeristen. Het gebied werd als onveilig gezien door de Colombiaanse burgeroorlog en de cocaïneplantages in het gebied. Zo werden er in  2003 8 toeristen ontvoert en 3 maanden lang vastgehouden. Het gebied is pas sinds 2005 volledig veilig verklaard voor toerisme. Wel kun je de stad alleen bezoeken met een lokale gids.

Doordat niet iedereen het ziet zitten om 4 dagen door de jungle te hiken blijft het massatoerisme hier uit. Na 3 dagen hiken voelt het ook echt alsof je iets ontdekt hebt. Om je een idee te geven; de archeologische stad zou zelfs 10x groter geweest zijn dan Machu Picchu. Bijzonder om zoiets zo ver in de jungle te vinden. 

la ciudad perdida

La Ciudad Perdida

Vanaf Santa Marta naar El Mamey

Ik verbleef in Gagaka Hostel in Santa Marta en rond 7:00 werd ik opgehaald met een jeep. Ik had de tour online al gereserveerd en een kleine aanbetaling gedaan. We reden naar het kantoor van Magic tour in Santa Marta; hier kon ik mijn backpack achterlaten voor komende dagen. Ook deden we de betaling en kregen we een korte uitleg over de tour onder genot van een kopje Colombiaanse koffie.

We reden met de jeep naar het beginpunt van de trek. Na een anderhalf uur kwamen we in het begin van het Sierra Nevada gebergte en reden we nog zo’n anderhalf uur verder op een onverharde weg. In totaal duurde het 3 uur om vanaf Santa Marta naar het dorp El Mamey te komen, het beginpunt van de hike. We leerden elkaar beter kennen en maakten tussendoor een stop waar je nog de laatste snacks/hikingspullen kunt kopen. We hadden geen signaal meer en kregen een stevige lunch in het restaurant. Ondertussen kwamen er onder luid applaus verschillende groepen bezweet en wel terug van de hike. 

lunch el mamey

Lunch voor dat we beginnen aan de hike

jeep magic tour

De Jeep van Magic tour

Korte informatie over de tour

 Rond 13:30 begonnen we aan de hike. We kregen een korte uitleg over de hike, hoe de dagen eruit zullen zien en hoeveel kilometer we zouden afleggen. In totaal zullen we 44 kilometer moeten afleggen verspreid over 4 dagen. We sliepen in kampen onderweg verspreid over de trek. We sliepen in stapelbedden, maar het kan ook zijn dat je in een hangmat slaapt.

De eerste dag was een halve dag hiken aangezien we na de lunch begonnen. De 2e dag was een flinke dag van 7 uur hiken. De 3e dag liepen we in ongeveer een uurtje naar de Lost City. Hier spendeerden we de ochtend. ’s Middags liepen we terug naar kamp 2. Hier sliepen we ook. De laatste dag liepen we terug naar het begin. Dit was ook een pittige dag is. Rond 17:00 komen we aan in Santa Marta. 

Onze gids Wilson liep achterop en onze tolk Camillo liep voorop. Je kon dus je eigen tempo bepalen en bij de rustplekken kwamen we elkaar weer tegen.

gids Wilson

Gids Wilson

tolk camillo

Tolk Camillo

Hoe zwaar is de hike? 

Voordat ik aan de trek begon vond ik het best spannend. Is mijn conditie wel goed genoeg? Had ik geen hikingschoenen moeten aanschaffen? Wat als ik val? Hoe zullen de andere reizigers van de groep zijn? Is het het geld wel waard? Om eerlijk te zijn, sloegen deze gedachten eigenlijk nergens op. 

Als je een redelijke basisconditie hebt, is de hike erg goed te doen. Je kunt je eigen tempo bepalen en er zijn genoeg stops om te rusten. Ook is het een voordeel dat je niet heel hoog zit. Je krijgt dus geen last van hoogteziekte zoals bijvoorbeeld in Ecuador, Peru of Bolivia.

Houd er rekening mee dat je zo’n 7 uur per dag moet hiken en te maken kunt krijgen met verschillende weersomstandigheden. De weersomstandigheden kunnen het zwaarder maken. In het gebied is het het hele jaar tropisch warm, door de warmte kan de hike zwaarder worden. Ook is er een kans op (tropische) neerslag waardoor de paden slechter begaanbaar worden. 

Hoe ziet de lost city trek eruit?

Dag 1

Rond half 2 begonnen we met de hike. We klommen gelijk een flik stuk omhoog en de uitzichten waren al prachtig. We leerden elkaar een beetje kennen en de groepjes worden gevormd. Zodra we bij het eerste kamp (Camp Aidan) aankwamen, namen  we een duik bij een waterval.

De omgeving is zo ongelofelijk mooi. Na een uur of 4 hiken is het dan ook heerlijk om een ijskoude duik te nemen. Omdat je nog niet zo diep in de jungle bent, is er weinig beschutting. Het is daardoor nog erg warm door de zon. We konden douchen (wel koud water) en de vaste kok bereidde ons eten. We aten lokale vis met rijst, platano en een salade. De vis was heerlijk én heel vers.

’s Avonds na het eten vertelde Wilson een verhaal. Hij kent het gebied door en door en werkt al sinds 1997 in het gebied als gids. Hij heeft dus veel interessante verhalen. Camillo vertaalde de verhalen naar het Engels. Daarna speelden we wat spelletjes met elkaar en ging iedereen op tijd slapen. 

uitzicht begin hike

Eerste uren van de hike

waterval dag 1

IJskoude duik bij het eerste kamp

Dag 2

Rond 5:00 werden we gewekt om te beginnen aan onze 2e dag van de hike. Na het ontbijt startten we om 6:15 met hiken. Deze dag stond in het teken van een volle dag hiken naar kamp 3. We werden voorbereid om zo’n 7 tot 8 uur te hiken. In het begin ging het best steil omhoog en staat er een klim van een anderhalf uur op het programma. Dit vond ik het zwaarste gedeelte. Tussendoor maak je stops om wat fruit te eten en water te drinken.

Na deze klim kom je aan in een dorp van de lokale bevolking (Mutanzi). Vanaf kamp 1 naar Mutanzi is het 2 uur hiken. Hier kregen we uitleg over hoe er geleefd wordt en leren we over de regels binnen de stammen.

We hiketen zo’n 40 minuten verder en kwamen aan in kamp 2 (Camp Mumake). Hier kregen we een lunch. Ook namen we een duik in de rivier (altijd handig om in je zwemkleding te hiken). Rond half 2 vervolgden we onze route. Dit was een vlakker gedeelte en eind van de middag kwamen we aan bij kamp 3 (Camp Mamo Romualdo).

 

inheems dorp horizontaal

Het lokale dorp Mutanzi

Dag 3

Ook op dag 3 startten we weer om 6:15 met hiken. Dit was de dag dat we de “Lost City” bezochten. Vanaf kamp 3 was het een uurtje hiken naar de archeologische site. Er stonden ook nog 1200 traptreden op ons te wachten voordat we de stad betreden. De traptreden waren klein en glad, maar prachtig bedekt met mos. Het voelde echt alsof we iets ontdekt hadden. Het was rustig in de archeologische stad en we kregen een uitleg van 2 uur van Wilson. Daarna hadden we nog tijd om zelf de stad te observeren en foto’s te maken.

 

traptreden lost city

De 1200 traptreden

aankomst lost city

Een mooie souvenir voor thuis

Rond het middag uur hiketen we terug naar kamp 3. Hier kregen we een lunch en maakten we ons klaar voor 4 uur terug hiken naar kamp 2. Zo makkelijk als dat het de dag ervoor was, zo zwaar was het nu. Het begon flink te regenen en de paden werden spekglad. Tot dat er al snel een soort rivier werd gevormd waar je met je enkels doorheen liep. Rond 16:15 kwam ik aan bij kamp 2. Helemaal doorweekt.

Ondanks de regen kon ik wel magische foto’s maken vanaf het kamp. Het zorgde voor schitterende uitzichten. En het hoort natuurlijk een beetje bij het avontuur. 

lost city uitzicht
lost city
regen jungle

Uitzicht vanaf het kamp

Dag 4

Opnieuw startten we onze dag weer om 6:15. M’n schoenen zijn nog helemaal doorweekt, dus echt ideaal hiken is het zeker niet. We moeten 7 uur hiken voordat we terugkwamen bij het dorp El Mamey. Wederom een flinke ochtend hiken en door de regen van de dag ervoor was het op sommige plekken nog erg glad.

Ik wandelde met onze tolk en een groepje voorop. Doordat we redelijk snel liepen konden we nog een duik in de rivier nemen. Dit was heerlijk, want zodra we dichterbij El Mamey kwamen, merkte ik dat het ook weer warmer werd.

Rond 13:00 kwamen we aan in het restaurant waar we waren begonnen en dronken we een biertje op de geslaagde ervaring. We kregen een lunch en werden opgehaald met de jeeps die ons terugbrachten naar Santa Marta (of andere locaties). Ik ging terug naar Santa Marta en sliep 2 nachten in Republica hostel. Zo kon ik lekker rustig aan doen, relaxen bij het zwembad en m’n kleding wassen voordat ik naar Medellin vloog.

 

dag 4 waterval
uitzicht dag 4

Laatste dag is het een stuk warmer

Waar boek je de tour naar La Ciudad Perdida?

Ik boekte mijn tour met Magic tour. Dit is een grote organisatie die de tour naar de lost city aanbied in 3,4 en 5 dagen. 4 dagen is de goedkoopste en populairste optie. Bij alle opties leg je de zelfde route af, alleen verschilt het tempo. In 3 dagen loop je bijvoorbeeld zo’n 10 tot 11 uur per dag. Terwijl je bij 5 dagen een stuk rustiger aan kunt doen. Naar mijn mening was 4 dagen perfect voor een mooie sportieve tour.

Alle maaltijden zijn inbegrepen en er worden ook voldoende snacks geserveerd tijdens de stops. Denk aan fruit, nootjes en koekjes. Mocht je iets extras willen drinken of eten kun je dit altijd in de kampen kopen. In bijna alle kampen worden Gatorade, cola, bier en water verkocht. Ook als je ergens allergisch voor bent of je bent vegetarisch kun je dit van tevoren aangeven zodat hier rekening mee gehouden kan worden. 

Waarom koos ik voor Magic Tour?

Het staat bekend als hele betrouwbare touroperator, er is een duidelijke website met veel informatie en ze zijn goed te bereiken. Ook is er een tolk bij die de informatie naar het Engels vertaalt wat niet bij elke touroperator gangbaar is.

Magic tour zet zich in voor het welzijn van de inheemse stammen in het Sierra Nevada gebergte. Iets wat wij graag sponsoren. Ze beschermen de sociale, ecologische en culturele erfgoederen van Colombia. Zo lijkt het een dure tour, maar als je kijkt wat je ervoor terug krijgt en waar het geld heen gaat, valt het eigenlijk wel mee. Er is veel inbegrepen met uitzondering van souvenirs, extra snacks en alcoholische versnaperingen.

 

ara

Tijdens de tour kom je ook schitterende dieren tegen!

Hoeveel kost de lost city trek?

Ik maakte mijn boeking van tevoren om zeker te zijn van een plek en om me goed voor te bereiden. Zo kon ik nog wat vragen stellen voordat we vertrokken. Ik betaalde 1.750.000 COP. Dit komt neer op een bedrag van zo’n 340 euro (2022). Ik deed een aanbetaling van 10% tijdens mijn boeking en betaalde de rest cash in het kantoor voor de hike begon. 

Ik had nog extra cash geld bij me om drinken te kopen in de kampen. Ook kan extra cash geld handig zijn als je een souvenir wilt kopen. 

Dit was mijn ervaring tijdens de 4 daagse hike in de jungle van Colombia. Ik vond het geweldig en het was zeker een hoogtepunt tijdens mijn reis door Latijns-Amerika. Wil je dus een unieke hike maken, dan is dit zeker een mooie optie om te overwegen!

We hopen dat je deze blog leuk en waardevol vindt! Als je het leuk vindt, kun je de blog steunen.

Hi! Wij zijn David & Tamara, broer en zus en enthousiaste reizigers. Samen verzamelen we tips voor de leukste reisbestemmingen over de hele wereld, geven we tips over lekker en lokaal eten én vertellen we hoe jij op een (eigen)wijze manier kunt reizen.

Vertel hier wat je ervan vindt

Heb je wat aan dit artikel gehad? Of heb je nog extra tips voor onze lezers? Deel het hieronder!

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *